GLASBA /INSTRUMENTALNA GLASBA / ZABAVNO

24. TEKMOVANJE GODB SLOVENIJE V ZABAVNEM PROGRAMU ZA POKAL VINKA ŠTRUCLA - 2019    

Ormož, sobota, 9. november 2019 ob 11. uri

 

Na Martinovo soboto, 9. novembra 2019 je v Ormožu potekalo 24. tekmovanje godb Slovenije v zabavnem programu za pokal Vinka Štrucla. Tekmovanje godb Slovenije v zabavnem programu za pokal Vinka Štrucla je potekalo v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, Zveze slovenskih godb, Občine Ormož in Glasbene šole Ormož.

Na tekmovanju, ki spodbuja kvaliteto izvajanja programov zabavne glasbe za pihalne orkestre/godbe, je nastopilo 9 slovenskih godb s preko 400 godbeniki. V okviru tekmovanja sta bila izpeljana tudi dva skupna nastopa sodelujočih godb na Kerenčičevem trgu, kjer je sočasno v mestu zadonelo večje število glasbenikov in naredilo vrhunsko predtekmovalno vzdušje. V dvorani na Hardeku, kjer je potekalo tekmovanje, pa so poslušalci ter tekmujoči godbeniki v treh tekmovalnih kategorijah, ki so zastavljene na podlagi števila nastopajočih, imeli napeto tekmovalno vzdušje. Strokovna žirija, ki sta jo sestavljala dirigenta Gašper Salobir in Mitja Dragolič, je imela težko delo, saj godbe nista ocenjevala glede na težavnost izvajanega, ter pestrost tekmovalnega programa, temveč sta morala v vsej vrhunski kvaliteti nagraditi najboljše izvedbe.

V skupnih nastopih so godbe zaigrale naslednje skupne koračnice: Vinko Štrucl – Vivat Holermus, Emil Glavnik – Gremo na Štajersko, ter koračnico Draga Lorbka – Slovenci. Vse koračnice je dirigiral Slavko Petek, idejni oče tekmovanja godb. Tekmovanje je s svojim programom, kjer je zaželeno, da vsak pihalni orkester izvede čim več slovenskega programa in vsaj eno skladbo skladatelja Vinka Štrucla, skladatelja, ki se je rodil v bližini Ormoža in se vedno rad vračal v te kraje, odlično dopolnilo ostale dogodke ki so v Ormožu potekali v okviru Martinovega vikenda. V imenu družine skladatelja po katerem se imenuje pokal, ki ga prejmejo zmagovalci posameznih tekmovalnih kategorij in je delo mlade oblikovalke, ki je tudi hči Vinka Štrucla, Mateje Kranjc.

Devetim tekmujočim pihalnim orkestrom/godbam: Prosvetno društvo Središče ob Dravi - sekcija Godba Središče, Pihalni orkester PGD Lovrenc na Pohorju, Kulturno društvo godba Komenda, Pihalni orkester Prebold, Kulturno društvo Godba na pihala Slovenske Konjice, Pihalni orkester Glasbene šole Ormož, Društvo Kmečka godba Pernice, Društvo goriški pihalni orkester in Kulturno društvo Pihalni orkester Tržič, je strokovna žirija v sestavi Gašper Salobir in Mitja Dragolič, podelila 3 zlate plakete s pohvalo in 6 zlatih plaket. Godbe so tekmovale v treh kategorijah, ki so zastavljene na podlagi številčnosti na odru. Najbolje ocenjene godbe posameznih kategorij, so poleg priznanja prejele tudi pokale absolutnega zmagovalca svojih kategorij – Pokal Vinka Štrucla.

Nagrajenci v posameznih kategorijah, ki so prejeli zmagovalne pokale in posebne nagrade so Pihalni orkester PGD Lovrenc na Pohorju (do 34 nastopajočih članov), ki ga umetniško vodi Dejan Rakovič, Kulturno društvo pihalni orkester Tržič (od 35 – 40 nastopajočih članov), ki ga vodi dirigent Franci Podlipnik in Društvo goriški pihalni orkester (nad 41 nastopajočih članov), ki ga umetniško vodi Sandi Cej. Nagrade so jim podelili Danijel Vrbnjak(župan občine Ormož), Boris Selko (predsednik  Zveze slovenskih godb), Daniel Leskovic (svetovalec za inštrumentalno glasbeno dejavnost JSKD), Barbara Podgorelec (vodja tekmovanja), Mateja Kranj (hči Vinka Štrucla) ter Gašper Salobir in Mitja Dragolič (člana žirije).

 

Organizatorji:

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Občina Ormož, Glasbena šola Ormož

DODATNE INFORMACIJE

 

Daniel LESKOVIC

producent za instrumentalno glasbeno dejavnost


T: (01) 2410 532
F: (01) 2410 536
E: daniel.leskovic@jskd.si