INSTRUMENTALNA GLASBA /IZOBRAŽEVANJA / SEZONA 2016/17

Naziv seminarja:

 

DIRIGENTSKA ŠOLA 2016/17

     

Kraj izvedbe:

 

Ljubljana, Ljutomer, Marezige, Mežica, Šentjernej, Zagreb

Termin:

 

oktober 2016 - maj 2017

Mentorji:

 

Jan Cober, Christiaan Janssen in Miro Saje

Cena:

 

300,00 €- 600,00

Rok prijave:
 

podaljšan na 3. oktober 2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VSEBINA in CILJI

Tudi v šolskem letu 2016/2017 Zveza slovenskih godb in Javni sklad RS za kulturne dejavnosti vabita k vpisu na  1. in 2. stopnjo Dirigentske šole pod mentorskim vodstvom Jana Cobra (2. stopnja) in Mira Sajeta (1. stopnja). V okviru Dirigentske šole bo sodeloval tudi skladatelj Christiaan Janssen.

Dirigentska šola je primerna za izobraževanje dirigentov godb in pihalnih orkestrov ter priporočljiva za dirigente šolskih orkestrov in orkestrov glasbenih šol.

 

1. STOPNJA

1. stopnja dirigentske šole bo 4-krat letno (po 3 dni) potekala s slovenskimi ljubiteljskimi pihalnimi orkestri.

1. termin: 13.-15. oktober 2016, Šentjernej – Orkester Ave
2. termin: 10.-12. februar 2017, Mežica – Pihalni orkester Rudnika Mežica
3. termin: 24.-26. marec 2017, Marezige – Pihalni orkester Marezige
4. termin: 26.-28. maj 2017, Ljutomer – Pihalni orkester KD Ivan Kaučič Ljutomer

 

PREDVIDENA KOTIZACIJA – za vse termine:

- aktivni  360 EUR (cena brez 22 % DDV), pasivni  200 EUR (cena brez 22 % DDV)

Seminaristi godb, včlanjenih v Zvezo slovenskih godb imajo 15% popusta na ceno kotizacije

Sočasno aktivni udeleženci lahko pasivno obiskujejo 2. stopnjo.

 

2. STOPNJA

2. stopnja dirigentske šole bo 2-krat letno (po 3 dni) potekala s profesionalnima pihalnima orkestroma ter 2-krat letno (po 2 dneva) s skladateljem Christiaanom Janssenom.

1. termin (Jan Cober): 3.-5. 10. 2016, Zagreb – Orkestar Oružanih snaga republike Hrvatske 
2. termin (Christiaan Janssen): 24.-25. 2. 2017, Ljubljana
3. termin (Jan Cober): 10.-12. 4. 2017, Ljubljana – Orkester Slovenske Vojske
4. termin (Christiaan Janssen): 21.-22. 4. 2017, Ljubljana

 

PREDVIDENA KOTIZACIJA – za vse termine:

Za vse seminariste:

- aktivni 600 EUR (cena brez 22 % DDV), pasivni 300 EUR (cena brez 22 % DDV)

 

SPLOŠNI POGOJI

Račun za kotizacijo bomo po prejemu prijavnice poslali naknadno glede na naslov, ki bo naveden na prijavnici.

Ob koncu šolskega leta bodo slušatelji opravili praktični preizkus in prejeli potrdilo o opravljeni dirigentski šoli. Potrdila o udeležbi na seminarju bo mogoče uveljavljati za pridobivanje točk na MIZŠ pri napredovanju.

Seminaristi Dirigentske šole obeh stopenj imajo možnost sodelovanja v orkestrih Musica creativa 2017 in v določenih izbranih dodatnih delavnicah v okviru Musice creative ter izobraževalnega centra JSKD brez plačila članarine/kotizacije.

Kotizacija ne zajema stroškov prevoza, prenočevanja in prehrane v času posameznega termina. Vsak udeleženec si mora bivanje urediti sam.

Partiture za prvi termin kandidati prejmejo ob prijavi.

 

Za 2. stopnjo je možno plačilo v dveh obrokih. Prvi obrok je potrebno plačati do začetka dirigentske šole, drugi obrok do 30. marca 2017.

 

V primeru, da je plačnik godba članica ZSG, mora za pridobitev popusta ugodnosti imeti do ZSG poravnane vse obveznosti.

V primeru nezadostnega števila prijav si organizator pridržuje pravico do spremembe programa in zmanjšanja obsega.

 

Pogoji za udeležbo

  • Osnovno znanje inštrumenta in glasbene teorije (potrebno zaradi branja partitur).

PRIJAVE

Rok za prijave je podaljšan na 3. oktober 2016.


Za prijavo izpolnite prijavnico, ki je dosegljiva na povezavi do spletne strani.


O MENTORJIH

 

 

 

 

 

 

JAN COBER

Jan Cober je doma iz naselja Thorn na Nizozemskem. Na konservatoriju v Maastrichtu je študiral klarinet in dirigiranje ter oboje zaključil s Prix d’Excellence. Med leti 1972 in 1977 je bil prvi klarinetist Nederlandse omroeporkest (Orkester nizozemskega radia) in postal leta 1977 prvi klarinetist Residentie Orkest v Haagu. Od leta 1976 poučuje klarinet in dirigiranje na Brabants conservatorium v Tilburgu, na Konzervatoriju v Maastrichtu in na Konzervatoriju v Utrechtu. Dirigiranje poučuje tudi na Evropskem inštitutu za dirigente v italijanskem Trentu. S Pihalnim orkestrom Koninklijke Harmonie Thorn je večkrat zmagal na svetovnih prvenstvih za pihalne orkestre v mestu Kerkrade. Deluje tudi kot gostujoči dirigent Mestnega pihalnega orkestra v Madridu in švicarskemu vojaškemu orkestru Schweitzer Armeespiel. Od leta 2002 je prvi dirigent pihalnega orkestra Rundfunkorchester Leipzig.

 

 

 

 

 

 

MIRO SAJE

Miro Saje, dolgoletni dirigent Pihalnega orkestra Krka in član Predsedstva Zveze slovenskih godb. Miro Saje je leta 1991 diplomiral iz trobente na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Dirigiranje je študiral na Brabants Conservatoriumu v Tilburgu na Nizozemskem pri Janu Cobru in diplomiral leta 1999. S Pihalnim orkestrom Krka je dosegel uspehe tako v Sloveniji kot v tujini. V zadnjih letih je bil gostujoči dirigent številnih orkestrov, med drugimi Orkestra slovenske policije, Slovenskega orkestra klarinetov in Rundfunk Blasorchestra Leipzig, s katerim je posnel zgoščenko za založbo Beriato. Kot dirigent Slovenskega mladinskega pihalnega orkestra je vodil tabora mladih godbenic in godbenikov leta 2004 na Bledu in leta 2005 v Kopru. Na treh tekmovanjih FLICORNO D’ORO, Riva Del Garda v Italiji, je trikrat zapored prejel nagrado za najboljšega dirigenta. Junija 2006 je na mednarodnem tekmovanju dirigentov na Dunaju osvojil tretje mesto.

 

 

 

Christiaan Janssen

 

 

 

CHRISTIAAN JANSSEN

Christiaan Janssen je v glasbeno ustvarjanje vpet od petega leta, z začetkom na “Muziekacademie” v belgijskem mestu Gravenvoeren, kjer se je učil glasbeno teorijo, harmonijo, trobente in orgle. Svoj študij je nadaljeval na Konservatoriju v Maastrichtu z učenjem dirigiranja za pihalne orkestre pri Pierre Kuijpersu, dirigiranja za simfonične orkestre pri Jan Stulenu in orgel pri Dorthy de Rooij. Sočasno se je udeleževal tudi številnih seminarjev. Trenutno je dirigent simfoničnega in dveh pihalnih orkestrov. Od leta 1985 aktivno deluje tudi kot skladatelj in v njegovem opusu najdemo preko 100 skladb namenjenih za pihalne orkestre. Njegovi glasbeni vzorniki so Johann Sebastian Bach, Anton Bruckner in Richard Strauss. V letih 2014 in 2015 je za svoje kompozicije prejel posebne nagrade. Njegova dela naročajo številni orkestri, med drugimi tudi Fanfare band Brass-aux-Saxes Westerlo (B), Royal  Bevers Wind orchestra Beveren-Leie (B), Royal Wind Orchestra St. Michael Thorn (NL), Royal Philharmonic Wind orchestra Bocholtz (NL), Royal Wind Orchestra Sainte Cécile Eijsden (NL).

 

 

DODATNE INFORMACIJE

 

 

Daniel Leskovic

samostojni strokovni svetovalec za inštrumentalno glasbeno dejavnost

 

T: (01) 2410 532
F: (01) 2410 536
E: daniel.leskovic@jskd.si