LIKOVNA DEJAVNOST

 

 

 

GALERIJA / ARHIV

 

 

25. LIKOVNA DELAVNICA ŠMARTNO
NARAVA  POGLEDA – AVTONOMIJA PODOBE

Šmartno ob Paki, od 5. do 14. avgusta 2011

Mentor Dušan Fišer, akademski slikar specialist

V Šmartnem ob Paki, v Hiši mladih, je od 5. do 14. avgusta 2011 potekala osrednja poletna likovna delavnica JSKD.

Likovna delavnica ima zelo dolgo tradicijo. Triindvajset let je potekala v Šmartnem v Goriških Brdih, letos pa bo že drugič v Šmartnem ob Paki.

Zaradi specifičnega programa in načina dela je posebna v slovenskem prostoru.

Namenjena je odraslim, ustvarjalcem, študentom in pedagogom, ki že imajo osnovna likovna znanja, predvsem pa afiniteto do razpisane teme.

Tema je vsako leto drugačna. Namen delavnice je namreč raziskovanje in preizkušanje različnih sodobnih likovnih pristopov in praks. Poudarek je na skupinskem delu, v okviru skupaj dogovorjenih formalnih izhodišč pa vsak udeleženec išče svoj individualni izraz.

Ustvarjalni proces je bil v letošnji delavnici vezan na idejno- formalna izhodišča, ki pogojujejo specifičnost oblik, komponiranja, iskanja sozvočij, harmonije in napetosti.

Izhodišče je bila narava, ki se skozi ustvarjalni proces spreminja v primarne in avtonomne likovne forme. Raziskovali smo njene strukture, oblike, barve in materialnost.

Z raziskovanjem narave pogleda in z uporabo naravnih in umetniških materialov so udeleženci v osebni likovni izraz vnesli konceptualne rešitve, spontanost, neposrednost in zavest o neštetih možnostih, ki kažejo na razmerje med zunanjo resničnostjo in notranjimi občutji.

Objekte-skulpture so ustvarjali iz materialov, najdenih v naravi.

Mentor: Dušan Fišer, akademski slikar specialist

Udeleženci: Gregor Kraljič (Velenje), Tanja Kržan (Brežice), Romana Lah (Velenje), Bernardina Paj (Makole),  Polona Perko (Ljubljana),  Tomaž Skulj (Kamnik), Tanja Sokolov-Boh (Škofja Loka), Danica Šraj (Radomlje),  Ana Zupanič (Ptuj), Veronika Židanek (Radomlje).

Delavnico smo zaključili z razstavo v Hiši mladih Šmartno ob Paki.

Fotografije: Polona Perko, Andreja Perko