FILM



20. FESTIVAL NEODVISNEGA FILMA FILMA SLOVENIJE

Slovenska kinoteka Ljubljana, 28. in 29. maj 2022

 

fnf 22

 

Dve leti smo ga komaj čakali
Festival neodvisnega filma 2022

LJUBLJANA – 29. maja 2022 se je v Slovenski kinoteki zaključil dvodnevni Festival neodvisnega filma. Kot vsakokrat so bile pred zaključkom festivala podeljene nagrade za najboljše filmske dosežke. Med 19 prikazanimi filmi je tričlanska žirija posebej omenila tri kratke filmske kreacije, in sicer filme Profesionalna amaterja (r: Emina Gazibera), Robbery Casette Vol. 2 Play Again (r: Matias in Peter Zemljič) in Do takrat pa ... (r: Borij Levski). Z glavno nagrado FNF je žirija ovenčala delo Tomaža Groma z naslovom Komaj čakam, da prideš.

Žirija – Žiga Čamernik (predsednik), Gaja Pöschl in Ana Ruter – si je imela neodvisne filmske izdelke tokrat priložnost ogledati po kar dveletnem premoru, a ne v jesenskem terminu, kot smo bili vajeni. Organizatorji so se zaradi prave poplave jesenskih filmskih festivalov odločili, da FNF prestavijo v pomlad. Novo pa je tudi sodelovanje med JSKD in Slovensko kinoteko, kjer je festival letos v soboto in nedeljo tudi potekal.

Posebne omembe in glavna nagrada FNF 2022

Posebna omemba

Profesionalna amaterja
Režija: Emina Gazibera

Profesionalna amaterja

Igrani film Profesionalna amaterja je komična drama, morda satira ali celo mockumentarec, ki z glavnima protagonistoma poskrbi za originalnost, svežino, izvirnost in humorno samorefleksijo. S svojskim ironičnim pristopom preizprašuje pogosto sila tanko mejo med umetnostjo in komercialo, s čimer (ne)hote ujame samo bistvo neodvisnega filma.

Emina Gazibera (Profesionalna amaterja)

Emina Gazibera (Profesionalna amaterja)

 

Posebna omemba

Robbery Casette Vol. 2 Play Again bratov Zemljič.   
Režija: Matias in Peter Zemljič

Robbery Casette Vol. 2 Play Again

Stari znanci Festivala neodvisnega filma so se tokrat vrnili in udarili še močneje. Njihov najnovejši igrani film Robbery Casette Vol. 2 Play Again nam v tej vrtoglavi parodiji nepričakovanih preobratov na blockbusterske filmske uspešnice postreže z obilico akcije, dodelanih specialnih efektov, humorja in znanstvene fantastike, medtem ko njihov fan klub vpije po še.

Matias in Peter Zemljič

Matias in Peter Zemljič

 

 

Posebna omemba

Do takrat pa …
Režija: Borij Levski

Do takrat pa …

Do takrat pa … je naturalistična igrana etuda, ki predvsem zaradi avtentičnosti igralske izvedbe spominja na lahkotnejše življenje nekega drugega časa, kar jo povzdigne na skorajda metafizični nivo. Igrivo in duhovito preigrava možnosti naključnega srečanja dveh popolnih tujcev, z vso zadrego odkrite simpatije, ki jo takšen stik nujno in tudi imanentno premore. Odločitev, če je srečanje usodno ali dejansko zgolj naključno, pa je inteligentno prepuščena gledalcu.

Borij Levski

Borij in Anei Levski

 

 

Grand Prix Festivala neodvisnega filma

Komaj čakam, da prideš
Režija: Tomaž Grom

Komaj čakam, da prideš

Nagrada za najbolj celovito filmsko stvaritev gre filmu, ki je v vseh ozirih perfekten, čeprav vsakdanje življenje, ki ga tako zvesto, pogumno in nevsiljivo ponazarja, to vsekakor ni. Ta film je izpoved, pesem, trenutek, žalostinka, hvalnica, blagohotnost, naklonjenost in tudi najbolj stvarna okrutnost. Vse z namenom, da nas nagovori in se zareže v najgloblji kotiček človeške duše. V sami srčiki iste točke, kjer nas najbolj boli, očitno lahko tudi najbolj ljubimo. Nagrada za najboljši film gre režiserju in pričevalcu Tomažu Gromu, za dokumentarni film, za katerega se zdi, da ga je režiralo kar življenje samo – Komaj čakam, da prideš

Komaj čakam, da prideš

 

 


 

Selektor letošnje edicije FNF je bil Martin Draksler, ki je pregledal več kot 110 prijavljenih slovenskih filmov in iz nabora izluščil 19 del18 kratkih in celo en celovečerec.  Selektorjevo delo je obrodilo program, ki so ga sestavljali vsebinsko in formalno različni eksperimentalnianimiranidokumentarni in igrani filmi, med katerimi ni primanjkovalo humornih. Draksler je pri sestavljanju programa iskal »predvsem izvirnost ideje in scenarija, dobre predstave igralcev, sporočilnost avtorja in jasno izvedbo, pri čemer sem skušal vedno misliti na gledalce in različne filmske okuse.« Nekateri od avtorjev prikazanih filmov v neodvisni sceni ustvarjajo že nekaj let, drugi pa so letos svoja dela predstavili premierno.

Kot so zapisali organizatorji, daje neodvisni karakter filmu »neodvisna drža njegovih ustvarjalcev, ki se večkrat ne ozirajo na to, ali bo film ugajal širokemu krogu gledalcev ali ne.
Takšen film je osvobojen (samo)cenzure. Je progresivenraziskovalendrzen, dovoli si delati napake v iskanju neke nove filmske poetike. Skratka – je svoboden«.

 


Okrogla miza »Filmar naj bo!«

Filmskih vsebin pa vendar še ni konec. V sredo, 1. junija, se bo na AGRFT v Ljubljani ob 17. uri začela okrogla miza z naslovom »Filmar naj bo!«. Na okrogli mizi, ki jo je JSKD zasnoval s Slovensko kinoteko in Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani, bodo filmski pedagogi, mentorji in ustvarjalci spregovorili predvsem o pomenu filmskega ustvarjanja ter o pomenu izobraževanj za učitelje in mentorje s področja filmske pedagogike. Sodelovali bodo red. prof. dr. Robi Kroflič, redni profesor obče pedagogike in teorije vzgoje, doc. dr. Polona Petek, predstojnica katedre za filmske in televizijske študije, igralka in filmska pedagoginja Manca Dorrer, filmski režiser in pedagog Amir Muratović ter gledališki režiser in producent za filmsko dejavnost pri JSKD Matjaž Šmalc. Pogovor bo moderiral Vitja Dominkuš Dreu.

 

INFORMACIJE

Kontaktna oseba:

Matjaž Šmalc

tel.: 01 24 10 511

e-mail: matjaz.smalc@jskd.si