LIKOVNA DEJAVNOST /LIKOVNI TEČAJI IN DELAVNICE

 

Naziv tečaja:

 

 

MALA PLASTIKA – ŽIVALSKA FIGURA, kiparski tečaj, modeliranje v glini

Kraj izvedbe:

 

Ljubljana, Likovna delavnica JSKD, Beethovnova 5

Termin:

 

vikend tečaj, petek popoldne, sobota in nedelja, 1.–3. 12. 2023 / 20 ur

Mentorica:

 

prof. Dragica Čadež Lapajne, akad. kiparka

Cena:

 

90 € (z vključenim materialom in končno peko izdelkov)

Predznanje:
 

tečaj je namenjen odraslim (16+), primeren je tudi za začetnike

Rok prijave:
 

20. november 2023

 

 

Upodobitve živali sodijo med najstarejše likovne forme, živalska figuralika pa ostaja priljubljena in aktualna vse do današnjih dni. Na tečaju se bomo spoznali s tehnikami oblikovanja male plastike in raziskali raznolike izrazne možnosti kiparskega upodabljanja živali.

 

Vsebina:

Od prazgodovinske umetnosti in umetnosti starih civilizacij pa vse do sodobnosti se srečujemo z motivom živalske figure. Te upodobitve ponujajo neskončno vsebinskih, izpovednih in oblikotvornih možnosti. Živalske figure lahko nosijo bogata simbolna sporočila ali so oblikovane kot portretne upodobitve, lahko so realistične, stilizirane ali ekspresivno zastavljene, lahko izkazujejo anatomsko kompleksnost živali ali idejno ponazarjajo umetnikovo misel, lahko so nosilke mitološke ali zgodovinske pripovedi, humornega ali kritičnega sporočila ...

Tridimenzionalno oblikovanje živalske figure je kompleksna naloga, saj morajo kiparji proučevati anatomijo, proporce, poze, statičnost ter likovno skladnost celote. Udeleženci tečaja bodo individualno raziskovali izbrani motiv ter se obenem učili postopkov modeliranja v glini – spoznali bodo pripravo materialov in pripomočkov, posamezne stopnje modeliranja, posebne zakonitosti oblikovanja živalske figure, pripravo izdelka na žganje v peči … Udeleženci bodo odžgan izdelek odnesli domov.

POTEK, TRAJANJE in KRAJ SEMINARJA

Izobraževanje bo potekalo v likovni delavnici JSKD na Beethovnovi 5 v Ljubljani po sledečem urniku:
Petek, 1. 12. 2023 od 17. do 20. ure
Sobota, 2. 12. 2023 od 10. do 17. ure (odmor za kosilo 13.00-14.00)
Nedelja, 3. 12. 2023 od 10. do 17. ure (odmor za kosilo 13.00-14.00)

ROK PRIJAVE IN PLAČILO

Prijava je možna prek spletne prijavnice:

Prijavnico izpolnite najkasneje do 20. novembra 2023 oziroma do zapolnitve mest.

Prijavljenim bomo po izteku prijavnega roka poslali obvestilo z vsemi potrebnimi informacijami ter predračun in položnico za plačilo kotizacije. Poravnati jo je treba do roka, navedenega na položnici.

Število udeležencev je omejeno na 8 do 10. Če bo prijav premalo, bomo delavnico odpovedali. Če bo prijav več, kot je prostih mest, bomo upoštevali vrstni red prijav oziroma motivacijski opis. Če se boste prijavili, pa kasneje ugotovili, da se delavnice ne morete udeležiti, odpovejte takoj. Že plačano kotizacijo vrnemo v primeru bolezni, če predložite zdravniško potrdilo.

CENA

Kotizacija za tečaj znaša 90€, poravnati jo je potrebno v celoti pred začetkom tečaja. Cena vključuje material in zaključno peko izdelkov, ki ostanejo vaša last.

KOMU SO IZOBRAŽEVANJA NAMENJENA:

Odraslim, študentom in dijakom višjih letnikov, ljubiteljskim likovnikom, kreativcem, mentorjem likovnih skupin in vsem, ki želijo pridobiti specifična znanja na področju likovne teorije in prakse.

KAJ POTREBUJETE ZA UDELEŽBO:

Material za delo je vključen v ceno delavnice. Ob potrditvi prijave prejmete navodila katere pripomočke/orodje je zaželeno, da si priskrbite udeleženci sami.

POTRDILO O UDELEŽBI:

Udeleženci prejmejo potrdilo o izobraževanju. Izobraževanje se točkuje v skladu s Pravilnikom o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o napredovanju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v nazive. Dijakom na njihovo željo potrdimo obrazec o opravljenih izbirnih vsebinah v obsegu ur opravljenega tečaja.

KAJ MORATE ŠE VEDETI?

Udeleženci delavnic za svojo varnost odgovarjajo sami. Priporočamo, da imajo urejeno nezgodno zavarovanje.

O MENTORICI

 

 

 

Dragica Čadež Lapajne

Akademska kiparka in profesorica Dragica Čadež Lapajne je diplomirala 1963 na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje ter 1965 pri Borisu Kalinu končala podiplomski študij. Delala je kot svobodna umetnica in kot redna profesorica na Pedagoški fakulteti v Mariboru in v Ljubljani ter na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Že od devetdesetih let vodi tudi kiparske delavnice in tečaje na JSKD. Je avtorica priročnikov Glina, les, kovina (Mladinska knjiga, 1983), Od glave do portreta (Debora, 2000) ter Torzo, akt, figura (Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, 2018).

Ustvarja predvsem v lesu in glini, tako malo kot monumentalno plastiko. Sodelovala je na številnih razstavah, umetniških delavnicah in kiparskih simpozijih doma in na tujem. Večkrat je bila nagrajena, med drugim je prejemnica nagrade Prešernovega sklada ter zlate plakete JSKD za življenjsko delo. Je ustanoviteljica Sekcije za keramiko pri ZDSLU ter pobudnica in vodja Mednarodnega trienala keramike UNICUM, članica Društva slovenskih likovnih umetnikov ter Mednarodne akademije za keramiko AIC. Leta 2010 je o avtorici izšla strokovna monografija Sarivala Sosiča z naslovom Dragica Čadež: zgodba o drevesu.

 

DODATNE INFORMACIJE

Monika Ivančič Fajfar

producentka za likovno dejavnost

 

T: (01) 2410 515
e-pošta: monika.ivancic-fajfar@jskd.si