GLASBA /INSTRUMENTALNA GLASBA

 

8. FESTIVAL MALIH INŠTRUMENTALNIH SKUPIN 2015

Dravograd, sobota, 04. julij 2015

 

Cerkev sv. Vida, ob 18. uri

 

Citrarska skupina »Kéknefelejcs« (Spominčice) kulturnega društva »Zarja« Gaberje


umetniški vodja: Jožef Gyurica
predsednica: Elvira Vaupotič Gönz

Venček ljudskih pesmi: BARNA JANCSI (Rjavi Janez)
Ljudska pesem: MOJE DEKLE JE ŠE MLADO

 

Citrarji

 

Citrarska skupina »Kéknefelejcs« (Spominčice) kulturnega društva »Zarja« Gaberje se je ustanovila 16. februarja 2014 in trenutno šteje 9 članov. Vodja skupine je Jožef Gyurica, strokovno pa jih poučuje Belső Tamásné (Zsohár Cecilia) iz Madžarske.  V svojem letu dni delovanja ima skupina za seboj kar nekaj nastopov tako v domačem, kot v sosednjih krajih ter tudi gostovanj na Madžarskem. Cilj skupine je ohranjanje madžarskega ljudskega izročila domačega kraja.

 

KUD Oton Župančič, sekcija ustne harmonike – Sorški orgličarji


umetniški vodja: Damir Fajfar
predsednik: Franc Plešec

ljudske, prir. Damir Fajfar: VENČEK LJUDSKIH
Vilko in Slavko Avsenik: NABRALA BOM ŠOPEK CVETJA
Mojmir Sepe, prir. Damir Fajfar: MOJE ORGLICE

 

Orgličarji

 

Orgličarji so pred štirimi leti začeli prvič igrati na glasbeni inštrument. Na začetni tečaj igranja orglic so prišli v prepričanju, da je to inštrument, ki ga primeš v roke, nekdo ti malo pokaže in ker »misliš«, da te je mati narava obdarila z nekaj »posluha« enostavno zaigraš. Kako zelo so se zmotili so spoznali v nadaljevanju. Najprej dihanje skozi eno luknjico (v orglice se namreč ne piha, pač pa skoznje diha, zato je to osebni inštrument) in nato spoznanje, da ti vsaka luknjica ponudi štiri tone. Pa to bi še šlo, a se je bilo potrebno spopasti še z notami in z igranjem v skupini. Prizadevnost članov in odlično mentorstvo Damirja Fajfarja kaže sadove. Beležijo številne nastope, nekateri bolj uspešni, drugi malo manj, vedno pa v vsak nastop vložijo ljubezen do glasbe in inštrumenta, ki ga igrajo. Na festivalu orgličarjev v Mokronogu jim je komisija dodelila točke vredne zlatega priznanja. Sodelovali pa so tudi na festivalu »Zasopimo na organić« v hrvaškem Gračišću. Zvrsti glasbe, ki jo izvajajo je za igranje orglic je prirejena, je raznovrstna in povezana s tematskimi sklopi nastopov. Prepletajo se predvsem skladbe iz narodno zabavnega programa, ljudske in znane uspešnice, bodisi iz sodobne glasbe ali filmskega ustvarjanja. Sorški orgličarji so trden zgled medgeneracijskega sodelovanja, saj že od samega začetka pred štirimi leti v sekciji med najmlajšo in najstarejšo članico celih 50 let starostne razlike, kar skupino še bogati pri igranju in kulturnemu udejstvovanju ter ustvarjanju posebnih prijateljskih vezi.

 

Kitarski ansambel Svarun


umetniški vodja: Stane Bitežnik
predsednik: Samo Bitežnik

Joaquin Rodrigo, prir. Kitarski ansambel Svarun: FANDANGO DEL VENTORRILO
Grega Bitežnik: SONČNA POT
G. Rist, prir. Kitarski ansambel Svarun: VARIACIONES POR FARRUCA

 

Kitarski ansambel Svarun

 

Kitarski ansambel Svarun deluje pod strokovnim vodstvom Staneta Bitežnika in se ponaša že z  20-letno tradicijo.  Ukvarja se z glasbo iz različnih obdobij – od srednjega veka, renesanse, baroka, klasicizma, španskega flamenka, do del sodobne glasbe dvajsetega stoletja. Poleg poustvarjanja glasbe iz preteklosti in glasbe sodobnih skladateljev pa ustvarja in izvaja tudi lastno avtorsko glasbo. Tokratni program so sestavili bolj "udarno", bo špansko obarvan, in živahne narave.

 

 

Dvorec Bukovje, ob 20. uri

 

Trubaški orkestar Dejana Jevđića


vodja: Dejan Jevđić   

 

Trubaški orkestar Dejana Jevđića

 


Trobilni orkester Dejana Jevđića je nastal v letu 2000. Takratna skupina je štela 9 glasbenikov. Trije bratje so ob pomoči Miladina Jovanovića iz Sirogojna začeli s vajami in javnimi nastopi. Leta 2001 so nastopili na tekmovanju trubačev Zahodne Srbije ter osvojili nagrado „Zlatiborska pletenica“ za najizvirnejše muziciranje.  Skupina izvaja raznovrsten repertoar, od ljudskih pesmi do novokomponirane narodne glasbe. Prvenstveno se opirajo na glasbeno izročilo južne in vzhodne Srbije. Od leta 2001 do danes so prejeli številne nagrade doma in v tujini.
 

Pivo in čevapi


vodja: Primož Petohleb

 

Pivo in čevapi

 

Pivo in čevapi so enajst-članska mlada pleh banda, katera poskuša že uveljavljenim uspešnicam narediti novo obleko. Pop, rock, dicso uspešnice postavljajo bolj na Balkanski polotok in jih izvajajo v stilu trubačev. Torej se imajo za pop fake trubački orkester. Krasi pa jih tudi dobra volja in pripravljenost na akcijo.

 


Dodatne informacije

 

Robert PREGLAU

vodja območne izpostave JSKD Dravograd


T: (02) 87 23 581
E: oi.dravograd@jskd.si

 

Daniel LESKOVIC

samostojni strokovni svetovalec za instrumentalno glasbeno dejavnost


T: (01) 24 10 532
F: (01) 24 10 536
E: daniel.leskovic@jskd.si