RAZSTAVE IN PRIREDITVE

 

 

FESTIVAL VIZIJE - FESTIVAL MLADINSKE KULTURE 2023
Likovni ustvarjalci – Foto Vizije

Fotovizije 2023: DRAMA VSAKDANA

 

Nova Gorica – V nedeljo, 21. maja, so ob zaključku tridnevnega festivala mladinske kulture Vizije, ki je potekal v okviru Tednov ljubiteljske kulture, podelili vizionarje – nagrade za ustvarjalnost na filmskem, gledališkem in lutkovnem področju ter na področju fotografije.

Podelili so tudi dva fotovizionarja, v kategoriji od 19 do 30 let ga je prejel Rene Ketiš za fotozgodbo Poglej se, v mlajši kategoriji, od 15 do 18 let, pa Vita Bratković, ki je ustvarila fotozgodbo Epilog.

Več o nagrajencih na spodnji povezavi:

 


 

Na natečaj Fotovizije 2023: Drama vsakdana. ki je potekal med 10. 12. 2022 in 20. 3. 2023, je prispelo 32 popolnih prijav. Strokovna komisija v sestavi Sunčan Patrick Stone, fotograf, Nataša Kovšca, umetnostna zgodovinarka, recenzentka in predavateljica, ter Monika Ivančič Fajfar, producentka za likovno dejavnost, se je sestala 30. marca 2023 in opravila izbor fotozgodb, ki bodo predstavljene na državni razstavi v sklopu festivala Vizije 2023 v Novi Gorici. Prispevke je presojala po kriterijih tematske ustreznosti, prepričljivosti in kakovosti izvedbe oziroma potenciala za nadaljnji razvoj fotografske pripovedi pod mentorskim vodstvom. Pri posameznih fotozgodbah je žirija na razstavo uvrstila ožji izbor fotografij.

V selekcijo za razstavo so se uvrstile fotozgodbe 12 fotografov in fotografinj:

Andrej Gobina: Dramatičnost trenutka

Barbara Kardoš: Kako razumeti svet?!

Elis Stupar: Življenjska drama v gubah none

Jakob Gradišar Ribnikar: Neznanec

Kaja Kristovič: Pred koncem

Lana Baltič: Alica generacije Z

Nik Škorjanc: Peek a Boo

Pia Cvijanović Ribič: Mama

Rene Ketiš: Poglej se

Tjaša Hozjan: Branje knjig

Uršula Starič: Opera house

Vita Bratkovič: Epilog

Iskrene čestitke!


Med vsemi prejetimi prispevki je bilo opaziti še več izvirnih in kakovostnih posameznih fotografij, ki kažejo, da so njihovi avtorji na dobri poti k razvijanju ustvarjalnega in izpovednega talenta. Prav vsem se iskreno zahvaljujemo za sodelovanje in upamo, da bodo pri začrtanih ciljih vztrajali, nadgrajevali svoje znanje in pri tem našli prave izzive, zadovoljstvo in potrditev.

Razstava FOTOVIZIJE: Drama vsakdana bo predstavljena v sklopu Festivala mladinske kulture Vizije v Novi Gorici. Uvrščeni na državno razstavo bodo prejeli priznanja, ob zaključku festivala pa bomo razglasili tudi prejemnika nagrade fotovizionar 2023 v dveh starostnih kategorijah.

FESTIVAL VIZIJE / FOTOVIZIJE 2023: DRAMA VSAKDANA

Odprtje razstave: nedelja, 21. maja 2023 ob 16. uri v Rotundi SNG Nova Gorica (Trg Edvarda Kardelja 5). Sledi zaključek festivala s podelitvijo nagrad vizionar/fotovizionar (Mali oder SNG Nova Gorica).

Razstava bo na ogled do 15. junija 2023, ogled je možen vsak delovnik od 8. do 16. ure, po dogovoru na spodnjem kontaktu:

ODNOSI Z JAVNOSTJO in TRŽENJE:
Metka Sulič, 05 335 22 50 / odnosizjavnostjo@sng-ng.si

https://www.jskd.si/likovna-dejavnost/prireditve/foto_vizije_23/fotovizije_23_uvod.htm

Informacije

Monika Ivančič Fajfar
producentka za likovno dejavnost

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti
Štefanova 5
SI - 1000 Ljubljana
T 01 24 10 515
E monika.ivancic-fajfar@jskd.si
W www.jskd.si