LIKOVNA DEJAVNOST /LIKOVNI TEČAJI IN DELAVNICE

 

Naziv tečaja:

 

 

OBLAČILO = SPOROČILO

Kraj izvedbe:

 

Ljubljana, Likovna delavnica JSKD, Beethovnova 5

Termin:

 

vikend delavnica, sobota in nedelja, 23.–24. 3. 2024 / 16 ur

Mentor:

 

Maja Modrijan, trajnostna oblikovalka in rokodelka, profesorica likovne umetnosti

Kotizacija:

 

70 € z vključenim materialom

Predznanje:

 

tečaj je namenjen odraslim (16+), primeren je tudi za začetnike

Število udeležencev:

 

8-10

Rok prijave:
 

10. marec 2024 oz. do zapolnitve mest

KRATEK OPIS

Delavnica je namenjena trajnostnemu oblikovanju – spoznali se bomo z oblikovanjem sporočil in znakov, izdelavo šablon in tiskom na tekstil/oblačila z naravno rjavečo pasto ter izdelavo našitkov. Delavnica bo ponudila preplet likovnega in besednega izražanja, angažirane misli in ekologije.

VSEBINA

Naša oblačila so hkrati sporočila. Namesto reklame za modno znamko, dajmo prostor našim načelom, vrednotam, humorju ali drugim osebnim grafičnim in besednim udarnim sporočilom. Ko se bomo sprehodili po ulici, bo naša majica govorila tisto, kar ji bomo na jezik (hrbet, trebuh, rokav ali prsa) položili sami.

Pomlad je pravi čas za zračenje omar. Vizualna sporočila bomo tiskali na svetle majice ali druga oblačila/torbe. Lahko je tudi oblačilo s trdovratnim madežem, ki ga bomo s tiskom prekrili ali oblačilo z luknjo, ki jo bomo zakrili z našitkom. Končni izdelki bodo oblikovalski, uporabni predmeti, ki so hkrati konceptualno zasnovani avtorski izdelki z močnim osebnim nabojem. Proces njihove izdelave bo obenem poglobljen razmislek o naših vsakdanjih navadah, stališčih in komunikaciji s svetom ter o možnostih načrtnih sprememb.

Delavnica nudi preplet zanimivih in aktualnih področij:
- likovno in besedno izražanje: grafično oblikovanje s stiliziranjem in/ali tekstopisje za pripravo lastnega znaka, vzorca, slogana + tehnika tiska s premičnimi šablonami na tekstil + izdelava našitkov s strojnim in/ali ročnim šivanjem,
- ekologija: tisk z naravno rjavečo pasto namesto klasične akrilne/plastične barve ter reciklaža/prenova/predelava starih oblačil s tiskanjem in našitki + debata o hitri modi, njenih posledicah in boljših alternativah
- družbeni angažma: osebno sporočilo, slogan, življenjski moto, logotip

Delavnica se bo začela z uvodnim predavanjem. Vaje bodo obsegale raziskovanje slikarskih učinkov pri izvedbi enakega motiva z različnimi načini nanašanja barv. Udeleženci se bodo spoznali z načinom plastenja barvnih nanosov po zgledu starih mojstrov, preizkusili bodo impresionistično metodo točkovnega slikanja ter raziskovali modernističen način slikanja z gostimi, tipno bogatimi barvnimi površinami v akrilni tehniki.

KOMU JE DELAVNICA NAMENJENA

Delavnica je namenjena mladim in odraslim ustvarjalcem, kreativcem, ekološko osveščenim, pedagogom. Predznanje ni potrebno.

POTEK, TRAJANJE in KRAJ SEMINARJA

Izobraževanje bo potekalo v likovni delavnici JSKD na Beethovnovi 5 v Ljubljani po sledečem urniku:

Sobota, 23. 3. 2024 od 10. do 17. ure (odmor za kosilo 13.00-14.00)

Nedelja, 24. 3. 2024 od 10. do 17. ure (odmor za kosilo 13.00-14.00)

ROK PRIJAVE IN PLAČILO

Prijava je možna najkasneje do 10. marca 2024 oziroma do zapolnitve mest prek spletne prijavnice:

Prijavljenim bomo po izteku prijavnega roka poslali obvestilo z vsemi potrebnimi informacijami ter predračun in položnico za plačilo kotizacije. Poravnati jo je treba do roka, navedenega na položnici.

Število udeležencev je omejeno na 8 do 10. Če bo prijav premalo, bomo delavnico odpovedali. Če bo prijav več, kot je prostih mest, bomo upoštevali vrstni red prijav oziroma motivacijski opis. Če se boste prijavili, pa kasneje ugotovili, da se delavnice ne morete udeležiti, odpovejte takoj. Že plačano kotizacijo vrnemo v primeru bolezni, če predložite zdravniško potrdilo, in v primeru odpovedi s strani organizatorja.

CENA

Kotizacija za tečaj znaša 70 €, poravnati jo je potrebno v celoti pred začetkom tečaja. Cena vključuje material in uporabo pripomočkov za delo, s seboj pa boste prinesli oblačilo (tekstil), ki ga boste želeli ponovno uporabiti, popraviti, kreativno nadgraditi.

Predračun pošljemo po e-pošti na naslov, ki ga navedete v prijavnici, po potrditvi izvedbe tečaja. Kotizacijo oziroma obrok kotizacije je potrebno poravnati v celoti do roka, navedenega na predračunu.

KOMU SO IZOBRAŽEVANJA JSKD NAMENJENA

Odraslim, študentom in dijakom višjih letnikov, ljubiteljskim likovnikom, kreativcem, mentorjem likovnih skupin in vsem, ki želijo pridobiti specifična znanja na področju likovne teorije in prakse oz. na področju trajnostnega oblikovanja.

KAJ POTREBUJETE ZA UDELEŽBO?

Material za delo je vključen v ceno delavnice. , s seboj prinesete tekstil za reciklažo (stara oblačila, torbo iz blaga, prt)...

POTRDILO O UDELEŽBI

Udeleženci prejmejo potrdilo o izobraževanju. Izobraževanje se točkuje v skladu s Pravilnikom o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o napredovanju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v nazive. Dijakom na njihovo željo potrdimo obrazec o opravljenih izbirnih vsebinah v obsegu ur opravljenega tečaja.

KAJ MORATE ŠE VEDETI?

Udeleženci delavnic za svojo varnost odgovarjajo sami. Priporočamo, da imajo urejeno nezgodno zavarovanje.

O MENTORICI

 

Maja Modrijan

 

 

Maja Modrijan

Maja Modrijan je trajnostna oblikovalka in rokodelka ter profesorica likovne umetnosti. Med letoma 2008 in 2017 je bila članica vodstvenega tima kulturno ekološkega društva in socialnega podjetja Smetumet, kjer je soustvarjala izdelke, delavnice in projekte. Leta 2017 je ustanovila društvo in oblikovala trajnostno znamko Destilator. Zadnji nakup oblačil je opravila leta 2001. Od takrat nosi oblačila iz druge roke in tiste, ki si jih predela ali sešije sama iz zavrženih tekstilij. Rada zapisuje in skicira ideje sredi noči, najbolj pa uživa, ko lastnoročno ustvari unikate ter vsaj prve prototipe, če ne celotne serije izdelkov. Ker neskončno rada raziskuje, preizkuša in izumlja, išče rešitve in izdelke za vsakdanje življenjske potrebe in navade, ki so v družbenem, etičnem in ekološkem pogledu boljša alternativa obstoječim.

Več na: www.destilator.si

 

DODATNE INFORMACIJE

Monika Ivančič Fajfar

producentka za likovno dejavnost

 

T: (01) 2410 515
e-pošta: monika.ivancic-fajfar@jskd.si