LIKOVNA DEJAVNOST /LIKOVNI TEČAJI IN DELAVNICE

 

Naziv tečaja:

 

 

TEMATSKA LIKOVNA DELAVNICA PTUJ 2024: OBLECI ME NEŽNO

Kraj izvedbe:

 

Narodni dom Ptuj

Termin:

 

od 5. do 11. avgusta 2024

Mentor:

 

akademski slikar Dušan Fišer

Cena:

 

170,00 evrov

Rok prijave:
 

14. julij 2024

 

Namen intenzivne enotedenske delavnice je poglobljeno raziskovanje in preizkušanje sodobnih likovnih praks v okviru določene teme. Delavnica bo tokrat namenjena raziskovanju in interpretaciji oblačila, s poudarkom na vsebini, simboliki, spreminjanju funkcije in sporočilnosti. Pod vodstvom izjemnega mentorja, umetnika in pedagoga Dušana Fišerja bodo udeleženci delavnice prepletali individualno in skupinsko delo. Nastalo produkcijo bomo predstavili tudi na razstavi (predvidoma september 2024).

VSEBINA in CILJI

Tematska likovna delavnica Ptuj 2024 ima naslov OBLECI ME NEŽNO. Obleka je človekova »druga koža«, je ena osnovnih stvari, ki jih nujno potrebuje za življenje – v različnih oblikah in za različne namene. Obleka nudi zaščito, izkazuje status, ima estetsko vrednost in raznoliko funkcionalnost oziroma namembnost. Obleka je lahko delovna, vojaška, modna, slavnostna ipd.

V procesu delavnice bomo raziskovali oblačilo skozi likovnost in pomen. Izhajali bomo tudi iz recikliranja in ponovne uporabe (reinterpretacije) odpadnih materialov. S poudarkom na vsebinsko angažirani interpretaciji (erotika, vojska, ekologija …) bomo vrednotili in spreminjali uporabnost oblačila. Z risbo, sliko in tridimenzionalnim objektom bomo bistvo obleke spreminjali v umetniški objekt, v likovno sporočilo.

Več o tematskih delavnicah:

Tematske likovne delavnice imajo že več kot tridesetletno tradicijo, tema pa je vsako leto drugačna. Udeleženci postopoma, a intenzivno, od uvodnega predavanja preko skic, likovnih vaj, diskusij in preizkusov razvijajo avtorske rešitve. Produkcijo delavnice, ki vedno predstavlja presežek ljubiteljske ustvarjalnosti, pokažemo tudi na razstavah. Sprva so delavnice potekale v Goriških Brdih, po več letih izvedbe v Šmartnem ob Paki pa delavnico od leta 2021 izvajamo na Ptuju. Tu smo se vključili v živahno kulturno dogajanje starega mestnega jedra, doživeli vpliv bogate kulturne zgodovine in z razstavami (Ptujski grad, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj, Galerija Fo.VI Strnišče, Kidričevo) tudi sami pustili umetniški pečat. Kot občinstvo in soustvarjalci se bomo tudi tokrat navezali na razstavni program uveljavljenega mednarodnega festivala Art Stays. https://nomoresilence.si/

O MENTORJU

 

 

Dušan Fišer

Dušan Fišer (1962) je po končani Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani študij nadaljeval na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, smer slikarstvo. Leta 1989 je diplomiral pri profesorici Metki Krašovec, nato pa je leta 1991 opravil še specialko za slikarstvo pri profesorju Emeriku Bernardu. Kasneje se je študijsko izpopolnjeval na Akademiji Minerva v Groningenu na Nizozemskem, na Dunaju in v Parizu. Deluje kot vizualni umetnik, galerist, kustos, profesor, scenograf, mentor in selektor. Ustvarja v različnih medijih kot so slikarstvo, instalacije in video, izvedel pa je tudi številne umetniške performanse s svojo avtorsko poezijo. Strokovno in izvedbeno je angažiran pri organizaciji Mednarodnega festivala sodobne umetnosti ArtStays in pri mednarodnem literarnem festivalu Dnevi poezije in vina na Ptuju.

Predstavil se je na številnih samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji in v tujini. Prav tako je pomemben kot pobudnik, kurator in organizator umetniških izmenjav v slovenskem prostoru in na mednarodni ravni. Enajst let je vodil in pripravljal program ter izvedbo razstav za galerijo Tovarna umetnosti v Majšperku. Od leta 2020 je vodja Galerije mesta Ptuj.

Deluje tudi kot profesor in likovni mentor. Poučuje na likovnem oddelku Gimnazije Ptuj, obenem pa vodi različne likovne delavnice za društva in skupine. Že od leta 1993 vodi intenzivne tematske likovne delavnice v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti. Leta 2022 je ob 30-letnici izvedbe tematskih likovnih delavnic, prejel zlato jubilejno priznanje JSKD. Je tudi prejemnik srebrne plakete JSKD za vrhunsko in angažirano mentorsko in organizacijsko delo ter izjemen prispevek h kakovostnemu razvoju ljubiteljske likovne dejavnosti (LINK).

POTEK, TRAJANJE in KRAJ SEMINARJA

Delavnica bo potekala od ponedeljka, 5. avgusta 2024, od 10. ure, do nedelje, 11. avgusta 2024, do 16. ure (oz. po dogovoru) v dvorani Narodnega doma na Ptuju.

ROK PRIJAVE IN PLAČILO

Prijava je bila možna prek spletne prijavnice.

Prijavnico izpolnite najkasneje do 14. julija 2024.

Prijavljenim bomo poslali obvestilo z vsemi potrebnimi informacijami ter predračun in položnico za plačilo kotizacije. Poravnati jo je treba v celoti pred začetkom tečaja.

Število udeležencev je omejeno na 8 – 10. Če bo prijav premalo, bomo delavnico odpovedali. Če bo prijav več, kot je prostih mest, bomo upoštevali vrstni red prijav oz. motivacijski opis. Če se boste prijavili, pa kasneje ugotovili, da se delavnice ne morete udeležiti, odpovejte takoj. Že plačano kotizacijo vrnemo samo v primeru bolezni, če predložite zdravniško potrdilo.

V primeru odpovedi zaradi višje sile bodo že vplačane kotizacije vrnjene v celoti. Udeleženci delavnic v času trajanja delavnice za svojo varnost odgovarjajo sami. Priporočamo, da imate urejeno nezgodno zavarovanje.

CENA

Cena tečaja je 170 €. V ceno je vključena šolnina za celotedenski tečaj, potrebni materiali za delo in DDV. Slikarske in druge ustvarjalne pripomočke (čopiče, palete, škarje ipd.) udeleženci prinesejo s seboj, prav tako odpadne predmete in materiale, ki jih bodo uporabili v procesu ponovne uporabe. Podrobna navodila prejmejo po potrditvi prijave.

STROŠKI BIVANJA IN PREHRANE

Stroški bivanja in prehrane niso vključeni v ceno tečaja. Za namestitev in prehrano v času trajanja delavnice udeleženci poskrbijo sami. Podrobne informacije udeleženci prejmejo po potrditvi prijave.

KAJ MORATE ŠE VEDETI?

Predznanje: Delavnica je namenjena odraslim, ljubiteljskim ustvarjalcem, tudi študentom in pedagogom oz. mentorjem. Potrebne so osnovna likovna znanja oz. risarske in slikarske izkušnje, še bolj pa je pomembna želja po inovativnem likovnem raziskovanju v okviru razpisane teme.

DODATNE INFORMACIJE

Monika Ivančič Fajfar

Producentka za likovno dejavnost

T: (01) 2410 515
F: (01) 2410 510
e-pošta: monika.ivancic-fajfar@jskd.si