LITERATURA / NATEČAJI / V ZAVETJU BESEDE 2015

Rezultati

 

Na letošnji državni natečaj za starejše literarne ustvarjalce/ke se je prijavilo 140 avtorjev in avtoric iz vse Slovenije. Zanje je organizator – Javni sklad RS za kulturne dejavnosti s svojimi območnimi izpostavami – pripravil šestih regijskih srečanj, tj. poldnevnih ali celodnevnih delavnic in javnih branj, ki so od maja do konca septembra potekala na Muti, Jesenicah, v Logatcu, Mariboru, Ajdovščini in Sevnici. Vodili so jih uveljavljeni avtorji, mentorji, uredniki in profesorji: Liljana Klemenčič, Barbara Korun, dr. David Bedrač, Marjan Pungartnik in Marica Škorjanec, dr. David Bandelj ter mag. Gabriela Babnik.

Izmed 29 avtorjev in avtoric, nominiranih na regijskih srečanjih, je letošnja državna selektorica, Dragica Vesković, dolgoletna urednica revije Mentor, profesorica, mentorica in literarna svetovalka pri JSKD, naredila izbor najboljših besedil osmih avtorjev in avtoric. Vsi finalisti bodo 13. novembra 2015 povabljeni na Bled, kjer bo v organizaciji Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti  in njegove Območne izpostave Radovljica potekalo državno srečanje z naslovom V zavetju besede. Srečanje se bo začelo ob 10. uri z literarno delavnico, ki jo bo vodila državna selektorica, sledil bo ogled kulturnih zanimivosti kraja in okolice, ob 18. uri pa se bodo izbrani avtorji in avtorice predstavili na osrednjem literarnem večeru, na katerem bo organizator podelil tudi nagrado za najboljšo samozaložniško knjigo, izdano v letu 2014.

Državno srečanje bo posvečeno spominu na slovenskega pisatelja Toneta Svetine, ki  je večino življenja preživel na Bledu, kjer se je tudi rodil, ob njegovi 90. obletnici rojstva.

Izbrana besedila z vseh šestih regijskih srečanj bodo objavljena v posebnem zborniku V zavetju besede, v elektronski obliki pa v spletni reviji Locutio.

 

Finalisti

Majda Kočar, Ljubljana
Stane Peček, Mokronog
Rudi Stopar, Sevnica
Milena Sušnik Falle, Podnart
Vesna Šare, Koper
Dragomila Šeško, Brežice
Tanja Vamberger, Domžale
Milan Žniderič, Horjul

 

Dodatne informacije



mag. Barbara RIGLER

samostojna strokovna svetovalka
za literarno dejavnost

 

T: (01) 2410 516
F: (01) 2410 510
E: barbara.rigler@jskd.si