IZOBRAŽEVANJA SEZONA 2016/17

 

Naziv seminarja:

 

POEZIJA V GIBANJU

Literarna šola JSKD 2017

     

Organizatorji:

 

JSKD RS in revija Mentor v sodelovanju z območno izpostavo Sežana

Soorganizatorji:

 

Občina Divača in Razvojni center Divača

Kraj izvedbe:

 

DIVAČA; Hotel Malovec, OŠ Dr. Bogomirja Magajne Divača, Muzej slovenskih filmskih igralcev Divača  

Termin:

 

od petka do nedelje, 30. junija do 2. julija 2017, od petka popoldne do nedelje

Mentorji:

 

Alja Adam, Maja Vidmar, Kaja Teržan, Jure Jakob

Cena:

 

55,00 EUR (z DDV)  (kotizacija za delavnico, plačljiva po predračunu do začetka šole). Udeleženci sami poravnajo stroške dveh nočitev in kosil.

Število udeležencev:

 

12-15 udeležencev

Rok prijave:

 

Prijava podaljšana do 20. junija 2017!

 

VSEBINA

»Pleši najprej; misli kasneje. To je naravni vrstni red,.“ je nekoč rekel Samuel Beckett.  Nekateri plesalci pravijo, da plešejo, ker ne zaupajo besedam. S perspektive pesnikov je ta pozicija zanimiva, saj se tako plesalci, gibalci in literarni ustvarjalci zavedamo, da osvobojeno telo sprošča razum, čiste misli rojevajo besede, besede pa imajo moč dejanj.

O besedah, poeziji in gibanju se bomo pogovarjali na letošnji literarni šoli v Divači, kjer bomo s štirimi različnimi mentorji, pesniki, spoznavali preplet med podobo in premikom, med glasom in tišino, med plesom in poezijo … na različne načine, od kreativnega pisanja do gibalnih praks, ki niso značilne samo za plesalce, krepijo pa človeško zavedanje in ustvarjalnost. Ravnovesje mišljenja in gibanja nas bo pripeljalo do avtentične poezije, ki bi morala biti lastna vsakemu poetu posebej …

Literarna šola 2017 je namenjena odraslim udeležencem (od 18. leta naprej):  pesnikom in pisateljem, pedagogom, mentorjem, literarnim ustvarjalcem, učiteljem, vzgojiteljem, profesorjem, vodjem literarnih skupin, pravljičarjem, knjižničarjem  ….

 

O MENTORJIH

 

Alja Adam

Dr. ALJA ADAM (1976), na Filozofski fakulteti je diplomirala iz primerjalne književnosti in sociologije kulture. Leta 2007 je na isti fakulteti doktorirala s področja študij spolov in feministične literarne teorije. Kot pesnica že več kot deset let intenzivno deluje znotraj kulturno-umetniškega oz. literarnega polja. Njene pesmi so prevedene v trinajst tujih jezikov in objavljene v domačih in tujih publikacijah ter antologijah. Pri Centru za slovensko književnost (Aleph) je izdala tri pesniške zbirke: Zaobljenost (2003), Zakaj bi omenjala Ahila (2009) in Dolgo smo čakali na dež (2015). Druga pesniška zbirka je leta 2011 izšla v prevodu pri španski založbi E.d.a. libros, leta 2009 v Italiji, v letu 2014 pri založbi Druga priča na Hrvaškem. Kot mlada pesnica je prejela dve nagradi v tujini, njena tretja knjiga pa je bila nominirana za Veronikino nagrado. Od leta 2014 je samozaposlena v kulturi, deluje kot mentorica kreativ-nega pisanja in pravljičarka. Predava na Univerzi v Novi Gorici (fakulteta za humanistiko) pri predmetih Uvod v svetovno književnost in Spol in literatura ter se posveča raziskovanju in razvoju inovativnih celostnih izobraževalno-kreativnih programov za otroke, mladostnike in študente/študentke. V letu 2013 sta z pesnico Majo Vidmar ustanovili program kreativnega pisanja Gita joga, v katerem prepletata pisanje, geštalt terapijo in jogijsko prakso. Trenutno sodeluje pri izvedbi dveh projektov: Program za osebnostni razvoj otrok v osnovni šoli in Razvijanje in spodbujanje kreativnih potencialov otrok (projekta sta sofinancirana s strani Mestne občine Ljubljana).

 

 JURE JAKOB (1977, Celje) je na na Filozofski fakulteti v Ljubljani magistriral iz primerjalne književnosti. Je avtor štirih pesniških zbirk (Tri postaje, Budnost, Zapuščeni kraji, Delci dela), monografske študije o pripovedništvu Lojzeta Kovačiča Otroški pogled, esejistično prozne knjige Hiše in drugi prosti spisi in pesniških slikanic za otroke Morje in Skrivni gozd. Njegov pesniški prvenec je bil razprodan in nagrajen z nagrado zlata ptica. Za Hiše je prejel kritiško sito, nagrado za najboljšo knjigo preteklega leta, in Rožančevo nagrado, nagrado za najboljšo esejitično delo preteklega leta. S svojimi pesmimi je zastopan v številnih antologijah doma in po svetu. Član DSP. Dela kot samozaposleni v kulturi, živi v Savljah pri Ljubljani.

 

KAJA TERŽAN (1986);  odraščala je v Škofji Loki in v Solni na Švedskem. Študij umetnostne zgodovine in sociologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani je predhodno prekinila in se preusmerila v iskanje povsem lastnega jezika znotraj širokega polja sodobno-plesne performativne prakse. Z vzpostavitvijo določenih življenjskih okoliščin je bila primorana preusmeriti svoj gibalni tok v vedno intenzivnejše ukvarjanje s poezijo. Posledica tega je bil izid pesniškega prvenca Delta pri Centru za slovensko književnost, v zbirki Aleph, leta 2015. Njen prvenec je bil nominiran tudi za Veronikino nagrado 2016. Prav tako leta 2015 pa se je s performansom Delta, ki zajema zajeten delež pesmi iz omenjene zbirke, uvrstila na mednarodni bienale mladih umetnikov Mediterranea v Milanu. Leta 2016 se ji je pri tem projektu pridružila še pianistka Manca Udovič, s katero občasno sodeluje v vsakič novi obliki podajanja pesniškega materiala.

 

 MAJA VIDMAR (1961), doma je iz Nove Gorice in živi kot svobodna književnica v Ljubljani. Njena prva knjiga Razdalje telesa (1984) je bila prodana v 1500 izvodih in je bila tudi zaradi enotne erotične tematike zelo opažena. V tistem času je bilo v Sloveniji v primerjavi z moškimi malo žensk, ki so pisale poezijo. Do zdaj je izšlo sedem pesniških zbirk: poleg prve še Način vezave, 1988; Ob vznožju, 1998; Prisotnost, 2005; Sobe, 2008; Kako se zaljubiš, 2012 in Minute prednosti, 2015 ter dva izbora: Ihta smeri, 1989 in Petdeset pesmi, 2015. Tematika njene poezije se je razširila na vse pesniške teme. Z zgoščenim in v zadnjih knjigah vedno bolj preprostim jezikom upesnjuje tisto, česar del je, in predvsem tisto, kar je del nje. To se zadnja leta organsko dopolnjuje z njenim ukvarjanjem z geštalt terapijo, ta pa z oblikovanjem pesniških delavnic, ki jih vodi. Za knjigo Prisotnost je prejela Jenkovo nagrado, Nagrado Prešernovega sklada in dunajsko štipendijo v okviru Grosser Preis für osteuropäische Literatur. Prejela je Premio Letterario Internazionale Trieste Scriture di Frontiera dedicato a Umberto Saba 2007, za knjigo Sobe nagrado mreže gradova književnosti 2009 in nagrado za desetleni opus Velenjica – čaša nesmrtnosti 2015. V tujini je izšlo sedem knjig njene poezije. Ima veliko tujih in domačih revijalnih in antologijskih objav. Obiskala je veliko pesniških festivalov in rezidenc. Je članica Društva slovenskih pisateljev in slovenskega PEN-a.  

 

 

 

POTEK IN TRAJANJE ŠOLE

PREDVIDENI TERMINI DELAVNIC in KULTURNI PROGRAM:

Divača, OŠ Dr. Bogomirja Magajne Divača
petek, 30. junija 2017, 15.00-19.00
Naslov: Poezija: gibanje na mestu
Mentor: Jure Jakob

Kratka vsebina: Pesem je uravnoteženo gibanje besed. Gibanje, ki nas nikamor ne pripelje, ampak postavi na pravo mesto. Tja, kjer resničnost in same sebe uzremo in doživimo na nov, globlji in nerazpoložljiv način. Tja, kjer nam svet postane odkritje. Branje je začetek pisanja vsaj z dveh vidikov. Prvič: preden začnemo pisati pesmi, beremo že napisane pesmi, spoznavamo izročilo in iščemo svoje mesto v njem. Drugič: kadar pišemo pesem, obenem beremo sami sebe in resničnost. Če želimo ustvariti uravnoteženo gibanje besed, se opremo na nekaj, kar nam je v nas samih in v resničnosti razberljivo. Na delavnici bomo poskušali brati z obeh vidikov. Prebrali bomo nekaj znanih pesmi in se pogovarjali, kam nas gibanje njihov besed postavlja. Prebrali bomo pesmi udeležencev delavnice in se pogovarjali, kako gibanje njihov besed išče ravnovesje. Udeleženci naj imajo s sabo po dva izvoda lastne pesmi, s katero so najbolj zadovoljni. In obvezno naj preberejo Pisma mlademu pesniku R. M. Rilkeja.  


Divača, OŠ Dr. Bogomirja Magajne Divača
sobota, 1. julija 2017, ob 9.00-13.00
Naslov: Ustvarjalni proces in (samo)zavedanje v pisanju
Mentorica: Alja Adam

Kratka vsebinaDelavnica prepleta ustvarjalni proces pisanja z dinamičnimi kreativnimi igrami in jogijsko prakso, ki služi kot sredstvo za odkrivanje najglobljih vsebin in simbolov – pri tem pa je poudarek na samem pisanju. Vodena skupinska dinamika ustvarja prostor za vznik »avtentičnih glasov« in prebujanje vsebin, ki jih udeleženke/udeleženci pretapljajo v besede. V prvem delu delavnice se osredotočamo na vaje kreativnega pisanja, ki sprožajo spontani tok miselnih vsebin in odkrivajo osebne pristope v procesu pisanja. V drugem delu se bomo ukvarjali z oblikami pisanja, zanimalo nas bo, kako nastaja besedilo, kakšne so njegove formalne značilnosti in kaj določa njegovo avtentičnost.

 

Divača, OŠ Dr. Bogomirja Magajne Divača
sobota, 1. julija 2017, ob 15.00-19.00
Naslov: METAFORA V GIBANJU
Mentorica: Maja Vidmar

Kratka vsebina: Udeleženke/udeleženci pogabljajo lastno domišljijo in se učijo izražati skozi vaje pisanja in geštaltistični pristop h kreativnosti. Poseben poudarek je namenjen iskanju izvirne metafore znotraj lastnih besedil, kar piscem/piskam omogoča, da se odlepijo od ustaljenih vzorcev. Zanimalo nas bo, kako preiti od abstrakcij in posplošitev k določenosti detajlov, k tistemu kar je ostro in natančno in kar dela besedilo »živo« in »pristno«. Raziskovanje jezika bo potekalo skozi osvetlitev tistih prostorov kreativnega procesa, ki delujejo kot »zastoji« oz. »blokade«. Zanimalo nas bo, kaj ustvarja blokado, kako se ji izognemo, na kakšen način jo sprejmemo oz. razrešimo skozi akt pisanja.

 

Divača, Muzej slovenskih filmskih igralcev   
sobota, 1. julija 2017, ob 20.00
Divača, Muzej slovenskih filmskih igralcev
petek, 30. junija 2017, 20.00:

Gledališče ggNeNi, KD Teater Grosuplje: Proračun obcestne svetilke


Kratka vsebina:  Proračun obcestne svetilke je ugledališčena poezija Srečka Kosovela, ki se je z zmago na festivalu Vizije uvrstila v spremljevalni program 54. Linhartovega srečanja, festivala gledaliških skupin Slovenije. "Obcestna svetilka je s svojo uravnoteženo zmesjo govora, giba in predvsem mladostniške interpretacije uspela ujeti duh poezije Srečka Kosovela in jo predstaviti kot poezijo sicer izjemno nadarjenega sovrstnika, a še vedno mladostnika /.../ Dodana vrednost predstave je predvsem v mladostnikih, ki so nadvse zrelo interpretirali vizionarsko poezijo njihovega vrstnika," so v utemeljitvi člani strokovne žirija v sestavi dramaturg, scenarist, režiser in umetniški vodja gledališča Glej ter predsednik žirije Vizij Marko Bratuš, glasbenik in kantavtor Zoran Predin, raper, igralec in lutkar Joseja ter raper iz primorske regije Smaal Tok.
Kulturni program: branja, literarni večer,  druženja …

 

Divača, travnik pri filmskem muzeju
nedelja, 1. julija 2017, 7.30-8.30
JOGA

 

Divača 
nedelja,2. julija 2017, 9.00-13.00:
Naslov:BRANJE TELESA IN OPAZOVANJE BESED skozi refleksijo vsakodnevnega življenja
Mentorica: Kaja Teržan

Kratka vsebina: Svoja „vsakodnevna telesa“ bomo najprej gibalno vzpostavili preko raztegovalnih vaj ter ozavestili, kaj se znotraj njih dogaja, nato pa jih bomo preko elementarnih principov gibanja postavili v kontekst prostora in časa – realnega in imaginarnega. Nato bomo na predlagano pesem znanega slovenskega pesnika vsak zase in skupaj poiskali najustreznejšo gibalno postavitev. Preko asociativno pridobljenega materiala bomo nato povlekli vzporednice z našimi vsakodnevnimi življenji – dogodki in razmišljanji, ki jih bomo (vzvratno) ponesli v druge, individualno izbrane pesmi – abstrahirane v gibu in prostoru. Ob zavedanju suverenosti posameznega medija – pesmi ne bomo dobesedno prevajali v gibanje, pač pa jim bomo poiskali najboljšo možno „kompatibilno družbo“.

 

ROK PRIJAVE IN PLAČILO

Rok prijave:  Prijava podaljšana do 20. junija 2017! Izpolnjeno E-PRIJAVNICO oddajte  najkasneje do zgoraj navedenega datuma na spletni povezavi:  www.jskd.si/literatura,  dodatne informacije: 01/24-10-516. Po prijavi Vam bomo poslali predračun. Prijava je potrjena po plačanem predračunu. Prijavi obvezno priložite kratek opis vaše literarne ustvarjalnosti!

 

STROŠKI

Šolnina za literarno šolo (vse tri dni) znaša 55,00 €. Sklad bo po prejemu prijavnice poslal udeležencem predračun s položnico. Šolnino je treba poravnati pred začetkom šole. Prijavnica je nepreklicna, šolnino povrnemo le na podlagi zdravniškega spričevala. Vsak udeleženec bo prejel  potrdilo o sodelovanju na literarni šoli (s točkami za napredovanje).BIVANJE IN PREHRANA

Postelje (z zajtrkom in jutranjo kavo) smo v sodelovanju s Hotelom Malovec rezervirali na skupnih ležiščih za 16,00 €/osebo (troposteljna soba), nočitev z zajtrkom in kavo v dvoposteljni sobi bo 17,00 €/osebo in 22,00 €/osebo v enoposteljni sobi. Za večerji in večerni kulturni program bo poskrbela območna izpostava JSKD Sežana. V ceni šolnine je vključena tudi jutranja joga, ki se jo boste udeleženci lahko udeležili pod vodstvom mentorice.  

 

 

prijavnica

 

 

Dodatne informacije

Vladislava Navotnik,
vodja JSKD OI Sežana, oi.sezana@jskd.si, T: 05/731-00-90

Barbara Rigler
sam. svetovalka JSKD za literaturo in odgovorna urednica revije Mentor
01/24-10-516, 051/675-238