LIKOVNA DEJAVNOST /LIKOVNI TEČAJI IN DELAVNICE

 

 

LIKOVNA IZOBRAŽEVANJA NA DALJAVO:
MAJ 2021

(preko videokonferenčnega sistema ZOOM)

 

1. (Ne)znana slovenska likovna umetnost

Mentorica: Dr. Rajka Bračun Sova, umetnostna zgodovinarka, doktorica znanosti na področju poučevanja umetnosti
Termini: sreda, 5., 12., 19. in 26. maj 2021 (18.00 – 19.30)
Lokacija: Na daljavo, preko aplikacije Zoom
Cena: 40€
Rok za prijave: 27. 4. 2021
Število udeležencev ni omejeno
Izobraževanje je namenjeno odraslim (16+). Predznanje ni pomembno.
Več informacij: monika.ivancic-fajfar@jskd.si

Kratek opis:

Slovenija je srednjeevropska država, ki je skozi stoletja zaradi ustvarjalnega mešanja verskih, trgovskih in kulturnih vplivov postala domovina različnih likovnih umetnin. Jih poznamo? Namen štirih predavanj je udeležencem predstaviti in interpretirati najbolj zanimive in nekatere vrhunske spomenike slovenske umetnostne dediščine. 

Vsebina predavanja:

Na slovenskem ozemlju, križišču gospodarskih in političnih poti, so skozi stoletja nastajale zelo zanimive in celo vrhunske umetnine, ki so danes del naše narodne identitete: situla iz Vač, srednjeveška mesta z gotskimi spomeniki, sloviti Mrtvaški ples iz Istre, slikovite baročne cerkve in gradovi, pretanjeni portreti Ivane Kobilce, slike naših impresionistov, dela bratov Kralj, projekti Jožeta Plečnika in povojnih arhitektov, mozaiki Marija Preglja, NSK... Predavateljica bo premišljeno izbrala in kvalitetno interpretirala (opisala, razložila) umetnostnozgodovinske spomenike, saj na tem temeljita človekovo doživljanje umetnin in njegov odnos do dediščine.

O mentorici:

Rajka Bračun Sova je na Filozofski fakulteti v Ljubljani diplomirala iz umetnostne zgodovine, na City University v Londonu magistrirala iz muzejskega in galerijskega menedžmenta in na Pedagoški fakulteti v Ljubljani doktorirala iz izobraževanja učiteljev in edukacijskih ved – poučevanja na področju umetnosti. Je samozaposlena pedagoginja v kulturi. Poučuje umetnostno zgodovino na Univerzi za tretje življenjsko obdobje in dela v kulturnem turizmu. Več let je bila zunanja sodelavka Pedagoške fakultete (Oddelek za likovno pedagogiko). Je avtorica monografije Umetnina – ljubezen na prvi pogled? in več člankov o muzejski pedagogiki in doživljanju in interpretaciji likovnih umetnin.

 

2. Izrazna moč linije

Mentorica: dr. Slađana Mitrović, akademska slikarska in profesorica likovne umetnosti
Termini: torek, 4., 11., 18. in 25. maj 2021 (18.00 – 19.30)
Lokacija: Na daljavo, preko aplikacije Zoom
Število udeležencev je omejeno (12)
Cena: 50€
Rok za prijave: 27. 4. 2021
Izobraževanje je namenjeno odraslim (16+). Predznanje ni pomembno.
V primeru večjega števila prijav, kot je prostih mest, bodo imeli prednost prej prijavljeni.
Več informacij: monika.ivancic-fajfar@jskd.si

Kratek opis:

Cilj delavnice je ponuditi širok spekter teoretičnega in praktičnega znanja o uporabi linije v likovni umetnosti.

Vsebina delavnice:

Linija je osnovno izrazno sredstvo človeka. Od prvih čačk se razvijeta pisava in likovni izraz posameznika. Črtna risba je temelj vsake likovne ustvarjalnosti, je prvi zapis umetnikove ideje, ki ni obremenjen s končnim rezultatom ali gledalčevo sodbo. Likovna delavnica bo usmerjena k raziskovanju različnih možnosti črtnega izražanja. V prvem delu bomo spoznali vrste črtnih izrazov od samostojne linije do šrafiranja, nato pa bomo poskušali zasledovati kako linija učinkuje skozi različna risalna sredstva. Delavnica vsebuje 4 srečanja preko Zoom-a.  Ukvarjali se bomo z likovno-teoretičnimi spoznanji o liniji, hkrati pa bomo spoznali risbe različnih umetnikov. V sklopu delavnice bodo tečajniki izvedli 4 praktične naloge. Ob vsakem srečanju bomo skupaj pregledali nastala dela in jih analizirali. Cilj delavnice je ponuditi širok spekter teoretičnega in praktičnega znanja o uporabi linije v likovni umetnosti.

O mentorici:

Slađana Mitrović je akademska slikarka in profesorica likovne umetnosti, diplomirala je na slikarstvu Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani leta 2009 in leta 2006 na Oddelku za likovno umetnost v Mariboru. S področja zgodovinske antropologije je doktorirala na ISH - Podiplomski humanistični fakulteti leta 2013. Med leti 2013 in 2014 je s pomočjo štipendije francoske vlade študijsko bivala v Parizu. Objavila je znanstveno monografijo Užitek in nelagodje. Ženska podoba in seksualno 20. stoletja (Studia Humanitatis, 2015). Živi in dela v Ljubljani.

 

INFORMACIJE O PRIJAVAH:

KOMU SO IZOBRAŽEVANJA NAMENJENA:

odraslim, študentom in dijakom višjih letnikov, ljubiteljskim likovnikom, kreativcem, mentorjem likovnih skupin in vsem, ki želijo pridobiti različna znanja na področju likovne teorije in prakse

KAJ POTREBUJETE ZA UDELEŽBO:

internetno povezavo ter opremo za uporabo videokonferenčnega programa Zoom (program namestite brezplačno). Predznanje ni potrebno.

NAČIN PRIJAVE:

izpolnite spletno prijavnico na naslednji povezavi:


Prijavnico izpolnite najkasneje do datuma, navedenega v razpisu izobraževanja. Po izteku roka za prijavo, vam bomo poslali obvestilo z vsemi potrebnimi informacijami. Če bo prijav premalo, bomo tečaj oziroma delavnico odpovedali. Če bo prijav preveč, imajo prednost prej prijavljeni. Če se boste prijavili, kasneje pa ugotovili, da se delavnice ne morete udeležiti, odpovejte takoj.

KOTIZACIJA IN POPUSTI:

Prijavljenim bomo po izteku prijavnega roka poslali obvestilo z vsemi potrebnimi informacijami ter predračun in položnico za plačilo kotizacije. Poravnati jo je treba v celoti pred začetkom tečaja. Ob prijavi in vplačilu dveh izobraževanj hkrati prejmete knjižno darilo v vrednosti 15€.

Za vključene v ESS izobraževalne module Dopolnilno izobraževanje v kulturi je udeležba brezplačna.

POTRDILO O UDELEŽBI:

Udeleženci po zaključku izobraževanj prejmejo potrdilo o izobraževanju po pošti. Izobraževanje se točkuje v skladu s Pravilnikom o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o napredovanju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v nazive.

DODATNE INFORMACIJE

Monika Ivančič Fajfar

producentka za likovno dejavnost

T: (01) 2410 515
e-pošta: monika.ivancic-fajfar@jskd.si