LIKOVNA DEJAVNOST /LIKOVNI TEČAJI IN DELAVNICE

 

Naziv tečaja:

 

 

INTENZIVNA LIKOVNA DELAVNICA: RISANJE PORTRETA

Kraj izvedbe:

 

Vinharje v Poljanski dolini

Termin:

 

od 12. do 18. junija 2023

Mentor:

 

akademski slikar Tone Rački

Cena:

 

Kotizacija za tečaj: 180 €

Rok prijave:
 

28. maj 2023

Vinharje

 

Tradicionalna intenzivna delavnica risanja pod mentorskim vodstvom Toneta Račkega, avtorja številnih priročnikov za risanje in slikanje, je vrsto let potekala na Sinjem vrhu nad Ajdovščino, lansko leto pa smo se preselili na slikovito turistično kmetijo v Vinharje pri Škofji Loki. Tudi nova lokacija ponuja izjemne pogoje za učenje in ustvarjanje: prostorne delovne prostore, blagodejno zelenilo okoliških pašnikov, mir in tišino za ustvarjalno koncentracijo ter odlično pristno in domačo postrežbo in namestitev. Tematika delavnice je PORTRET. Ta priljubljeni motiv se je skozi zgodovino umetnosti razvijal v različne smeri in izraze, osnova pa ostaja pretehtana študijska risba. Delavnica je primerna za izkušene risarje, ki želijo pod vodstvom izkušenega mentorja poglobiti risarsko znanje, za začetnike, ki bi želeli spoznati principe likovnega gledanja in veščine risanja, pa tudi za tiste, ki želijo združiti prijetno s koristnim in preživeti nekaj dni ob ustvarjalnem druženju v idiličnem okolju.

 

VSEBINA

Materiali za delo bodo zagotovljeni. Risanje bo potekalo s surovim ogljem na večje formate. Izjemoma tudi s svinčnikom ali grobim čopičem.

     
  1. O MENTORJU

 

Tone Rački

Akademski slikar Tone Rački je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost  v Ljubljani leta 1973. Študiral je tudi na Pedagoški akademiji pri prof. Zoranu Didku, kjer se je začel zanimati za metode umetnostne vzgoje, kar je opredelilo njegovo nadaljnje delo. Ukvarja se s pedagoškim delom na področju vizualnih medijev: filma, videa, animiranega filma, stripa in likovne umetnosti. Zanimajo ga predvsem metode podajanja likovnih veščin. Razvija in uvaja sisteme praktičnih vaj za osvajanje znanj na posameznih likovnih področjih. Izsledke svojega pedagoškega dela objavlja v številnih člankih in samostojnih publikacijah. Pri JSKD so izšle naslednje knjige: Veščina likovne kompozicije, Veščina risanja 1 – Predmeti in prostor, Veščina risanja 2 – Človeška figura, Veščina risanja 3 – Majhne skrivnosti velikih mojstrov ter Veščina slikanja – Barve.

POTEK, TRAJANJE in KRAJ SEMINARJA

Delavnica bo potekala v Vinharjih nad Škofjo Loko od ponedeljka, 12. junija, do nedelje, 18. junija 2023. Ateljejsko delo poteka vsak dan od 9. do 13. in od 15. do 19. ure (razen na dan prihoda in odhoda)

ROK PRIJAVE IN PLAČILO

Prijava je možna prek spletne prijavnice:

PRIJAVNICA

Prijavnico izpolnite najkasneje do 28. maja 2023 oziroma do zapolnitve mest.

Prijavljenim bomo po izteku prijavnega roka poslali obvestilo z vsemi potrebnimi informacijami ter predračun in položnico za plačilo kotizacije. Poravnati jo je treba v celoti pred začetkom tečaja.

Če bo prijav premalo, bomo delavnico odpovedali. Če se boste prijavili, pa kasneje ugotovili, da se delavnice ne morete udeležiti, odpovejte takoj.

Že plačano kotizacijo vrnemo samo v primeru bolezni, če predložite zdravniško potrdilo ali v primeru odpovedi zaradi višje sile bodo že vplačane kotizacije vrnjene v celoti.

Udeleženci delavnic v času trajanja delavnice za svojo varnost odgovarjajo sami. Priporočamo, da imate urejeno nezgodno zavarovanje.

CENA

Cena tečaja je 180 €. V ceno je vključena šolnina, osnovni risarski material in DDV. Vsak udeleženec prejme tudi praktično darilo.

BIVANJE IN PREHRANA

Turistična kmetija Ljubica, Vinharje 10, 4223 Poljane nad Škofjo Loko (SPLETNA STRAN)

Na ekološki turistični kmetiji Ljubica v Poljanski  dolini pri Škofji Loki se s kmečkim turizmom ukvarjajo že tretjo generacijo, od 1964.  Do lokacije vodi lično urejena asfaltna cesta, kmetija je na samem, ni prometa in hrupa.

Vinharje 2022

Fotografija z lanske delavnice v Vinharjih.

Delo bo potekalo v 180 m2 velikem in svetlem večnamenskem prostoru, preurejenem kozolcu. Prostor je ogrevan in klimatiziran. Za bivanje je na voljo 10 sob s kopalnicami. Nastanitveni objekt ima dvigalo. Kuhajo odlično domačo hrano, pridelano na ekološki kmetiji, po potrebi pripravijo pa tudi vegetarijanske in veganske jedi.

Cena za celotno bivanje in prehrano je 330 € (55 € na dan) in vključuje:
6 × polni penzion plus kosilo. Kava, čaj, sok, prigrizki (sadje oreščki, itd.), aperitiv za dobrodošlico, turistična taksa, en voden izlet z ogledom čebelnjaka, pokušino medu v satju ter medice, ogled cerkve Bukov vrh ter ogled Visoškega dvorca, kjer je manjši muzej o Ivanu Tavčarju. Plačilo bivanja na lokaciji.

KAJ MORATE ŠE VEDETI?

Predznanje ni potrebno. Delavnica je namenjena odraslim ljubiteljskim ustvarjalcem, risarjem slikarjem in kiparjem, ki želijo poglobiti veščine likovnega gledanja, dijakom višjih letnikom, študentom, (bodočim) pedagogom ipd. Število udeležencev je omejeno.

Če je prijav več, kot je prostih mest, imajo prednost prej prijavljeni oz. se prijavljene izbere na podlagi motivacijskega opisa.

DODATNE INFORMACIJE

Monika Ivančič Fajfar

producentka za likovno dejavnost

 

T: (01) 2410 515
e-pošta: monika.ivancic-fajfar@jskd.si