GLASBA

 

 

 

INSTRUMENTALNA GLASBA

 

 

 

Dirigentska šola za pihalne orkestre

Četrti termin
Ljubljana, oktober 2010 - maj 2011

 

Zaključena so tri leta dirigentske šole, namenjene dirigentom Pihalnih orkestrov. Udeleženci so uspešno pridobili veliko novih informacij in znanj s področja dirigiranja za pihalne orkestre. Tudi predavatelja, Jan Cober in Miro Saje sta z izvedenim zadovoljna, zato smo pripravili štiri nove termine, ki bodo vsi v šolskem letu 2010/2011.

 

Termini četrtega ciklusa:


16.-18.10.2010
13.-15.12.2010
07.-09.02.2011
23.-25.05.2011

 

 

Šola je namenjena:


začetna stopnja

- začetnikom (inštrumentalistom, dirigentom, ljubiteljem godbeništva), ki želijo spoznati osnove dirigiranja.
- dirigentom, ki že vodijo orkestre, vendar želijo svoje dirigentsko znanje nadgraditi.

nadaljevalna stopnja

- vsem, ki so uspešno zaključili začetno stopnjo in dosegli ustrezen nivo znanja

 


VSEBINA ŠOLE:


a.) DIRIGIRANJE (vaje):


Drža rok in telesa, samostojnost rok, vzmahi in odmahi, dajanje različnih vstopov, spremembe taktovskih načinov, poddelitve, sestavljeni ritmi, metrumi, korone, dirigiranje akcentov, sinkope, vodenje fraze, spremembe tempa: postopne, nenadne, poliritmija

 


b.) VADENJE Z RAZLIČNIMI ORKESTRI


1. Lastnosti dirigenta: strokovne in človeške
2. Lastna priprava: študij partiture, zgodovinskega ozadja, podatki o skladatelju
3. Priprava na vajo: potek vaje, vsebine na posamezni vaji, razporejanje težavnosti
4. Vadenje:

a.) predstavitev skladbe
b.) učenje skladbe
c.) reševanje težav
d.) izvedba celotne skladbe

5. Izbira programa: kako sestaviti dober spored, kriterij izvedljivosti, celovitosti, kontrasta, stopnjevanja, sorodnosti...
Pri tem bomo pripravili tudi pregled obstoječe literature ter poiskali in ovrednotili primerno literaturo za vaše orkestre.
6. Analiza glasbene literature
7. Postavitve orkestra

 

Vaje bodo v letu 2010/11 potekale z naslednjimi pihalnimi orkestri: Pihalni orkester slovenske Vojske, Pihalni orkester Policije, Pihalni orkester Orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske.

 


PREDAVATELJA:

 

Jan Cober je doma iz naselja Thorn na Nizozemskem. Na konzervatoriju v Maastrichtu je študiral klarinet in dirigiranje ter oboje zaključil s Prix d'Excellence. Med leti 1972 in 1977 je bil prvi klarinetist Nederlandse omroeporkest (Orkester nizozemskega radia) in postal leta 1977 prvi klarinetist Residentie Orkest v Haagu. Od leta 1976 poučuje klarinet in dirigiranje na Brabants conservatorium v Tilburgu, na Konzervatoriju v Maastrichtu in na Konzervatoriju v Utrechtu. Dirigiranje poučuje tudi na Evropskem inštitutu za dirigente v italijanskem Trentu. S Pihalnim orkestrom Koninklijke Harmonie Thorn in Sainte Cécile Eijsden je večkrat zmagal na svetovnih prvenstvih za pihalne orkestre v mestu Kerkrade. Deluje tudi kot gostujoči dirigent Mestnega pihalnega orkestra v Madridu in švicarskemu vojaškemu orkestru Schweitzer Armeespiel. Od leta 2002 je prvi dirigent pihalnega orkestra Rundfunkorchester Leipzig.


Miro Saje, dolgoletni dirigent Pihalnega orkestra Krka in predsednik strokovne komisije pri Zvezi slovenskih godb. Miro Saje je leta 1991 diplomiral iz trobente na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Dirigiranje je študiral na Brabants Conservatoriumu v Tilburgu na Nizozemskem pri Janu Cobru in diplomiral leta 1999. S Pihalnim orkestrom Krka je dosegel uspehe tako v Sloveniji kot v tujini. V zadnjih letih je bil gostujoči dirigent številnih orkestrov, med drugimi Orkestra slovenske policije, Slovenskega orkestra klarinetov in Rundfunk Blasorchestra Leipzig, s katerim je posnel zgoščenko za založbo Beriato. Kot dirigent Slovenskega mladinskega pihalnega orkestra je vodil tabora mladih godbenic in godbenikov leta 2004 na Bledu, 2005 v Kopru in 2008 v Kranju. Na treh tekmovanjih FLICORNO D'ORO, Riva Del Garda v Italiji, je trikrat zapored prejel nagrado za najboljšega dirigenta. Junija 2006 je na mednarodnem tekmovanju dirigentov na Dunaju osvojil tretje mesto. Junija 2008 se je udeležil seminarja na University of North Texas.

 


PRVA UČNA URA:

16.-18.10.2010, Ljubljana

 

 

KOTIZACIJA (brez DDV) - za vse štiri termine:

Za seminariste včlanjenih godb v ZSG 700 EUR (aktivni), za nečlane 1000,00 EUR,
400 EUR (pasivni) in nečlani 500,00 EUR.

 

Kotizacija ne zajema stroškov prevoza, prenočevanja in prehrane v času posameznega termina. Vsak udeleženec si mora bivanje urediti sam.

 

Možno je plačilo v dveh obrokih. Prvi obrok je potrebno plačati do začetka dirigentske šole, drugi obrok do februarja 2010.

 

 

PRIJAVE:


Rok za prijave je 24.09.2010. Prijavo pošljite na naslov ZSG, Partizanska 2, 1380 Cerknica


Ob koncu šole bodo slušatelji opravili praktični preizkus in prejeli diplomo o opravljeni dirigentski šoli.

 

Kdor bo opravil zaključni izpit in pripravil dodatno zahtevano gradivo, bo za udeležbo na izobraževanju poleg diplome za udeležbo prejel še dodatne točke strokovnega spopolnjevanja.


Pogoji za udeležbo:
- osnovno znanje inštrumenta in glasbene teorije (potrebno zaradi branja partitur)

 

DODATNE INFORMACIJE:

Daniel Leskovic,
svetovalec JSKD za instrumentalno glasbo
tel. (01) 24 10 532
e-pošta: daniel.leskovic@jskd.si

 

prijavnica

 

prijavnica