GLASBA /INSTRUMENTALNA GLASBA

FESTIVAL KOMORNO INŠTRUMENTALNIH SKUPIN 2021

Kulturni center Laško, nedelja, 23. maj 2021, ob 18. uri

 

Posnetek festivala na facebooku:

https://www.facebook.com/watch/?v=542238343823385

PROGRAM

Trio FIR GŠ Logatec

Umetniški in organizacijski vodja: Marjan Grdadolnik

Trio FIR GŠ Logatec

Družinski Trio Fir deluje že drugo leto  v okviru Glasbene šole Logatec pod mentorstvom Marjana Grdadolnika. Sestavljajo ga odlični mladi glasbeniki, ki so na poti, da postanejo profesionalni glasbeniki. Njihov repertuar zajema vse glasbene stile od klasike, tanga do narodno zabavne in pop glasbe. Lani so zelo uspešno nastopili na Poletnem glasbenem festivalu v Logatcu. 

člani: Urban Fir - klarinet, Jernej Fir - violončelo, Blaž Fir - harmonika

Josip Ipavec (1873-1921), prir. Marjan Grdadolnik: TRIGLAVSKA KORAČNICA
Josip Ipavec (1873-1921), prir. Marjan Grdadolnik: MODERATO
Astor Piazzolla (1921-1992), prir. Marjan Grdadolnik: LIBERTANGO
Astor Piazzolla (1921-1992), prir. Marjan Grdadolnik: ESCUALO

Kvartet klarinetov Godbe ljubljanskih veteranov

Kvartet klarinetov Godbe ljubljanskih veteranov

Kvartet klarinetov Godbe ljubljanskih veteranov  je njen komorni sestav, ki je nastal leta 2012. Od takrat vsako leto izpeljejo številne nastope na različnih lokacijah (Knjižnica Bežigrad, Plečnikova cerkev  sv. Frančiška v Šiški, Univerzitetno klinični center, cerkev sv. Antona Padovanskega na Viču, Center starejših na Zbiljah, Mestni muzej, Slovenski filharmoniji, na Svetih Višarjah, v Münchnu,… V jubilejnem letu GLV 2019 je imel kvartet kar devet koncertov.

Zasedba kvarteta klarinetov je: Slavko Goričar (prvi klarinet), Milan Pavliha (drugi klarinet), Marko Lednik (tretji klarinet), Matevž Mercina (bas klarinet).

ljudske, prir. Jože Kregar: PRIMORSKI PLESI (posvečeno Milanu Pavlihi in kvartetu klarinetov GLV
ljudske, prir. Franc Korbar: KOROŠKI PLESI
Bojan Adamič, prir. Tomaž Grintal in Jože Kregar: PRELEPA SI BELA LJUBLJANA

KUD Oton Župančič Sora – Sorški orgličarji

KUD Oton Župančič Sora – Sorški orgličarji

umetniški vodja: Damir Fajfar
organizacijski vodja: Zdenka Bergant

Sekcija Ustne harmonike v KUD »Oton Župančič« Sora, Sorški orgličarji deluje že deset let. Izvajajo raznovrstno glasbo, ki je prirejena za igranje na orglice. Prepletajo se predvsem priredbe ljudskih in narodno-zabavnih skladb, popevk, klasične glasbe in uspešnic iz sodobne zabavne in filmske glasbe. Uspešno nastopajo v domači občini, po Sloveniji in v tujini (Francija, Hrvaška, Makedonija) kjer se udeležujejo festivalov in srečanj. V letu 2020 so ponovno prejeli zlato priznanje na tekmovanju Malih instrumentalnih skupin Dravograd in na festivalu “Ah te orglice” v Mokronogu.

člani: Silva Peternel (ustna harmonika), Fani Krajnc (ustna harmonika), Zdenka Bergant (ustna harmonika), Alojz Bergant (ustna harmonika), Alenka Trpin (ustna harmonika, tamburica), Martin Kikelj Bedenčič (ustna harmonika, kitara)

Gorazd Čepin, prir. Rok Kranjc in Damir Fajfar: NE BODI KOT DRUGI
Urban Koder: CVETJE V JESENI
Jože Privšek, prir. Damir Fajfar: TAM KJER SEM DOMA
Andrej Šifrer, prir. Dejan Učakar: ZA PRIJATELJE

Sekstet Rogov Pihalnega orkestra Slovenj Gradec

Sekstet Rogov Pihalnega orkestra Slovenj Gradec

Umetniški in organizacijski vodja: Peter Pačnik

Sekstet rogov Pihalnega orkestra Slovenj Gradec je sprva nastal leta 2008 kot kvartet, kasneje 2014 kot kvintet, 2018 pa sekstet na pobudo samih izvajalcev. Kot lokalno se je vedno predstavljal delujoča skupina za slavnostne priložnosti v kraju Slovenj Gradec, prav kmalu po prvih nastopih pa tudi po vsej Sloveniji, saj njihov »opus« zajema predvsem Slovensko glasbo. Ker je v minulem letu bila 160.obletnica rojstva Hugo Wolf-a, so si zadali zanimiv izbor skladbe iz njegovega zgodnjega obdobja z naslovom Wiegenlied-Uspavanka. V letu 2021 pa se spominjamo 100.obletnico smrti skladatelja J. Ipavca in v ta namen se predstavljamo z eno bolj znanih zborovskih skladb-Imel sem ljubi dve.

člani: David Tretjak, Benjamin Kramljak, Gašper Breznik, Andrej Plazovnik, Rok Ramšak, Peter Pačnik

Josip Ipavec, prir. Peter Pačnik: IMEL SEM LJUBI DVE
Hugo Wolf, prir. Peter Pačnik: WIEGENLIED
Jakob Aljaž, prir. Peter Pačnik: OJ TRIGLAV MOJ DOM
Gustav Ipavec, prir. Peter Pačnik: SLOVENEC SEM

MG Flautet

MG Flautet

umetniški vodja: Žan Avbelj
organizacijski vodja: Nina Reščič

Zasedba flavtistov KD Mengeška godba, ki deluje pod imenom MG Flautet, je bila ustanovljena aprila 2020. Želja po ustanovitvi take zasedbe je sicer tlela že dlje časa, koronačas pa je končno prinesel tudi čas za njeno uresničitev. Začeli so s sodelovanjem preko spleta in takoj, ko so epidemiološke razmere to dopuščale, začeli tudi z rednimi sekcijskimi vajami. Avgusta 2020 so imeli samostojni celovečerni koncert na festivalu Kamfest, v septembru 2020 pa so na povabilo Medobčinskega muzeja Kamnik so sodelovali na prireditvi na gradu Zaprice. Načrtovali so samostojne božične in novoletne koncerte, ki so bili zaradi koronavirusa potem odloženi na prihodnje leto. S posnetkom so se predstavili tudi na (online) tradicionalnem novoletnem koncertu Mengeške godbe. V tem času so posneli nekaj skladb 'na daljavo'. V juniju 2021 se želijo udeležiti spletnega tekmovanja komornih zasedb, prav tako pa že načrtujejo druge samostojne koncerte in nastope. 

Člani: Ajda Kričaj (flavta & pikolo), Zala Potočnik(flavta), Bor Rutar(flavta), Lana Bolta(flavta), Jasna Kešnar(flavta & alt flavta), Andreja Marčun Kompan (alt flavta & pikolo), Nina Reščič (pikolo & alt flavta), Žan Avbelj (bas flavta)

Blaž Pucihar: SREČNO LUNA
Pietro Mascagani, prir. Žan Avbelj: INTERMEZZO SINFONICO
Johann Strauss ml., prir. Tom Kennedy: NETOPIR (uvertura)

Trobilni ansambel Godbe Cerknica

Trobilni ansambel Godbe Cerknica

Umetniški in organizacijski vodja: Mitja Dragolič

Trobilni ansambel Godbe Cerknica je nastal leta 2016 na pobudo trobilcev KD Godbe Cerknica in dirigenta Mitja Dragoliča. Od samih začetkov ansambel posega po repertoarju priredb različnih stilnih obdobij in po originalnih skladbah za trobila. Ansambel dopolnjuje umetniško ustvarjanje Godbe Cerknica, udeležuje se različnih srečanj in koncertov širom Slovenije. Premierno je posnel tudi skladbo Tomaža Habeta Vandravec, ki jo bo zaigral tudi na današnjem koncertu.

Trobente: Matjaž Meden, Peter Tomšič, Luka Kraševec, Frančišek Križ, Franci Albreht, Matevž Dobrovoljc, Martin Rupar, Miha Leskovec; Rog: Jure Kovačič, Evelina Kovačič; Pozavna: Matjaž Kvaternik; Evfonij: Klemen Škrlj, Filip Lhotka, Matevž Zakrajšek; Tuba: Rok Vidmar, Jernej Kraševec, Janez Žnidaršič; Tolkala: Juš Kvaternik, Vito Opeka

Bojan Adamič: FANFARA OB 850. LETNICI LJUBLJANE
Tomaž Habe: VANDRAVEC
Mojmir Sepe, prir. Mitja Dragolič: ZEMLJA PLEŠE

 

 

Dodatne informacije

 

Daniel LESKOVIC

producent za instrumentalno glasbeno dejavnost


T: (01) 24 10 532
E: daniel.leskovic@jskd.si

 

 

Posnetek festivala na facebooku >>