IZOBRAŽEVANJA SEZONA 2015/16

 

Naziv seminarja:

 

Artikulacija in argumentacija literarnih del

Delavnice kreativnega pisanja 2016

     

Organizatorji:

 

JSKD in revija Mentor v sodelovanju s KULT3000

Kraj izvedbe:

 

Ljubljana

Termin:

 

Deset ponedeljkov, od 22. 2. do 23. 5. 2016, od 16. do 19. ure (štiri šolske ure s kratkim odmorom)  

Mentorica:

 

Gabriela Babnik

Cena:

 

100,00 EUR (z DDV)  (kotizacija za šolanje)

Število udeležencev:

 

7-12 udeležencev

Rok prijave:

 

ponedeljek, 22. februar 2016

 

 

Namen kreativne delavnice je verbalna in pisna artikulacija, zmožnost argumentiranja, poročanja o literaturi, tudi tiste vrste, ki je bolj strokovne narave. V okviru delavnic se bo osredotočalo tako na klasična literarna dela, kot na novinarske prispevke, ter na žanr literarne kritike. Literaturo bomo skušali prezentirali kot intelektualno zanimivo in privlačno, in ne kot muzejsko dejavnost. Udeleženci naj bi bili po koncu delavnice zmožni pridobiti določeno koncentracijo, jezikovno ostrino, predvsem pa zmožnost oddaljevanja in približevanja od različnih ideoloških kontekstov, ki so vtkani v literarna in novinarska dela.

.

 

NAČIN DELA:


V prvem sklopu se bomo z udeleženci delavnice osredotočili na branje klasičnih del. Avtorja v fokusu bosta Ilija Trojanov in Karen Blixen. Eno izmed del obeh avtorjev bodo udeleženci delavnice prebrali, nato pa spisali tekst v obsegu 6000 do 8000 znakov. V njem bi izrazili mnenje, premislili dramaturgijo napisanega, npr. kako začeti, kako končati, kaj iz prebranega izluščiti bistvenega, itd. Blixenova in Ilija Trojanov sta zanimiva tudi zaradi robne pozicije v smislu žanrskosti. Oba se gibljeta med popotniškim in strogo literarnim žanrom. Trojanov se je na primer podal na sedemletno pot po Afriki in spisal roman Zbiralec svetov, Blixenova je kot avtorica postala institucija v smislu pisanja o Afriki. Pri obeh bi torej lahko pogledali, kako se vzpostavi vednost o Drugem.
V drugem sklopu bomo pregledali članke dveh vidnejših slovenskih novinarjev, Ervina Hladnika Milharčiča in Boštjana Videmška. Pogledali bomo njune intervjuje, kolumne in reportažne prispevke. Poglobili se bomo v njuno ideološko paradigmo, skušali pregledati, koliko je v ozadju njunih tekstov teoretičnega diskurza, pa seveda tudi literarne ambicije. Predvsem pa nas bo zanimalo, kako so njuni teksti sešiti, kaj izpraševalec v intervjujih vleče iz sogovornika, kako se naredi uvod, iztek intervjuja, izbor naslova, kdo je izpraševalčeva ciljna publika. Sklop bomo tudi tematsko zastavili in se razgledali, kako se v slovenskih medijih poroča o beguncih ali pa o ljudeh iz Drugih okolij.
V tretjem sklopu se bomo osredotočili na literarno kritiko. Pregledali bomo literarne kritike o Skubičevem romanu Igre brez meja ter - Češnje bele in rdeče Tanje Tuma, udeleženci pa bodo tudi sami pisali kritike na omenjena teksta. Avtorje omenjenih del bomo skušali povabiti tudi med nas. Pri tem bo ves čas pomembna verbalna artikulacija, zmožnost argumentiranja, poročanja, pogovarjanja o literaturi, tudi tiste, ki je bolj strokovne narave. Udeleženci se boste v času delavnic kot poslušalci udeležili tudi kakšne okrogle mize na specifično tematiko ter o njej poročali na skupnih srečanjih.

 

STROŠKI:


Kotizacija za delavnico kreativnega pisanja  za 40 šolskih ur znaša 100,00 € (DDV je vključen). JSKD bo po prejemu prijavnice poslal udeležencem predračun s položnico. Plačati je treba po predračunu pred začetkom šole, potrdilo pa prinesti s seboj. Šolnino povrnemo le v primeru bolezni na podlagi zdravniškega spričevala. Vsi udeleženci dobijo potrdilo o udeležbi in aktivnem sodelovanju!

                                
PRIJAVE:


Na delavnico se lahko prijavite do ponedeljka, 22. februarja 2016, po e-pošti: mentor@jskd.si (zadeva:  Delavnice kreativnega pisanja JSKD 2016), kjer lahko dobite tudi podrobnejše informacije o programu celotne šole (tel. 01/24-10-516, 051/675-238).

Delavnice ne bomo izvedli, če bo prijavljenih manj kot sedem udeležencev.
Prevajalske delavnice bodo potekale v Ljubljani, v KULT3000 na Metelkovi (muzejska ploščad, Metelkova 2b, 1000 Ljubljana). Razpis bo objavljen tudi na spletnih straneh: www.jskd.si (literatura).

 

OKVIRNI URNIK:


Predvideni termini ob ponedeljkih, vedno od 16. do 19. ure:

PRVI SKLOP
22. 2. 2016, od 16.00-19.00, uvod
29. 2. 2016
7. 3. 2016
14. 3 2016
21. 3.2016
(28. 3. 2016-odpade zaradi praznika)

DRUGI SKLOP
4. 4. 2016
11. 4. 2016
(25. 4. in 2. 5. odpade zaradi šolskih počitnic in praznika)

TRETJI SKLOP
9. 5. 2016
16. 5. 2016
23. 5. 2016, zaključek z literarnim večerom (s predlaganimi avtorji)

 

PREDSTAVITEV DELAVNICE:

Gabriela Babnik
Foto: arhiv Festivala Vilenica

Mentorica:
Gabriela Babnik,
pisateljica, prevajalka, kritičarka,
publicistka, članica in podpredsednica Društva slovenskih pisateljev,
mamica treh otrok: Sinje, Ajde in Amina

GABRIELA BABNIK
Rojena leta 1979 v mestu Goeppingen v Nemčiji. Na   Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani je zaključila enopredmetni študij primerjale književnosti in literarne teorije (2005) in pet let kasneje pod mentorstvom dr. Toma Virka in deloma dr. Woleja Ogundeleja iz nigerijske univerze Ile-Ife magistrirala iz Nigerijskega modernega romana.

Babnikova se petnajst let redno pojavlja z ocenami in analizami literarnih del v revijalni publicistiki: Literatura, Mentor, Balcanis, Ampak, Ekran, Poetikon, Književni listi, Pogledi, itd., v zadnjem času pa mesečno objavlja politične in gospodarske komentarje o Afriki za sobotno prilogo Dnevnika (Objektiv). Julija 2013 je prejela Stritarjevo nagrado za mladega literarnega kritika.

Julija 2007 je pri Mladinski knjigi izšel njen roman Koža iz bombaža, za katerega je prejela nagrado Slovenskega knjižnega sejma za najboljši prvenec. Leto kasneje je prevedla tudi obsežen roman nigerijske pisateljice Chimamande Ngozi Adichie Polovica rumenega sonca (Sanje), kasneje pa tudi roman Amerikanka iste avtorice (Sanje, 2014). Prevodno je prispevala tudi k Zborniku post-kolonialnih študij (Krtina, 2008). Leta 2009 je založba Beletrina izdala njen  drugi roman V visoki travi, ki se je uvrstil v širši izbor za nagrado kresnik. Novembra 2011 (z letnico 2012) je pri založbi Beletrina izšel tretji roman Sušna doba, za katerega je prejela Evropsko literarno nagrado (2013). Spomladi istega leta je na povabilo urednikov revije Banipal (revija za sodobno arabsko literaturo) pripravila izbor iz sodobne slovenske proze. Decembra 2015 je pri založbi Beletrina izšel četrti roman Intimno.

Od leta 2011 sodeluje kot selektorica na Festivalu mlade literature Urška in na srečanjih seniorskih piscev.  Kot državna selektorica in mentorica je zmagovalki Urške 2013, Tinki Volarič, uredila in pomagali pri izdaji knjižne prvenke. V začetku leta 2012 je bila povabljena k projektu Literatura v gibanju, ki je na vizualen način obravnaval deset najuglednejših slovenskih literatov.

Sodeluje na številnih literarnih festivalih, se udeležuje rezidenc, branj in nastopov v tujini. Vodi literarne delavnice in piše za vodilne slovenske kulturne in literarne publikacije.prijavnica

 

 

Informacije in prijave

Barbara Rigler
sam. svetovalka JSKD za literaturo in odgovorna urednica revije Mentor
01/24-10-516, 051/675-238