GLASBA

 

 

 

INSTRUMENTALNA GLASBA

 

 

 

 

5. FESTIVAL VETERANSKIH GODB

Ljutomer, Glavni trg, 17. september 2011, ob 11. Uri

PRLEŠKA GODBA Društva upokojencev Ljutomer
dirigent: JANKO ŠKRAJNAR

Vinko Sitar: VETERANI MG
Dimitri Shostakovich, prir. Andre Waignein: THE SECOND WALTZ
solo: Zlatko Kajdič, alt saksofon
Jože Burnik, prir. Vinko Štrucl: DOBRO JUTRO
solo: Ivan Rebernik, harmonika

Godba je bila ustanovljena leta 1998 in je na začetku štela 14 članov. Ustanovilo jo je nekaj sedanjih članov godbe in glasbeni pedagog in dirgent Alojz Krajnčan, ki je godbo vodil 8 let. Leta 2006 je umetniško vodenje prevzel Janko Škrajnar, ki si je zelo prizadeval, da se godba kadrovsko popolnjuje in sedaj godba šteje 19 članov. V godbi so vključeni tudi nekateri godbeniki, ki še niso upokojeni, pa vendar jim je v veselje sodelovati oz. nastopati z upokojenimi člani. Vsi godbeniki so izkušeni glasbeniki, ki so že pred tem sodelovali v različnih godbah. Glavni namen veteranske godbe je druženje in igranje za srce in dušo. Do sedaj je Prleška godba nastopila v Monoštru na Madžarskem, v nemškem Stuttgartu, prav tako pa nastopa na srečanjih in prireditvah v Ljutomeru, Lukavcih in Radencih. Godbeniki izvajajo raznolik program, različnih težavnostnih stopenj.

kontakt: duljutomer@volja.net

GODBA NA PIHALA SENIORJI Andragoškega društva Univerze za III. Življenjsko obdobje Velenje
dirigent: ROK ŠINCEK

Emil Glavnik: KORAČNICA VETERANOV
Jan van der Roost: ARSENAL
Max C. Freedman: ROCK AROUND THE CLOCK
Harold L. Walters: INSTANT CONCERT
Slavko in Vilko Avsenik: NA GOLICI

Godba na pihala seniorji, ki deluje v okviru Univerze za III. življenjsko obdobje Velenje je bila ustanovljena leta 2007. Sestavljajo jo starejši glasbeniki, ki so vse življenje igrali pri godbah in po upokojitvi izredno pogrešali muziciranje in druženje v orkestrih. Pomemben vzvod za ta druženja je prijateljstvo in sodelovanje, ki se s pomočjo seniorjev med godbami še bolj krepi in poglablja. Prepričani smo, da jih prav glasba ohranja mladostne in pri zdravju. Povprečna starost godbenikov je 66 let in so pravi mojstri, saj imajo nekateri za sabo pol stoletja igranja. Glasbeni program godbe je izredno pester in vsebuje koračnice, zabavni, koncertni in v zadnjem času tudi otroški program. Godba na pihala seniorji so izredno dobrodošli in iskani godbeniki, saj so samo v lanskem letu nastopili na 16 različnih lokalnih, regijskih, državnih in mednarodnih koncertih oz. prireditvah v Mestni občini Velenje, SA-ŠA regije in republike. Vsako leto v Tednu vseživljenjskega učenja organizirajo samostojno javno vajo na gradu Velenje, ki je pravi kulturni dogodek Velenja in zelo dobro obiskan. Za svojo temeljno nalogo so si zadali tudi ohranjanje slovenskega glasbenega izročila, ki je nadvse bogato, vendar očitno dostikrat ostaja prepuščen pozabi. Želijo ohraniti vsaj najboljše in prispevati svoj delež v dokaz, da lahko tudi klasična godba stopa vštric z drugimi glasbenimi zvrstmi. Godbo na pihala vodi priznani pedagog prof. Rok Šincek, redni profesor na Glasbeni šoli Novo Mesto in Glasbeni šoli Fran Korun Koželjski Velenje.

kontakt: alojz.kricej@t-2.net

KD MENGEŠKA GODBA – sekcija veteranov
dirigent: VINKO SITAR

Gvido Učakar: POZDRAV MENGŠU
Vinko Sitar: VETERANI MENGEŠKE GODBE
Marjan Trobec, prir. Vinko Sitar: SREČE SI VSAK ŽELI
Georg Luksch, prir. Walter Völkl: DIAMANTEN POLKA
Lojze Slak, prir. Vinko Štrucl: VISOKO NAD OBLAKI
Eduard Wagnes: BOSNIAKEN KOMMEN
Gvido Učakar: POD GOBAVICO

Veteranska sekcija pri Mengeški godbi je bila ustanovljena v letu 2000. Pobudnik je bil g. Lojze Pišek, ki je funkcijo organizacijskega vodje opravljal polnih deset let. Strokovno vodstvo pa je vseh enajst let v rokah g. Vinka Sitarja, dolgoletnega klarinetista pri Alpskem kvintetu. V sekciji sodeluje ena članica in 24 članov s povprečno starostjo 65 let. Najstarejši član, g. Franc Lukan je že dopolnil 83 let. Po trdem začetku, saj nekateri niso igrali že več deset let, so pripravili prve nastope v domačem kraju in bližnji okolici, kasneje pa tudi na bolj odmevnih prireditvah (Pod mengeško marelo, Mihaelov sejem, festival koračnic v Mengšu, Alpski večer na Bledu, proslave, družabne in športne prireditve, gostovanje v Avstriji in Švici). Sodelovali so v TV razvedrilnih oddajah (Raketa pod kozolcem, Na zdravje in pa V dobri družbi). Vsako leto izvedejo nekaj nastopov za najmlajše v vrtcih. Desetletno obdobje delovanja so proslavili s samostojnim koncertom v Mengšu in istočasno izdali tudi CD in DVD  s posnetki s koncerta.

kontakt: vrhovnik.vid@amis.net

Godba veteranov  Štajerske
dirigent: Ervin Hartman

Ervin Hartman starejši TROBENTICA
S.P. van Leeuwen: BOUNE FORTUNE, uvertura
Willy Lange: POSAUNISTENGLANZ
Josip Kuletin: KROZ SPLITSKE KALE

Godba veteranov Štajerske je bila ustanovljena leta 2002 in deluje v okviru KUD Pošta Maribor.  Bistven poudarek v delovanju veteranske godbe je na druženju in šele nato na muziciranju. Godbenice in godbeniki prihajajo iz 16 godb in živijo v bistvu tudi do 60 kilometrov oddaljeni od Maribora, nekateri še dlje. Med člani jih je tudi šest, ki prihajajo iz Avstrije. Vaje ima godba vsaki prvi ponedeljek v mesecu Število članstva vztrajno raste, saj jih je sedaj že preko 50. Godba izvede letno praviloma največ pet nastopov, izlet z ženami, povezan s krajšim nastopom ter interni božično-novoletni koncert samo zase in za družinske sopotnice. Vabil godbi za nastope je veliko, a jih je potrebno skrbno izbirati, saj morajo biti godbenikom predvsem v veselje in sprostitev. Kljub dogovorjeni omejitvi števila nastopov je Godba veteranov Štajerske že večkrat  gostovala v Avstriji in po drugih krajih Slovenije. Godba veteranov Štajerske je izdala že dve zgoščenki: prvo je posnela založba AMOS na festivalu MID EUROPE v Schladmingu, drugo pa je godba izdala ob svoji 5-letnici delovanja.

Kontakt: ervin.hartman@hartman.si

KD GODBA LJUBLJANSKIH VETERANOV
dirigent: ALOJZ ZUPAN

Tomaž Grintal: PIKNIK V BESNICI
Tomaž Grintal: IVANOVA POSKOČNA KORAČNICA
Vinko Štrucl: LJUBLJANSKI VETERANI
Jože Privšek: POTPOURI
Manfred Schneider: ROCK and GO
Paul Joder: OKROG SVETA

Pred sedmimi leti je Ljubljana dobilo novo kulturno društvo, nov pihalni orkester GODBO LJUBLJANSKIH VETERANOV, ki je v Sloveniji najstarejši po "mladosti" svojih članov. Mesto Ljubljana in vsi ljubljanski orkestri so z novim seniorskim orkestrom pridobili priliko za dodatno druženje, muziciranje in nastopanje v tretjem življenjskem obdobju. Orkester šteje 52 članov. Sestav orkestra je zelo raznolik, tako po starosti kot po poklicni in glasbeni izobrazbi. Pogoj za članstvo je dosežen Abraham in igranje na enega izmed pihalnih, trobilnih ali tolkalnih inštrumentov. Orkestru so se pridružili tudi dirigenti ljubljanskih godb pa tudi veliko upokojenih uglednih akademskih glasbenikov. Krstni nastop orkestra je bil 29. septembra 2005 v Cankarjevem domu v Ljubljani na otvoritvi Festivala za tretje življenjsko obdobje. V letu 2009 je orkester sodeloval na mednarodnem srečanju pihalnih orkestrov MID EUROPE v avstrijskem Schladmingu. Petletnico svojega delovanja je Kulturno društvo Godba ljubljanskih veteranov proslavilo z jubilejnim koncertom 16. oktobra 2009 v Slovenski filharmoniji. Godba je kot gost nastopila tudi na državnem srečanju hrvaških pihalnih orkestrov v Novem Vinodolskem. Koncerte orkestra vedno spremljajo ugodne glasbene kritike.

kontakt: milan.pavliha@t-2.net

 

 

 

Spletni časopis Zveze slovenskih godb