INSTRUMENTALNA GLASBA /IZOBRAŽEVANJA

Naziv seminarja:

 

TAMBURAŠKI SEMINAR

Kraj izvedbe in termin:

 

Rogaška Slatina, 25.-26.2.2023

Mentorji:

 

Gregor Zagorc, Milica Lerić, Marko Parčetić...

Cena:

 

35,00 € (z DDV)

Rok prijave:
 

15. januar 2023

Seminar je prestavljen na jesen 2023!

Seminar je namenjen kreativni ustvarjalnosti sodelujočih tamburašev, vodij skupin in prirejevalcev glasbe za tamburaše. Združeval bo seminarsko in orkestrsko delo, pogovore in izmenjavo znanj ter materialov. Namenjen je vsem, ne glede na starost in predznanje tamburaških inštrumentov.

Udeleženci morajo imeti s seboj svoj inštrument.

TEMATIKE:

- Orkestrska igra - tematika filmska glasba

- Delavnice tamburaške glasbe – poudarek na tehniki igranja

- Pogovori o slovenskem tamburaštvu

- Izmenjava notnih gradiv in materialov ( s seboj prinesite čim več materialov in izmenjava bo lahko odlična).

PREDAVATELJI:

Gregor Zagorc, Milica Lerić, Marko Parčetić

PRIJAVA IN KOTIZACIJA:

Prijavite se preko spletne prijavnice na naslednji povezavi:

 

Po prijavi boste prejeli predračun ter notne materiale.

Kotizacija za udeležbo znaša 35 € (z DDV) na osebo (bivanje in prehrana nista všteta v kotizacijo).  

ZBIRNO MESTO:

Šolski center Rogaška Slatina,Steklarska ulica 1, 3250 Rogaška Slatina, kjer bodo tudi potekale delavnice ter kjer imate možnost prenočitve in prehrane (https://scrs.si/).

DELAVNICE SEMINARJA:

Igranje na tamburice - motorika desne roke in koordinacija leve in desne roke

Delavnica 1:
- Trajanje: 120 minut
- Delavnica je namenjena melodični tamburaški glasbili.
- Potek in cilj delavnice:

Tradicionalna melodija, ki je vsem udeležencem vnaprej znana, bo predstavljena skozi različne ritmične variacije, na podlagi katerih se bodo na delavnici delale različne ritmične figure. Cilj delavnice je delo na izboljšanju tona na tamburaških inštrumentih s poudarkom na harmonizaciji udarcev desne roke in stremenju k izboljšanju izvedbe tremolo tehnike.

Delavnica 2:
- Trajanje: 120 minut
- Delavnica je namenjena vsem tamburaškim inštrumentom.
- Potek in cilj delavnice:

Delo na oblikovanju tonov, pridobljenih z izvajanjem tremolo tehnike, ki temelji na obdelavi romanc. Cilj delavnice je doseči enakomerno gostoto tremola v vseh delih udeležencev.

Delavnica 3:
- Trajanje: 120 minut
- Delavnica je namenjena vsem tamburaškim inštrumentom.
- Potek in cilj delavnice:

Ornamenti predstavljajo eno od elementarnih značilnosti izvajanja tradicionalnih melodij na določenem geografskem območju, zato bodo na podlagi izbora tradicionalnih melodij iz različnih delov Republike Srbije obdelani ornamenti z namenom nakazovanja uporabe različnih premika pri izvajanju omenjenega.

O PREDAVATELJIH

Milica Lerić iz Berega pri Samoborju je nedavno zagovarjala magistrsko nalogo »Učenje tamburice v šolskih in izvenšolskih razmerah v Novem Sadu, Subotici in Somboru« na študijskem programu etnomuzikologije Akademije umetnosti v Novem Sadu. Njen mentor je bil profesor ddr. Vesna Ivkov. Težišče raziskave je bilo usmerjeno v pridobivanje znanja igranja na tamburo v šolskem (osnovna in glasbena šola) in obšolskem okolju (kar pomeni kulturno-umetniška društva in mestni tamburaški orkestri). Lerićeva trenutno poučuje tamburico na Nižji glasbeni šoli Stevana Hristića v Bački Palanci, kot velika ljubiteljica tamburice in glasbe pa je vključena v delo več ansamblov. Igra berdo v Tamburaški zasedbi La Banda, Narodnem orkestru Braće Martić in GTO Vasa Jovanović Novi Sad ter v Novosadskem tamburaškem kvartetu.

Gregor Zagorc se je z glasbo srečal, ko je bil star šest let, sprva na klavirju. Po srednji glasbeni šoli v Leskovcu je študij nadaljeval na Akademiji za umetnost v Novem Sadu, kjer je bil sprejet na prestižno smer kompozicije in dirigiranja, to pa so tudi leta, ko se je v novosadskih »kafanah« prvič srečal s tamburico. Po diplomi se je zaposlil v srednji glasbeni šoli v Somborju, kjer je prevzel tudi šolski orkester, s katerim je na festivalu mladih v Belgiji maja 2011 osvojil prvo nagrado, čez nekaj mesecev pa se je že preselil v Novo mesto, saj je verjel, da mu bo Slovenija omogočila več možnosti. Prvo priložnost za delo je dobil v Glasbeni šoli Lipičnik, januarja 2012 pa se je zaposlil na srednji vzgojiteljski šoli v Črnomlju. Je dirigent najboljšega tamburaškega orkestra v Sloveniji, Tamburaškega orkestra Dobreč. Je tudi skladatelj prve tamburaške opere na svetu, Na bregovih Lahinje.

Marko Parčetić je zaključil Osnovno šolo "Avram Mrazović" in osnovno glasbeno šolo "Petar Konjović" v Somboru ter srednjo glasbeno šolo v Subotici, smer vokalno-instrumentalna glasba, oddelek tambura (e-prim). Trenutno je študent 4. letnika Akademije umetnosti v Novem Sadu, smer glasbena pedagogika. Kot učenec nižje glasbene šole je bil tekmovalec na "Vojvođanskih tamburaških revijah" v Bečeju, Zrenjaninu in Kikindi, kjer je osvojil prve nagrade v svoji kategoriji. Je član Novosadskega tamburaškega kvarteta in tamburaškega ansambla "Aureli.

Organizator si pridržuje pravico do sprememb programa.

DODATNE INFORMACIJE

 

 

Daniel Leskovic

producent za inštrumentalno glasbeno dejavnost

 

T: (01) 2410 532
F: (01) 2410 536
E: daniel.leskovic@jskd.si