FILM



21. FESTIVAL NEODVISNEGA FILMA FILMA SLOVENIJE

Slovenska kinoteka, Ljubljana, 14. - 16. april 2023

 

NAGRADE FESTIVALA NEODVISNEGA FILMA 2023

 

FNF 2023 nagrajenci

 

Žirija 22. festivala neodvisnega filma, ki so jo sestavljali direktorica fotografije, režiserka in scenaristka Gaja Naja Rojec, režiser in scenarist Darko Sinko ter pisatelj in urednik Aljoša Harlamov, je podelila naslednje nagrade:

GRAND PRIX

EDI
EDI
režija: Jan Vrhovnik, produkcija Bright

EDI

Deloma igrani dokumentarec Edi režiserja Jana Vrhovnika nam prikaže poletne počitnice kot jih je ustvarjalec v otroštvu preživljal z dedkom Edijem. Pri tem nam s čudovito fotografijo in izjemno kombinacijo realističnih, toplo hudomušnih in mojstrskih liričnih, skoraj nadrealističnih posnetkov sestavi podobo življenja vitalnega enainosemdesetletnika v vseh njenih plasteh, predvsem pa nanj pogledamo tudi kot zvedavi otrok, ki v ozadju črpa Edijeve takšne in drugačne »življenjske modrosti«. Prefinjena montaža in scenografija poskrbita, da s platna vstanejo devetdeseta v Sloveniji kot nostalgična vrnitev v neko otroštvo. 

POSEBNA OMEMBA

LANA & TONI
LANA & TONI
režija: Perica Rajčić, produkcija Mediaspot

LANA & TONI

Kombinacija lahkotnega preigravanja, imitiranja in parodiranja žanrskih vzorcev, konkretnih (pop) kulturnih referenc in melodramatične zgodbe o Lani, ki iz nepojasnjenega razloga (beri: ljubezni) prenaša Tonijevo mestoma duhovito mestoma pa že objestno otročjost, se sestavi v igrivo pop film režiserja Perice Rajčiča. V njem ton neprestano niha in uspe zajeti tako seksi akcijske sekvence moške zadnjice v džinsu kot zloveščost lutke dojenčka, ki v zapuščenem gradu na podeželju kliče mamico. A vse to ne bi uspelo brez veščega obvladovanja filmskega jezika in ljubezni do ustvarjanja (žanrskega) filma. 

POSEBNA OMEMBA

LONGY
LONGY
režija: Ula Pogorevčnik, produkcija Creativeula in Warehouse Collective

LONGY

Intimni film Ule Pogorevčnik nam odškrne vrata v življenje Longyja, brezdomca s psom, ki ga je nekoč srečala po čistem naključju in se spoprijateljila z njim. V njun odnos zdaj poseže kamera, toda spretna montaža posnetkov in postavitve kamere gledalcu ne dajejo občutka, da moti, ampak da gleda skozi režiserkine oči. Film odlikujejo človeški trenutki, ki obenem razkrivajo Longyjevo osebnost in razgaljajo življenje z njegovimi nestruženimi robovi. Gledalca bolj kot Longyjeva avtobiografska pripoved oziroma izpoved pritegnejo posnetki njegovega obraza in telesa, ki tudi brez besed govorijo o življenjskih izkušnjah in preizkušnjah.

POSEBNA OMEMBA

AMEBA
AMEBA
režija: Blaž Završnik, produkcija Bandera

AMEBA

Ameba Blaža Završnika je ambiciozen film, ki gledalca postavi v delavsko okolje Kamnika, potujeno s prenosom v bližnjo postapokaliptično in antiutopično prihodnost. V tej prihodnosti zmanjkuje vode, ljudje delajo za skrivnostne megalomanske korporacije ali pa se preživljajo s kriminalom in preprodajo, malim, od preostalega sveta odrezanim getom pa vladata avtoritarna policijska oblast in mafija, med katerima je že nemogoče ločiti. Film brez napora zakrije pomanjkanje produkcijskih sredstev, izvrstno fotografijo in nadrealistične posnetke nočnega življenja dopolnjujeta dovršena scenografija, polna drobnih detajlov, kostumografija, prepričljiva igra in seveda glasba, ki je brezšivno vpeta v okolje dogajanja in nosi svetoboljni duh filma.

FNF 2023 publika

INFORMACIJE

Kontaktna oseba:

Matjaž Šmalc

tel.: 01 24 10 511

e-mail: matjaz.smalc@jskd.si