LIKOVNA DEJAVNOST /LIKOVNI TEČAJI IN DELAVNICE

 

Naziv tečaja:

 

 

KIPARSKA DELAVNICA LES

Kraj izvedbe:

 

Šoštanj – Gaberke

Termin:

 

od 28. do 30. maja 2021

Mentorica:

 

akademska kiparka profesorica Dragica Čadež Lapajne

Cena:

 

70,00 evrov

Rok prijave:
 

18. maj 2021

 

Tridnevna delavnica je namenjena spoznavanju kiparskih načinov pri obdelovanju in interpretaciji lesa. Temelji na povezovanju tradicionalnih znanj in obdelave materiala z najsodobnejšimi tehnologijami in umetniškimi praksami. Predznanje ni pomembno.

 

VSEBINA

Zgodovina umetnosti priča o bogati tradiciji oblikovanja v lesu, v sodobni kiparski produkciji pa je les nekoliko zapostavljen. Udeleženci delavnice raziskujejo zlasti sodobne pristope obdelovanja lesa.

Pod vodstvom vrhunske kiparke ter izkušene mentorice in pedagoginje Dragice Čadež Lapajne udeleženci spoznajo osnovne značilnosti in lastnosti lesa, pripravo materiala ter načine oblikovanja. Končna podoba skulpture je odvisna od ideje, izbranega materiala in avtorjevega pristopa. Smiselno izbran les in upoštevanje njegovih naravnih danosti se ob ročni spretnosti spaja z avtorjevim navdihom.

Delavnica poteka na prostem pod velikim kozolcem v sklopu Kulturno turističnega društva Kulturnica Gaberke.

 

O MENTORICI

Dragica Čadež Lapajne

 

Dragica Čadež Lapajne

Akademska kiparka profesorica Dragica Čadež Lapajne je diplomirala 1963 na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje ter 1965 pri Borisu Kalinu končala podiplomski študij. Delala je kot svobodna umetnica in kot redna profesorica na Pedagoški fakulteti v Mariboru in v Ljubljani ter na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Že od devetdesetih let vodi tudi kiparske delavnice in tečaje na JSKD. Je avtorica priročnikov Glina, les, kovina (Mladinska knjiga, 1983), Od glave do portreta (Debora, 2000) ter Torzo, akt, figura (Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, 2018).

Sodelovala je na številnih razstavah, umetniških delavnicah in kiparskih simpozijih doma in na tujem. Večkrat je bila nagrajena, med drugim z nagrado Prešernovega sklada ter leta 2021 nagrado Ivane Kobilce za življenjsko delo. Je ustanoviteljica Sekcije za keramiko pri ZDSLU ter pobudnica in vodja Mednarodnega trienala keramike UNICUM, članica Društva slovenskih likovnih umetnikov ter Mednarodne akademije za keramiko AIC. Ustvarja predvsem v lesu in glini, tako malo kot monumentalno plastiko.


 

POTEK, TRAJANJE in KRAJ SEMINARJA

Delavnica bo potekala v Šoštanju (vas Gaberke), od petka, 28. maja dopoldne do nedelje, 30. maja 2021 popoldne.

ROK PRIJAVE IN PLAČILO

Prijava je možna prek spletne prijavnice.

Prijavnico izpolnite najkasneje do 18. maja 2021.

Prijavljenim bodo iz JSKD OI Velenje poslali obvestilo z vsemi potrebnimi informacijami, plačnikom pa predračun in položnico za plačilo kotizacije.

Poravnati jo je treba v celoti pred začetkom tečaja.

Če bo prijav premalo, bomo tečaj odpovedali. Če se boste prijavili, pa kasneje ugotovili, da se tečaja ne morete udeležiti, odpovejte takoj. Že plačano kotizacijo vrnemo samo v primeru bolezni.

Izobraževalni programi bodo izvedeni v v skladu z vladnimi ukrepi za preprečevanje širitve koronavirusne bolezni. Pred izvedbo izobraževanja bomo udeležence obvestili o morebitnih omejitvah. V primeru odpovedi delavnice bodo že vplačane kotizacije vrnjene v celoti.

Prosim, da ob prijavi in udeležbi upoštevate vsa navodila NIJZ v zvezi z zaščito pred koronavirusom ter v primeru bolezni ali suma okužbe ostanete doma.

 

CENA

Subvencionirana cena tečaja je 70 €. V ceno je vključena šolnina, material za kiparjenje in DDV. Programi JSKD so subvencionirani za vse udeležence. Polna cena tečaja je 150 €.

 

STROŠKI BIVANJA IN PREHRANE

Za prehrano bo poskrbljeno na lokaciji. Bivanje ni vključeno, udeleženci lahko ugodno nočitev rezervirajo v Mladinskem hotelu Velenje (od 16€). Več informacij vam bomo posredovali ob prijavi.

 

KAJ MORATE ŠE VEDETI?

Material, deske in hlode, bo priskrbel organizator, vsak udeleženec pa lahko na delavnico prinese tudi svoj kos lesa.

Orodje: vsak udeleženec naj prinese s seboj čim več svojega orodja (motorna žaga, dleto, kladivo, sekira, brusni papir, žeblji, električni podaljšek ...).

Varnost: vsem udeležencem svetujemo, da imajo primerno delovno obleko in močno obutev, obvezno pa morajo imeti zaščitna očala in rokavice. Udeleženci delavnic za svojo varnost odgovarjajo sami. Priporočamo, da imajo urejeno nezgodno zavarovanje.

 

DODATNE INFORMACIJE

Tatjana Vidmar

samostojna strokovna sodelavka

JSKD Velenje
Titov trg 4
3320 Velenje
telefon: 03 587 12 76
e-pošta: tatjana.vidmar@jskd.si

Monika Ivančič Fajfar

producentka za likovno dejavnost

telefon: 01/24 10 515, 24 10 500
faks: 01/24 10 510
e-pošta: monika.ivancic-fajfar@jskd.si