FILM \ Izobraževanje

 

DELAVNICA KOLAŽ ANIMACIJE: OD IDEJE DO KONČNEGA IZDELKA

(mentorica: Andreja Goetz)

 

Ljubljana, 11.-26. maj 2024

Vabljeni na 40-urno delavnico kolaž animacije, kjer bomo skupaj odkrivali čarobni svet ustvarjanja animiranega filma v stop motion tehniki. Delavnica je zasnovana tako, da vam omogoča celovit vpogled v vsak korak procesa izdelave animacije, pri čemer se sredotočamo na kolaž kot kreativno izrazno sredstvo.
Delavnica je namenjen vsem animatorjem pa tudi mentorjem otroških filmskih skupin in klubov. S kombinacijo praktičnega dela, teoretičnega znanja in mentorskega svetovanja boste pridobili osnove za ustvarjanje lastnih kolaž animacij. Vabljeni, da se pridružite in odkrijete čarobni svet animacije!
Delavnica je namenjena tako začetnikom kot tudi tistim, ki že imajo nekaj izkušenj v animaciji.
Izobraževanje traja 40 pedagoških ur. V skladu 16. oz. 19. členom Pravilnika o napredovanju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v nazive se izobraževanje ovrednoti z 1 točko.

CILJI DELAVNICE:

Osnove stop animacije: Spoznali boste osnove stop animacije, od postavitve kamere do osnov animacije likov iz kolaža.
Kolaž kot izrazno sredstvo: Raziskovanje raznolikih materialov in tehnik kolaža ter kako jih lahko uporabimo za ustvarjanje unikatnih animiranih prizorov.
Izbor tematike in zgodbe: Učili se boste, kako izbrati ustrezno tematiko za svoj animirani film ter kako zgraditi prepričljivo zgodbo.
Scenografija in postavitev: Razvijanje prostorskih konceptov, postavljanje prizorišča, izbor ozadij in postavitve, ki bodo pripomogli k pripovedovanju vaše zgodbe.
Tehnične veščine: Naučili se boste uporabljati kamero, osnovne tehnike montaže in obvladati programske rešitve za animacijo.
Zvok v animaciji: Spoznali bomo pomen zvoka v animaciji ter kako ga lahko uporabimo za še boljšo izkušnjo gledalcev.
Delo v skupinah: Skozi skupinsko delo boste pridobili izkušnje s sodelovanjem, izmenjavo idej in reševanjem izzivov.

URNIK

Seminar bo potekal v soboto, 11. maja ter dva naslednja vikenda, 18./19. maja ter 25./26 maja 2024 v dvorani JSKD Kletka, Cankarjeva 5, Ljubljana, med 10. in 17. uro.
1. DAN – 11. maj 2024: Osnove stop animacije, raziskovanje materialov za kolaž, in uvod v zasnovo zgodbe.
2. DAN  – 18. maj 2024: Ustvarjanje likov in scenografije, postavljanje prizorišča in prvi poskusi animacije.
3. DAN  – 19. maj 2024: Tehnične veščine: delo z opremo, animiranje.
4. DAN  – 25. maj 2024: Animiranje
5. DAN  – 26. maj 2024: Animiranje in snemanje zvoka. Osnove montaže in montaža končnega filma.

O MENTORICI

ANDREJA GOETZ, samozaposlena v kulturi kot pedagoginja in filmska animatorka, je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani z avtorskim animiranim filmom Knjiga te čaka, poišči jo! Od leta 2006 deluje kot mentorica različnih delavnic in seminarjev animiranega filma.
Leta 2014 je bila zaposlena v Nacionalnem filmsko-vzgojnem programu Art kino mreže Slovenije kot koordinatorka in mentorica delavnic animiranega filma. V projektu je skupaj s sodelavkami izvedla 252 delavnic, ki so potekale po vrtcih in osnovnih šolah po vsej Sloveniji. Kot avtorica besedil je sodelovala pri nastajanju prvega priročnika za animirani film v Sloveniji z naslovom Animirajmo!, ki je izšel pri Zavodu RS za šolstvo leta 2016.
Leta 2017 je kot predavateljica sodelovala v projektu Razumevanje filma namenjen srednjim šolam po Sloveniji, ki ga je izvajala Slovenska Kinoteka. Je koordinatorka programa in mentorica delavnic pri Društvu za izvajanje filmske vzgoje Slon, ki izvaja predvsem dejavnosti za otroke in mlade na področju animiranega filma. Kot članica žirije za izbor animiranih filmov sodeluje pri natečaju Živel strip! Živela animacija! za osnovnošolce in srednješolce Furlanije- Julijske krajine in Slovenije.  Je koordinatorka delavnic na Mednarodnem festivalu animiranega filma Animateka, kjer je tudi članica žirije za otroški program ob katerem izvaja tudi pedagoško vodene pogovore.
Od leta 2020 izvaja različne izobraževalne programe v okviru JSKD.

CENA

Cena izobraževanja je 150,00 EUR (z že vštetim DDV) za vseh 5 terminov.

PRIJAVE

E-prijavo za delavnico KOLAŽ ANIMACIJA: OD IDEJE DO KONČNEGA IZDELKA najdete na spodnji povezavi:
https://forms.gle/R4HDcQvxwARYUszr7
Rok prijave: 6. maj 2024.

INFORMACIJE

Kontaktna oseba: tel.: 01 24 10 511 (Matjaž Šmalc), e-mail: matjaz.smalc@jskd.si

 

 

 

 

 

e-prijava