IZOBRAŽEVANJA SEZONA 2016/17

 

Naziv seminarja:

 

Pisanje in interpretiranje poezije

Delavnice kreativnega pisanja 2017

     

Organizatorji:

 

JSKD RS, revija Mentor, Center poezije Tomaža Šalamuna

Kraj izvedbe:

 

Ljubljana

Termin:

 

Osem sred in dva torka, od 16. do 19. ure, od 16. do 19. ure (štiri šolske ure s kratkim odmorom)  

Mentorica:

 

Barbara Korun

Cena:

 

100,00 EUR (z DDV)  (kotizacija za šolanje)

Število udeležencev:

 

7-12 udeležencev

Rok prijave:

 

podaljšan do 28. februarja 2017, je še nekaj prostih mest!

 

NAMEN IN CILJ:

Namen in cilji kreativne delavnice so dvojni:

- ob branju pesniških in poetoloških besedil slovenskih ter svetovnih avtoric in avtorjev razširiti in poglobiti doživljanje, razumevanje in vedenje o poeziji, spoznati in hkrati eksperimentalno preizkusiti različne stile, pristope in teme;

- na podlagi skupinskega in mentoričinega individualnega odziva na lastno delo uresničevati in razvijati svoje umetniško-izrazne potenciale.

 

NAČIN DELA:

Vsako od desetih srečanj bomo razdelili na dva dela, v prvem se bomo pogovarjali o svojem branju in doživljanju pesmi izbrane slovenske oziroma svetovne avtorice ali avtorja ter o njeni/njegovi poetiki ter se preizkušali v interpretaciji konkretnih pesmi; v drugem pa se bomo posvetili branju in komentiranju lastnih del, nastalih spontano ali v sklopu vsakokratne "domače naloge". V prvem delu bomo skupaj prebrali določene pesmi in po eno poetološko besedilo avtorja oziroma njegov odlomek (npr. Želod Gregorja Strniše in odlomek iz njegovega besedila Relativnostna pesnitev, prevod pesmi Alejandre Pizarnik in odlomke iz njenih dnevnikov ipd.). Pri tem bo mentorica upoštevala tudi želje udeležencev ter pazila, da bodo zastopani tematsko in stilno raznorodni avtorji in stilne smeri (npr. nadrealizem in Chazal, družbeno angažirana poezija in June Jordan, ekološka poezija in Jure Detela oz. W. S. Merwin in podobno). Poseben poudarek bo gradnja lastne interpretacije na podlagi poetoloških del avtorjev interpretiranih pesmi kot poskus, kako zbližati pesničin ali pesnikov izraz in svoje lastno doživljanje in izražanje. Interpretirali bomo tudi prvence najmlajših slovenskih pesnic in pesnikov.

V drugem delu naših srečevanj se bomo posvetili lastnemu ustvarjanju in iskanju ter poglabljanju svojega umetniškega izraza. Pri tem bomo uporabili obliko skupinske interpretacije oziroma komentiranja posamezne pesmi udeleženk in udeležencev, preizkusili pa bomo tudi nekatere druge aktivne oblike srečevanja s poezijo, npr. recitacijo oziroma glasno branje lastne poezije.

 

STROŠKI:

Kotizacija za delavnico kreativnega pisanja  za 40 šolskih ur znaša 100,00 € (DDV je vključen). JSKD bo po prejemu prijavnice poslal udeležencem predračun s položnico. Plačati je treba po predračunu pred začetkom šole, potrdilo pa prinesti s seboj. Šolnino povrnemo le v primeru bolezni na podlagi zdravniškega spričevala. Vsi udeleženci dobijo potrdilo o udeležbi in aktivnem sodelovanju!

 

PRIJAVE:

Na delavnico se lahko prijavite do torka, 28. februarja 2017, po e-pošti: mentor@jskd.si (zadeva:  Delavnice kreativnega pisanja JSKD 2017), kjer lahko dobite tudi podrobnejše informacije o programu celotne šole (tel. 01/24-10-516, 051/675-238).

 

prijavnica

 

 

Delavnice ne bomo izvedli, če bo prijavljenih manj kot sedem udeležencev.
Kreativne delavnice bodo potekale v Ljubljani, v Centru poezije TŠ, Cankarjeva 5, 1000 Ljubljana. Razpis bo objavljen tudi na spletnih straneh: www.jskd.si (literatura).

 

OKVIRNI URNIK:

Predvideni termini ob sredah (in dveh izjemah), od 16. do 19. ure:
torek, 7. marca (uvodna ura in začetek dela, izjemoma torek)
srede:  15. marca, 22. marca, 29. marca, 5. aprila, 12. aprila, 19. aprila, 3. maja, 10. maja 
torek, 16. maja (zaključek z literarnim večerom)

 

PREDSTAVITEV MENTORICE:

 

FotoKorun_byPeterBroetzmann

(Foto: Peter Broetzmann)

Mentorica Barbara Korun, pesnica in aktivistka, je diplomirala iz slovenistike in primerjalne književnosti na Univerzi v Ljubljani. Skoraj dve desetletji je bila zaposlena kot profesorica na ljubljanskih gimnazijah, potem nekaj let kot lektorica in dramaturginja v slovenskih gledališčih, zdaj že več let deluje kot samozaposlena v kulturi.

Po izidu svoje prve knjige, za katero je prejela nagrado za najboljši prvenec, je začela nastopati kot pesnica pa tudi kot moderatorka literarnih pogovorov in večerov. Članica DSP od leta 2000, PEN od 2001 (protestno izstopila 2011), bivša članica uredniškega odbora Nove revije in Apokalipse ter večkratna soorganizatorka Odra žensk v sklopu festivala Mesto žensk/City of Women, trenutno vodi projekt Pesnice o pesnicah, ciklus pogovorov in žanrsko raznorodnih zapisov o poeziji pesnic. S Tajo Kramberger in Tatjano Jamnik je soustanovila mednarodno literarno nagrado KONS za pisanje družbeno transformativne poezije in sočasno zavzemanje za družbeno pravičnost, zdaj deluje kot prostovoljka v Azilnem domu Vič in Socialnem centru Rog.
Nastopila je na vseh pomembnejših slovenskih literarnih festivalih ter na mnogih v tujini, njene pesmi so izšle v več kot šestdesetih izborih, zbornikih in antologijah po svetu in pri nas v štiriindvajsetih jezikih. Sodelovala je pri pregledovanju zapuščine Srečka Kosovela ter skupaj s tolkalistom Zlatkom Kaučičem je posnela CD Vibrato tišine (2006). Je prejemnica več slovenskih in tujih nagrad za poezijo.
           

 

 

Informacije in prijave

Barbara Rigler
sam. svetovalka JSKD za literaturo in odgovorna urednica revije Mentor
01/24-10-516, 051/675-238