RAZSTAVE IN PRIREDITVE


SLIKOVITA ARHITEKTURA
Spletni likovni natečaj ob Plečnikovem letu


REZULTATI SPLETNEGA NATEČAJA

Leto 2022 je bilo ob 150-letnici rojstva arhitekta Jožeta Plečnika razglašeno za Plečnikovo leto, ob tem smo tudi na Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti želeli spodbuditi razmislek o pomenu arhitekture v likovni umetnosti in vsakdanjem življenju. S tem namenom smo v sodelovanju z zavodom Muzej in galerije mesta Ljubljane, Plečnikova hiša, razpisali likovni natečaj, ki je pod geslom Slikovita arhitektura potekal med 23. januarjem in 23. oktobrom 2022. Izhodišča natečaja – domišljijska stavba, načrt idealnega mesta, iz mestne skicirke ter življenje Plečnikove arhitekture danes –, so dopuščala raziskovanje v raznolikih likovnih tehnikah in izrazih.

Pozitivno nas je presenetil odličen sprejem naše pobude pri učiteljih in mentorjih v osnovnih in srednjih šolah, lepo pa so se odzvali tudi odrasli ljubiteljski ustvarjalci. Prejeli smo kar 43 skupinskih prijav ter 28 prijav posameznikov vseh generacij, ki so nam poslali preko 300 likovnih izdelkov in ustvarjalnih projektov. Iskrena zahvala in čestitke prav vsem sodelujočim!

Vsi prispevki so objavljeni v foto albumu na naši Facebook stani: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.459607829640789&type=3

Žirija v sestavi Barbara Viki Šubic, arhitektka in pedagoginja na področju arhitekture, Monika Ivančič Fajfar, umetnostna zgodovinarka in vodja likovne dejavnosti na JSKD ter Vida Slađana Mitrović, akad. slikarka in likovna pedagoginja, se je sestala 11. 11. in 15. 11. 2022 ter opravila izbor del za pohvale in priznanja.

PRIZNANJA

Anja Kosmač: Spotlight, fotografija, v kategoriji odrasli

Anja Kosmač: Spotlight, fotografija


Mlada avtorica je kot osrednji motiv črno-bele fotografije izbrala pogled v arhitekturo v neobičajni, potencirani perspektivi. V prostor je vključila žensko figuro, morda kot referenco na humanistično videnje arhitekture po meri človeka. Usločena poza dekleta ter njena nekoliko melanholična kretnja navzgor, ki jo spremlja pogled, sta v dialogu z ritmično postavitvijo stebrov, ki podarjajo simbolično vzpenjanje v nebo. Misel na Plečnikovo razumevanje arhitekture je avtorica podkrepila s poudarjeno simboliko svetlobe.

Mia Zaletel: Križanke v jeseni, digitalna slika, v kategoriji dijaki

Mia Zaletel: Križanke v jeseni, digitalna slika


Za dijakinjo zadnjega letnika Srednje šole za oblikovanje in fotografijo ima pogled v Plečnikovih Križankah oseben pomen. Kot pravi, se je na tem mestu v prvem letniku spoznala s sošolci, med šolskim letom se tu odvijajo šolski dogodki, v toplejših dneh pa tu s prijatelji pogosto preživlja odmore. Dialog arhitekturnih in naravnih elementov (kar velja tudi za eno od Plečnikovih značilnih izhodišč) ustvarja igro ploskev, barv in tekstur ter risbi daje specifično razpoloženjsko noto.

Tijana Draganić: Proti toku (Spomin na utopično mesto), v kategoriji OŠ-predmetna stopnja

Tijana Draganić: Proti toku (Spomin na utopično mesto)

OŠ Koper, mentorica Gaja Šorgo

Na risbi devetošolke se odvija dinamičen dialog med zapolnjenim, skoraj natlačenim prostorom, ki ga naseljujejo arhitekturni elementi, ter izpraznjenim vmesnim prostorom, ki prikazuje distopično podobo trga brez ljudi oziroma mesta brez prebivalcev. Nadrealistična postavitev Plečnikovih arhitektur druga ob drugo ter podoba Tromostovja, ki se iz idilične mestne vedute spreminja v vhod v podzemni svet, ustvarjajo nenavadno urbano krajino z utopičnim pridihom. Z dosledno obravnavo detajlov, bogastvom tekstur, suvereno risbo ter uporabo popačene perspektive in nenavadnega kadriranja je avtorica ustvarila stripovski vtis ter v delo vnesla tudi humor.

Diana Sahitaj, Ela Sahitaj in Elvis Sadikaj: Brez naslova (maketa), v kategoriji OŠ-razredna stopnja

Diana Sahitaj, Ela Sahitaj in Elvis Sadikaj: Brez naslova (maketa), v kategoriji OŠ-razredna stopnja

OŠ Toneta Čufarja Maribor, mentorica Jožica Lešnik Švajger

Maketa v obliki stolpa je izdelana iz različnih recikliranih materialov, ki ustvarjajo dinamično igro barv, tekstur, oblik in svetlobnih odsevov. Z načinom navpično grajene in vodoravno plastene kompozicije, s kontrastom zapolnjenih in izvotljenih prostorov ter z vključevanjem grafičnih elementov v obliki izrezanih črk ter so učenci to razgibanost še poudarili. Gre za kreativno uporabo najdenih elementov, ki so uporabljeni s premislekom in občutkom za likovno ravnotežje. Delo učencev si zlahka predstavljamo kot maketo monumentalne sodobne skulpture v javnem prostoru.

Lucija Rupret, v kategoriji mentorji, Osnovna šola Škofljica

Iz skupinske prijave je razviden razdelan in poglobljen angažma mentorice, ki je učencem zadnje triade predstavila bistvena arhitekturna in urbanistična izhodišča. Učenci prve skupine so se seznanili z geometrijsko in organsko zasnovo naselij, vrstami urbanističnih prostorov (trg, ulice, zelene površine, poslovne, industrijske in stanovanjske četrti), z inženirskimi in umetniškimi nalogami, ki jih imajo arhitekti in urbanisti ... Z drugo skupino so razdelali arhitekturne elemente (steber in preklada) in razmišljali o skeletni gradnji. Tretja skupina je iz odpadnih materialov oblikovala maketo stavbe iz prihodnosti, jo fotografirala in s pomočjo fotomontaže umestila v pokrajino.
Za realizacijo likovnih zamisli so smiselno uporabili različne tehnike, kot so barvni kolaž, makete in digitalna fotografija in fotomontaža, pri čemer so z idejo reciklaže materiala vnesli tudi misel na naravno okolje kot pomemben del širšega bivanjskega prostora. Domišljeno in zavzeto mentorsko usmerjanje se kaže v visoki kvaliteti ustvarjenih del, ki znotraj jasno zadanih nalog odražajo avtorski pečat vsakega posameznega učenca.

POHVALE

Odrasli

KD Temenica, mentorica Jelka Rojec  in skupinska pohvala: Brane Kotar, Darinka Kotar, Joži Sadar, Lidija Hribar, Maja Hribar, Majda Mahne, Mara Zaviršek, Marija Struna, Nina Kotar, Vida Ceglar.  Janez Slabe: Kam ti seže pogled?

Ana Skobe: Plastenje

Zrinka Ocelič: Zrincasso Art, atelje in galerija

Luka Temnikar: Brez naslova, Tretja osnovna šola Slovenj Gradec, mentorica Maruša Pajenk

Matej Seničar: Mesto X, Tretja osnovna šola Slovenj Gradec, mentorica Maruša Pajenk

Marina Ruzojčić: Mesto, Tretja osnovna šola Slovenj Gradec, mentorica Maruša Pajenk

Posebna omemba za izvirno uporabo tehnike:
Živa Battelino: Moje mesto

Dijaki

Dijaki 1. letnika (Jan Šume, David Judež, Anej Gorenc, Borut Kunst Kiseljak, Aljaž Lipej, Alen Zajc, Gregor Šoštar Pribožič, Uroš Šmajgl, Tian David Kropar, Andrej Sotovšek, Denis Lužar, Jan Mark Matjašič, Uroš Juričko, Jaka Cerjak, David Koren, Fabijan Barkovič, Jaka Kustrin, Nejc Kapušin, Katja Šetinc): Igra spomin, Srednja šola Krško, mentorica Jana Škoda

Sara Podbelšek Miklavčič: Nukvesta (telovnik, sešit iz različnih vrst blaga, knjiga), Gimnazija Poljane, mentorica Nina Ostan

Benjamin Ošlaj, Klavdij Komić, Nina Kucler in Žiga Avsec: Maketa Gimnazije Jožeta Plečnika, Gimnazija Jožeta Plečnika, mentorica Nadja Gnamuš

Ana Mari Bonča: Living in Colors / Življenje v barvah, Srednja medijska in grafična šola Ljubljana, mentorica Meta Hostnik

Rudi Marinato: Življenje Plečnikove arhitekture danes, Strokovni izobraževalni center Ljubljana, mentorica Marjetka Pajk

Tian Zajc: Načrt idealnega mesta - mesto prihodnosti, Strokovni izobraževalni center Ljubljana, mentorica Tina Grobovšek

Osnovnošolci

Učenci zadnje triade OŠ Škofljica z mentorico Lucijo Rupret: Ajla Karaibrahimović, Ana Golob, Brin Živec, Brina Kramar, Brina Rožman, Jaka Logar, Julija Šerjak, Juš Ilijaš, Kaja Oven, Klemen Kavčič, Lan Miler, Lara Majetič, Lara Štrus, Nuša Mramor, Pria Vidmar Nair, Sara Knez, Urban Mandal OŠ Škofljica, mentorica Lucija Rupret.

Ana Senčič: Hiše, hiške, hišice (akvarel), likovne delavnice Odsev svetlobe Žalec, mentorica Erna Kumperger

Benjamin Zemljič: Domišljijska stavba,  OŠ Martina Konšaka Maribor, mentorica Polona Horvat Šerbinek

Maruša Marc: Hiša za glamping, OŠ Vižmarje Brod, mentorica Jasna Babič

Meri-Ana Rudolf in Tinkara Medle: Zelena hiša (mešana tehnika), OŠ Brusnice, mentorica Maja Mlakar

Nadir Bojić: Apokaliptično mesto, OŠ Notranjski odred Cerknic, mentorica Anamarija Tušar
Neža Stropnik: Tromostovje v naslednjem stoletju

Staš Hvala: Stolpnica s parkiriščem, OŠ Poldeta Stražišarja, mentorica Magda Češek

Teja Novak: Preteklost in sedanjost v sanjah, OŠ Vransko, mentorica Tina Žličar

Zala Miklavc: Svetišče iz sanj, OŠ Vransko, mentorica Tina Žličar

Zara Stefanič: Sanjski dom, OŠ Loka Črnomelj, mentorica Špela Vraničar

 

Natečaj poteka v sodelovanju Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti
ter zavoda Muzej in galerije mesta Ljubljane,
Plečnikova hiša.

Dodatne informacije

Monika Ivančič Fajfar
producentka za likovno dejavnost

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti
Štefanova 5
SI - 1000 Ljubljana
T 01 24 10 515
E monika.ivancic-fajfar@jskd.si
W www.jskd.si 

 

 

 

 

 

e-prijava

 

 


Jože Plečnik: Skica kapelice,
1901, tuš in akvarel,
foto: dokumentacija MGML / Plečnikova zbirka