RAZSTAVE IN PRIREDITVE

 


Jean-Marc Côté: Leto 2000, ilustracija, 1910

 

Spletni likovni natečaj: FANTASTIČNA DEDIŠČINA


Ob zaključku likovnega natečaja Fantastična dediščina se je pred mano vrstilo 127 čudovitih, pa tudi idejno in likovno zelo raznolikih del, ki so vsaka na svoj ustvarjalni način razkrivala vašo domišljijsko perspektivo. Raznolikost likovnih rešitev dokazuje, da je dediščina izredno zanimiva snov za poustvarjanje in uporabo tudi v sodobnosti. Četudi izhaja iz preteklosti, nam danes služi kot navdih, pa tudi kot vrednota, iz katere izhajamo, se učimo in  katero s spoštovanjem predajamo naprej – v klasični obliki, ali pa s ščepcem lastnega pristopa in domišljije.

Likovna dela, v katera ste vpletli elemente naše dediščine, dokazujejo, da se ji s prepoznavanjem v sodobnosti in uporabo v novih, svežih kontekstih v prihodnosti obetajo še lepi časi. In ob upoštevanju vaših raznovrstnih domišljijskih pristopov je bilo izredno težko izbrati le peščico del, ki prejmejo pohvalo ali priznanje za najboljše delo – vsako delo je namreč na prav poseben način izpostavilo element dediščine kot osrednji motiv in ga vpletlo v kontekst sodobnosti oziroma prihodnosti. Pri izboru del sem tako izpostavila tista, ki so še posebej izstopala v razvoju same domišljijske ideje ter na drugi strani tista, ki so bila posebna zaradi svojih likovnih rešitev.

Nekatera dela pa so izstopala zaradi uspešne prepletenosti obojega . Posebej idejno ter likovno-kompozicijsko zanimivo je bilo delo z naslovom Mlinček-helikopter prvošolca Lovra iz OŠ Vič, na katerem dečkoma iz oči kar šviga navdušenje ob gledanju starega mlinčka, spremenjenega v helikopter. Delo učenca Roka iz OŠ Milke Šobar iz Črnomlja z naslovom Sprehod izstopa tako idejno, kot likovno – poigrava se tako z vsebinskimi (sodobno mesto-plesalca v belokranjski noši), kot barvnimi kontrasti (svetlo-temno) ter figuri plesalca umešča v jasno kompozicijo zapletene ceste med stolpnicami. Srednješolka Julija iz Gimnazije Celje – center je v svoje delo elemente vsem dobro poznane pojave kurenta prestavila na modno pisto kot del sodobnega modnega kostuma ter idejo fuzije preteklosti in sodobnosti umestila v estetsko likovno celoto. Ptič Corona gospoda Marjana je navdušil na vseh ravneh – ptič s trupom iz lipovega lesa stoji na kamnu iz reke Kokre, stara kosilnica in železni kavelj sta dobila novo funkcijo ptičje glave, srp pa stoji na mestu repa. Idejne in likovne rešitve prispelih del verjetno ne bi nastale brez pobud in nasvetov vas, odličnih mentorjev! Med mentorji prispelih del še posebej izstopa gospa Maja Rak iz Gimnazije Celje–Center, ki za mentorstvo več odličnim in posebej pohvaljenim likovnim delom prejme tudi posebno priznanje.

Veselila sem se spremljanja vaše izredne ustvarjalnosti ter še enkrat čestitam vsem prejemnikom priznanj in pohval!

Anja Cizel

Rezultati natečaja fantastična dediščina

Prejemniki/ce priznanj so:

Lovro, Mlinček – helikopter

Lovro, Mlinček – helikopter, OŠ Vič, 6 let

 

Rok Puhek, Sprehod

Rok Puhek, Sprehod, OŠ Milke Šobar Črnomelj, 13 let

 

Julija Potočnik
Julija Potočnik, Gimnazija Celje – Center, 3. letnik

 

Marjan Smrekar, Ptič Corona
Marjan Smrekar, Ptič Corona, odrasli


Maja Rak, Gimnazija Celje – Center, priznanje mentorici


Prejemniki/ce pohval so:

Ana Cerar, odrasli

Ana Despotović, OŠ Prežihovega Voranca Ljubljana

Ana Šter, odrasli, Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Kranj

Anika, PŠ Kapla, Kozjak

Irena Gorenc, odrasli  

Judita Rajnar Prosen, odrasli

Laura Penšek Kozmelj, Gimnazija Celje – Center

Liza Jakomini Kristovič, OŠ Markovci

Maša Kreže, Gimnazija Celje – Center

Mija Gostič, OŠ Toma Brejca Kamnik

Nataša Pegan, odrasli   

Nina Medvešek, Gimnazija Celje – Center

Neli, PŠ Kapla, Kozjak

Nina, PŠ Kapla, Kozjak

Radko Oketič, odrasli

Vid, OŠ Vič

Vita Kožuh, Gimnazija Celje – Center


Prisrčne čestitke vsem prejemnikom priznanj in pohval, vsem sodelujočim pa iskrena hvala za sodelovanje.

Dodatne informacije

Monika Ivančič Fajfar
producentka za likovno dejavnost

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti
Štefanova 5
SI - 1000 Ljubljana
T 01 24 10 515
E monika.ivancic-fajfar@jskd.si

W www.jskd.si