RAZSTAVE in PRIREDITVE

 

Razstavišče MALA STENA

 

 

Tihožitje, razkošni svet predmetov

Razstavišče Mala stena
12. 6.–12. 9. 2023.

 

Mentorica:

Vida Slađana Mitrović

Sodelovale so:

Anka Kante, Asta Brank, Blaženka Rocco, Dunja Simsič, Helena Šantl Temkiv, Metoda Pavlič, Mojca Dolinar, Mojca Lorenčič, Nataša Bižal Plausteiner, Nevenka Jesenik, Petra Durjava Lajevec, Vlasta Cvar, Žana Vračun in Živa Agrež.

V študijskem letu 2022/23 smo razpisali spletni likovni tečaj pod naslovom Tihožitje, razkošni svet predmetov. Izhajali smo iz dejstva, da pozornemu likovniku za dober motiv ni potrebno hoditi daleč, izzive lahko najde praktično »iz naslanjača«, doma in v bližnji okolici. Za likovnega ustvarjalca je namreč zelo pomembno likovno in kreativno opazovanje vsakdanjih predmetov, saj to izkušnjo lahko neposredno poveže z izkušnjo ustvarjanja; na ta način predmet opazovanja zaživi v novi luči.

Tečaj je bil organiziran interaktivno in je potekal v kombinaciji tedenskih spletnih srečanj in domačega dela. Srečanja so bila namenjena spoznavanju izbrane tematike, podajanju smernic za ustvarjanje ter individualni oz. skupinski likovni analizi nastalih del.

Udeleženke so pod vodstvom angažirane in izkušene mentorice, akademske slikarke in profesorice likovne umetnosti dr. Vide Slađane Mitrović, obravnavali klasičen motiv tihožitja. Z različnimi tehnikami in ustvarjalnimi načini so v izbrane motive poskusile vnesti sodobno sporočilno vrednost. Poleg praktičnih nalog je bil tečaj namenjen spoznavanju likovno teoretičnih vsebin ter analizi umetniških del iz zgodovine in sodobne umetnosti.

Visoko motivirane, vedoželjne in ustvarjalne tečajnice so celo študijsko leto spoznavale in raziskovale motiv tihožitja v teoriji in praksi. Seznanile so se študijskim risanjem oblih in oglatih predmetov ter pri tem iskale izrazne učinke nekaterih manj običajnih predmetov. Preizkušale so različne likovne tehnike, od klasične risbe s svinčnikom, ogljem, pastelom in akvarelom pa vse do bolj eksperimentalnega slikanja s kavno usedlino, batika na papirju in grafičnih tehnik s kolažnim tiskom. Obenem so tedenske naloge narekovale študij likovne teorije: spoznavanje barvnih kontrastov, študijo svetlobe in sence, proučevanje rastrov in tekstur, opazovanje učinkov monokromatskih del ... V okviru tečaja so srečale z deli umetnikov kot so Paul Cezanne, Giorgio Morandi, Georges Braque, Henri Matisse, Jan Vermeer, Andy Warhol in drugi. Predvsem pa so se učile kritične analize svojih del.

Na priložnostni mini razstavi v razstavišču Mala stena predstavljamo manjši izbor del, ki so nastala v sklopu celoletnega tečaja, in kažejo na raznolikost, izvirnost in kakovost skupine pri soočanju z likovnimi izzivi.

Monika Ivančič Fajfar

 

 

 

 

 

 

 

 

letak

letak (datoteka pdf)