GLASBA/INSTRUMENTALNA GLASBA

 

 

JSKD Območna izpostava TREBNJE
ter
Zveza kulturnih društev Trebnje

24. mednarodni festival ustnih harmonik
»(ah), TE ORGLICE« v Mokronogu

 

VEČERNI GALA KONCERT

Sobota, 14. oktober 2023

Na 24. mednarodnem orgličarskem festivalu v Mokronogu so v soboto, 14. oktobra, zazvenele pesmi orgličarjev. Festival »(ah), TE ORGLICE« je letos potekal v oktobru, ko bi svoj rojstni dan praznoval idejni oče festivala Stanislav Peček. Repertoar koncerta je sestavila programska komisija, ki jo vodi uveljavljeni glasbenik in orgličar Miro Božič. Na koncertu so se predstavili orgličarji v različnih zasedbah in žanrih, med njimi dolgoletni prijatelji festivala in priznani glasbeniki, nekateri pa so na festivalu nastopili prvič. Koncertno dvorano je napolnilo približno 150 obiskovalcev.

Večerni gala koncert, poimenovan Stanetove orglice, je bil posvečen domačinu iz Mokronoga, pisatelju, glasbeniku in scenaristu, ki mu je ljubiteljska kultura zlezla pod kožo – Stanislavu Pečku. V zgodovino se je zapisal kot pomemben organizator dogodkov na različnih področjih ljubiteljske kulture v Sloveniji in v tujini. S festivalom »(ah), TE ORGLICE« je to malo glasbilo postavil na koncertne odre in pripomogel tudi k promociji Mokronoga. Peček je bil edinstven prijatelj temu nekdaj ljudskemu glasbilu. Vrednost njegovega dela so prepoznali večkrat, saj je za svoje ustvarjanje prejel številna priznanja. Festival je zaživel v devetdesetih letih v Trebnjem in se nato selil po drugih slovenskih krajih, pri čemer je ustno harmoniko promoviral kot inštrument, enakovreden drugim.

Letošnji festival je znova zbral orgličarje iz vse Slovenije. Na koncertu so se nastopajoči predstavili v različnih glasbenih zvrsteh. Zazveneli so ljudsko igranje, narodnozabavna glasba, jazz, folk, bluz, avtorske skladbe nastopajočih in skladbe slovenskih skladateljev.

Koncert je odprl legenda festivala Marjan Urbanija s svojimi Sejmarji, ki že vrsto let navdušujejo občinstvo. Na koncertu so se predstavili Francetovi in Poljanski orgličarji, ki so na festivalu prvič zaigrali skupaj. Gre za uveljavljeni orgličarski skupini, ki ob solo ustni harmoniki uporabljata tudi bas in akordične orglice. Izvedli so dodelane priredbe ljudskih pesmi. V nadaljevanju so nastopile Loške orglice, ženska skupina solo ustnih harmonik pod taktirko Ivanke Prezelj. Vse tri skupine prihajajo s Škofjeloškega, kjer je priljubljenost inštrumenta zelo velika.

Preloški muzikanti z Otom Nemaničem so zaigrali venček belokranjskih, koncert pa se je nadaljeval z glasbeno točko dolgoletnega prijatelja festivala Roberta Ivačiča, ki je z bluesom razvnel občinstvo. Koncert so v drugo polovico pripeljali Dinko Hrabrič s svojo priredbo Šifrerjeve skladbe Poglej ga, novo jutro ter Sorški orgličarji, ki so pod vodstvom prof. Damirja Fajfarja orkester ustnih harmonik z odličnim programom.

Miran Mohar, umetnik in član skupine IRWIN, ter kitarist Aleš Strajnar, ki je del nekdanje legendarne zasedbe Mladi levi, sta zaigrala novo skladbo Ko bi bil bogat, slovenskega skladatelja Alda Kumarja. Da je inštrument še kako živ in zanimiv za mlade, pa sta dokazala Jernej Vindšnurer, uveljavljeni jazz basist in odlični orgličar v spremljavi kitarista Jureta Maliča z izvedbama Privškove Nad mestom se dani in ljudske skladbe Pastirče.

Sledil je sklepni »obračun treh orgličarjev«, ki so v nastopu dokazali vso barvitost, spretnost in dovršenost tega inštrumenta. Tako imenovani obračun sta izvedla uveljavljena dueta Miha Erič & Tilen Stepišnik ter Miro Božič & Benjamin Barbarič, ki sta zaigrala na orglice in kitaro.

Vsi skupaj sestavljajo glasbeni sestav Točno ob osmih, tokrat pa se jim je pridružil orgličar Valter Klemenčič. Z energično in napeto glasbo so koncert prepričljivo pripeljali do konca. Obiskovalci so po koncertu, ki ga je povezovala Kristina Gregorčič, uživali ob žlahtni kapljici mokronoških vinogradnikov in domačih dobrotah podeželskih žena.

Mednarodni festival »(ah), TE ORGLICE« se uvršča med tradicionalno dogajanje, ki vztraja ne glede na sredstva in podporo. Orglice vsakič znova predstavlja kot inštrument, ki se vklaplja v raznolike glasbene zvrsti in se odlično izrazi v različnih glasbenih sestavih. Festival pripravlja Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Trebnje v sodelovanju z JSKD RS in Zvezo kulturnih društev Trebnje ob finančni podpori Občine Mokronog - Trebelno in pokroviteljev.

 

Stane Peček

Stane Peček (foto Alenka Stražišar Lamovšek)

 

Festival pripravljata Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD), Območna izpostava Trebnje v sodelovanju z JSKD RS in Zvezo kulturnih društev Trebnje

INFORMACIJE:

JSKD Območna izpostava Trebnje,
Kidričeva ulica 2, 8210 Trebnje;
e-pošta: oi.trebnje@jskd.si;
tel.: 07 348 12 50, 031 472 919

 

 

 

 

 

 

razpis

 

Marčevski seminar

 

vabilo

Vabilo na osrednji koncert (datoteka pdf)