LIKOVNA DEJAVNOST /LIKOVNI TEČAJI IN DELAVNICE

 

Naziv tečaja:

 

 

RELIEF, kiparski tečaj, modeliranje v glini

Kraj izvedbe:

 

Ljubljana, Likovna delavnica JSKD, Beethovnova 5

Termin:

 

vikend tečaj, petek popoldne, sobota in nedelja, 2.–4. 12. 2022 / 20 ur

Mentorica:

 

prof. Dragica Čadež Lapajne, akad. kiparka

Cena:

 

90 € (z vključenim materialom in končno peko izdelkov)

Predznanje:
 

tečaj je namenjen odraslim (16+), primeren je tudi za začetnike

Rok prijave:
 

20. november 2022

Na kratko

Klasični motivi, kot sta portret ali tihožitje, so priljubljeni tudi v kiparstvu. Na tečaju bomo spoznali tehniko izdelave reliefnega portreta, tihožitja ali drugih uveljavljenih motivov, pri čemer bomo spoznali oblikotvorne značilnosti in tehnične zakonitosti izdelave reliefa v glini.

VSEBINA

Pri reliefni kiparski upodobitvi se soočamo predvsem s problematiko perspektivičnih skrajšav in odnosi med višinami, prav tako pa se moramo zavedati pomena dobre risbe. Prav tako je za kiparsko snovanje portreta, tihožitja, živalskega motiva ipd. potrebno natančno likovno opazovanje modela in študij proporcev. Udeleženci bodo na tečaju spoznali vse postopke oblikovanja: pripravo materialov in pripomočkov, posamezne stopnje modeliranja, posebne zakonitosti oblikovanja reliefa, votlenja in sušenja izdelka ter pripravo izdelka na žganje v peči. Vilj tečaja je izdelava reliefnega portreta (glave) ali tihožitja oz. drugega klasičnega motiva po dogovoru z mentorico. Udeleženci bodo odžgan izdelek odnesli domov.

POTEK, TRAJANJE in KRAJ SEMINARJA

Izobraževanje bo potekalo v likovni delavnici JSKD na Beethovnovi 5 v Ljubljani po sledečem urniku:
Petek, 2. 12. 2022 od 17. do 20. ure
Sobota, 3. 12. 2022 od 10. do 17. ure (odmor za kosilo 13.00-14.00)
Nedelja, 4. 12. 2022 od 10. do 17. ure (odmor za kosilo 13.00-14.00)

ROK PRIJAVE IN PLAČILO

Prijava je možna prek spletne prijavnice:

Prijavnico izpolnite najkasneje do 20. novembra 2022 oziroma do zapolnitve mest.

Prijavljenim bomo po izteku prijavnega roka poslali obvestilo z vsemi potrebnimi informacijami ter predračun in položnico za plačilo kotizacije. Poravnati jo je treba do roka, navedenega na položnici.

Število udeležencev je omejeno na 8 do 10. Če bo prijav premalo, bomo delavnico odpovedali. Če bo prijav več, kot je prostih mest, bomo upoštevali vrstni red prijav oziroma motivacijski opis. Če se boste prijavili, pa kasneje ugotovili, da se delavnice ne morete udeležiti, odpovejte takoj. Že plačano kotizacijo vrnemo v primeru bolezni, če predložite zdravniško potrdilo.

CENA

Kotizacija za tečaj znaša 90€, poravnati jo je potrebno v celoti pred začetkom tečaja. Cena vključuje material in zaključno peko izdelkov, ki ostanejo vaša last.

KOMU SO IZOBRAŽEVANJA NAMENJENA:

Odraslim, študentom in dijakom višjih letnikov, ljubiteljskim likovnikom, kreativcem, mentorjem likovnih skupin in vsem, ki želijo pridobiti specifična znanja na področju likovne teorije in prakse.

KAJ POTREBUJETE ZA UDELEŽBO:

Material za delo je vključen v ceno delavnice. Ob potrditvi prijave prejmete navodila katere pripomočke/orodje je zaželeno, da si priskrbite udeleženci sami.

POTRDILO O UDELEŽBI:

Udeleženci prejmejo potrdilo o izobraževanju. Izobraževanje se točkuje v skladu s Pravilnikom o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o napredovanju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v nazive. Dijakom na njihovo željo potrdimo obrazec o opravljenih izbirnih vsebinah v obsegu ur opravljenega tečaja.

KAJ MORATE ŠE VEDETI?

Udeleženci delavnic za svojo varnost odgovarjajo sami. Priporočamo, da imajo urejeno nezgodno zavarovanje.

O MENTORICI

 

 

 

Dragica Čadež Lapajne

Akademska kiparka in profesorica Dragica Čadež Lapajne je diplomirala 1963 na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje ter 1965 pri Borisu Kalinu končala podiplomski študij. Delala je kot svobodna umetnica in kot redna profesorica na Pedagoški fakulteti v Mariboru in v Ljubljani ter na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Že od devetdesetih let vodi tudi kiparske delavnice in tečaje na JSKD. Je avtorica priročnikov Glina, les, kovina (Mladinska knjiga, 1983), Od glave do portreta (Debora, 2000) ter Torzo, akt, figura (Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, 2018). Ustvarja predvsem v lesu in glini, tako malo kot monumentalno plastiko. Sodelovala je na številnih razstavah, umetniških delavnicah in kiparskih simpozijih doma in na tujem. Večkrat je bila nagrajena, med drugim je prejemnica nagrade Prešernovega sklada ter zlate plakete JSKD za življenjsko delo. Je ustanoviteljica Sekcije za keramiko pri ZDSLU ter pobudnica in vodja Mednarodnega trienala keramike UNICUM, članica Društva slovenskih likovnih umetnikov ter Mednarodne akademije za keramiko AIC. Leta 2010 je o avtorici izšla strokovna monografija Sarivala Sosiča z naslovom Dragica Čadež: zgodba o drevesu.

 

DODATNE INFORMACIJE

Monika Ivančič Fajfar

producentka za likovno dejavnost

 

T: (01) 2410 515
e-pošta: monika.ivancic-fajfar@jskd.si