IZOBRAŽEVANJA SEZONA 2017/18

 

Naziv seminarja:

 

ODPRTA MEJA, delavnica kreativnega pisanja kratkih zgodb

Literarna šola JSKD 2018

     

Organizatorji:

 

JSKD RS, revija Mentor v sodelovanju z območno izpostavo Črnomelj

Kraj izvedbe:

 

Dragatuš

Termin:

 

od petka, 29. junija, do nedelje,  1. julija 2018

Mentorji:

 

Suzana Tratnik, Zoran Knežević, Nejc Gazvoda, Andrej Hočevar

Cena:

 

60,00 € (kotizacija za delavnico, plačljiva po predračunu do začetka šole)

Udeleženci sami poravnajo stroške dveh nočitev in kosil.

Število udeležencev:

 

12-15 (max) udeležencev

Rok prijave:

 

do ponedeljka, 18. 6. 2018, oz. do zapolnitve mest

 

VSEBINA

O besedah, temah, subjektih, dogodkih, strukturi in prostorih kratkih zgodb, o začetkih in koncih, o pripovedovalcih, o času in zapletu, naslovu ter komunikaciji z uredniki … se bomo pogovarjali na letošnji literarni šoli v Dragatušu. S štirimi različnimi mentorji oz. avtorji nagrajenih in prepoznavnih avtorskih zbirkah kratkih zgodb, ki so svoje knjižne naslove izdali pri različnih slovenskih založbah, bomo spoznavali načine pisanja, od vaj za pisanje do končnih besedil preko življenjskih izkušenj, branja in pogovora. Pokukali bomo od literature na druga ustvarjalna področja, ošinili filmske scenarije in se vrnili k zgodbi. Ravnovesje branja, pisanja in pogovora nas bo pripeljalo do avtentičnih zgodb, ki bodo nastajale iz vsakega udeleženca posebej.  Meje bomo odpirali predvsem v glavah in pustili domišljiji prosto pot.

Literarna šola 2018 je namenjena odraslim udeležencem (od 18. leta naprej), ki jih zanima literarno ustvarjanje in bi ga radi še poglobili:  pesnikom in pisateljem, pedagogom, mentorjem, literarnim ustvarjalcem, učiteljem, vzgojiteljem, profesorjem, vodjem literarnih skupin, pravljičarjem, knjižničarjem  ….

 

MENTORJI

 

Suzana Tratnik

 

mag. SUZANA TRATNIK (1963, Murska Sobota). Diplomirala je iz sociologije na Fakulteti za družbene vede in magistrirala iz antropologije spolov na Institutum Studiorum Humanitatis. Živi in dela v Ljubljani kot pisateljica, prevajalka in publicistka. Je soustanoviteljica lezbične skupine LL v Ljubljani leta 1987 in sodelavka Festivala LGBT filma. Objavila je sedem kratkroproznih zbirk: Pod ničlo (1997), Na svojem dvorišču (2003), Vzporednice (2005), Česa nisem nikoli razumela na vlaku (2008), Dva svetova (2010), Rezervat (2012) in Noben glas (2016); tri romane: Ime mi je Damjan (2001), Tretji svet (2007) in Tombola ali življenje! (2017), otroško slikanico Zafuškana Ganca (2010), napisala pa je še monodramo Ime mi je Damjan (2002), radijsko igro Lep dan še naprej (2011), dve strokovni deli o lezbičnem gibanju v Sloveniji in o lezbični literaturi ter memoare Lezbični aktivizem po korakih (2013). Leta 2007 je prejela nagrado Prešernovega sklada za literaturo in leta 2017 nagrado Novo mesto short za kratko prozo. Njene knjige in kratke zgodbe so prevedene v več kot dvajset jezikov, sama pa je prevedla več knjig britanske in ameriške proze in strokovne literature.

 

Zoran Knezević

 

ZORAN KNEŽEVIĆ (1958, Sombor). Leta 1995 se iz Novega Sada preseli v Slovenijo. Dobi službo v gradbenem podjetju, najprej kot fizični delavec, nato kot zidar in na koncu kot tehnik. Ob delu v gradbeništvu se vpiše na študij kulturologije na FDV-ju in tudi diplomira. Takrat začne pisati kratke zgodbe. Obiskuje Literaturino delavnico kreativnega pisanja. Po stečaju gradbenega podjetja za nekaj časa obtiči na zavodu za zaposlovanje, potem se zaposli v varnostni službi, kjer tudi danes služi kruh kot varnostnik. Živi v Ljubljani. Njegove zgodbe objavijo Paralele, Literatura, Sodobnost, Radio Študent in Radio Slovenija. S kratkimi zgodbami: Polje soje (2008), Herpes zoster (2013) in Otrok supermarketa (2016) trikrat zmaga na proznih mnogobojih, z zgodbo Soba (2012) zmaga na natečaju Radia Slovenija za najboljšo kratko zgodbo. Leta 2014 Cankarjeva Založba objavi njegovo zbirko kratkih zgodb Dvoživke umirajo dvakrat, za katero istega leta na knjižnem sejmu dobi nagrado za najboljši literarni prvenec.

 

Nejc Gazvoda

NEJC GAZVODA (1985, Novo mesto) je že kot gimnazijec napisal zbirko kratkih zgodb Vevericam nič ne uide, ki je bila leta 2004 nominirana za najboljši literarni prvenec. Zanjo je leta 2005 prejel nagrado zlata ptica Liberalne akademije in nagrado za najboljšo zbirko kratke proze, Dnevnikovo fabulo 2006. Leta 2010 je diplomiral iz filmske režije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Leta 2011 se je kot scenarist, režiser, scenograf in montažer podpisal pod celovečerni film Izlet, ki se lahko pohvali s številnimi domačimi in mednarodnimi nagradami s filmskih festivalov. Dve leti kasneje je podoben uspeh doživel njegov drugi celovečerni film Dvojina, prva slovensko-danska koprodukcija. Kot soscenarist se je podpisal pod film Osebna prtljaga (2009) režiserja Janeza Lapajneta in pod film Razredni sovražnik (2013) režiserja Roka Bička. Dejaven je tudi na področju uprizoritvenih umetnosti. Njegov gledališki avtorski projekt Divjad je bil uvrščen v tekmovalni spored Tedna slovenske drame. V letu 2015 je na oder Mestnega gledališča ljubljanskega postavil predstavo Menjava straže po lastnem tekstu, podpisal pa se je pod prvo gledališko kriminalno dramo v štirih delih z naslovom Vranja vrata (režija Aleksandar Popovski). Kot samozaposlen v kulturi deluje kot pisatelj, režiser in scenarist.

 

Andrej Hočevar

ANDREJ HOČEVAR (1980) je pisatelj in urednik. Izdal je šest pesniških zbirk (nazadnje Seznam, Mladinska knjiga, 2017) in eno kratkoprozno (Dvojna napaka, Cankarjeva založba, 2016). Pri LUD Literatura že od leta 2006 nabira uredniške izkušnje in sodeluje z različnimi avtorji. Sodeloval je v uredniškem odboru revije Literatura, od leta 2008 je glavni urednik zbirke Prišleki, leta 2013 pa osnoval elektronski medij www.ludliteratura.si. Hočevar je poleg tega sodeloval tudi pri organizaciji literarnih prireditev (npr. Prepišno uredništvo, Umetnost kritike). Hočevarjevo delo je zastopano v številnih antologijah, v živo ga je predstavljal na mednarodnih festivalih.
(Foto: Maj Pavček)

 

POTEK IN TRAJANJE ŠOLE

PREDVIDENI TERMINI DELAVNIC in KULTURNI PROGRAM:

Dragatuš, Župančičev hram
petek, 29. 6. 2018, 16.00-20.00
Naslov: ZAPLAVAJMO V KRATKO ZGODBO
Mentor: Zoran Knežević

Kratka vsebina: Mentor bo najprej v sproščenem pogovoru z udeleženci spregovoril o svoji izkušnji pisatelja začetnika. Kje je meja med ljubiteljskim in resnim pisateljem in kako jo prestopiti? Ali smo premladi ali prestari da bi začeli pisati? Ali bomo za vedno obstali na obali ali se bomo vrgli v vodo in zaplavali (in morda uresničili svoje sanje)? Potem bomo rekli nekaj o konkretnih začetkih. O branju. O opazovanju in raziskovanju. O sebi in o drugih: kdo sem jaz in kdo je/so drugi? (Kaj je že rekel Levinas?) Pomenili se bomo o odprtosti – človeka na sploh in pisatelja. Tudi o mejah – v ljudskih glavah in med ljudmi. Nato pa najpomembneje: kako to ubesediti v zgodbo? Temu pogovoru bo sledila vaja za udeležence. Proti koncu bomo omenili še izkušnje z delavnic – delavnice: ja ali ne?  Čisto na koncu pa tisto kar najbolj zanima (bodoče) pisatelje: kako objaviti?

 

sobota, 30. 6. 2018, ob 9.00-13.00
Naslov:  NAJTI JUNAKA - OBLIKOVANJE KARAKTERJEV, NJIHOVA MOTIVACIJA IN CILJ
Mentor: Nejc Gazvoda

Kratka vsebina:  V delavnici bomo spoznavali, zakaj so nekateri junaki zanimivi, nekateri malo manj in kako najti tistega, skozi katerega povedati zgodbo. Pogovarjali se bomo o tem, kako junaki vplivajo na zgodbo in obratno - ali je zgodba neločljivo povezana z junaki ali se lahko razvija neodvisno od likov, ki jo zapolnjujejo?

 

sobota, 30. 6. 2018, ob 15.00-19.00
Naslov: NA KRATKO - POHODIMO STEREOTIPE
Mentorica: mag. Suzana Tratnik

Kratka vsebina: Na delavnici se bomo posvetili temu, kako najti avtentični slog in izraz, ne da bi uporabljali predvidljive postopke in stereotipe, zlasti pri tematikah, ki jih ne poznamo dobro. Udeleženke_ci bodo v prvem delu napisali krajšo zgodbo po navodilih mentorice, v kateri bodo raziskovali zlasti to, kako pisati prepričljivo, ne da bi se zatekali k preverjenim mehanizmom. Namesto stereotipnih besed in prepoznavnih opisov z izpraznjenimi pomeni bodo tako v besedilih iskali izvirne načine ubesedovanja. V drugem delu delavnice bomo predlagali izboljšave in si izkušnje izmenjali z vsemi sodelujočimi. Slednjič se bomo posvetili temu, kako najti motiv in »gonilo« zgodbe, kako uravnovesiti njeno sporočilnost s neobremenjenim slogom, predvsem pa kako izraziti kar največ v čim krajši pripovedni formi.

 

nedelja, 1. 7. 2018, ob 9.00-13.00
Naslov:  KAKO SE ZLOŽI ZGODBA
Mentor: Andrej Hočevar

Kratka vsebina:  Dobra zgodba je vedno več kot zgolj linearno zaporedje prizorov in dogodkov. Če je izkušnja skupek nepovezanih pripetljajev, je zgodba njihova osmislitev – še več, način njihove osmislitve je tisti, ki zares naredi zgodbo. Na delavnici se bomo zato vprašali, kaj je zgodba zgodbe in opazovali, kako se ta z različnimi ubeseditvami in pripovednimi taktikami spreminja, pri čemer se bomo posebej posvetili izzivom montaže in kadriranja. Poleg tega bomo razmerje med izkušnjo in literaturo raziskovali tudi bolj neposredno in preučili načine, kako se mora pripovedovalec na ključnih mestih od avtorja osamosvojiti – tudi zato, da bi se s tem izognili konfliktom z najljubšim bralcem: strogim urednikom.

 

ROK PRIJAVE IN PLAČILO

Rok prijave:  ponedeljek, 18. junija 2018 (oz. do zapolnitve mest). Izpolnjeno e-prijavnico na naslednji povezavi:

e-prijava

oddajte  najkasneje do zgoraj navedenega datuma.

Po prijavi Vam bomo poslali predračun. Prijava je potrjena po plačanem predračunu. Prijavi obvezno priložite kratek opis vaše literarne ustvarjalnosti!

 

STROŠKI

Šolnina za literarno šolo (vse tri dni) znaša 60,00 €. Sklad bo po prejemu prijavnice poslal udeležencem predračun s položnico. Šolnino je treba poravnati pred začetkom šole. Prijavnica je nepreklicna, šolnino povrnemo le na podlagi zdravniškega spričevala. Vsak udeleženec bo prejel  potrdilo o sodelovanju na literarni šoli (s točkami za napredovanje).

 

BIVANJE IN PREHRANA

Bivanje (nočitev z zajtrkom) je možno v Župančičevem hramu v Dragatušu, Dragatuš 22, 8343 Dragatuš: http://www.zupancicevhram.com/sl/zupanciceva-soba/, kjer bo potekala literarna šola.  Letos mineva 140 let od Župančičevega rojstva.  Župančičevi so v Dragatušu preživeli dobrih deset let (Oton je v Dragatušu še obiskoval dva razreda OŠ, potem so se preselili v Novo mesto). Gre za staro gostišče z lepimi novimi sobami: http://www.zupancicevhram.com/sl/prenocisca/.  Cene so ugodne: za nočitev z zajtrkom v štiriposteljni sobi: 22 €/osebo,  za nočitev z zajtrkom v dvoposteljni sobi: 26 €/osebo.

V hramu imajo tudi Župančičevo sobo, v spomin na pesnika, kjer bomo izvajali delavnice. Blizu je osnovna šola, kjer bo potekal del dogajanja literarne šole. Dragatuš je 10 minut oddaljen od Črnomlja in še približno toliko od Vinice – Župančičeve rojstnega kraja.  V Vinici je Župančičeva rojstna hiša urejena kot muzejska zbirka – dve leti nazaj preurejena in posodobljena. Ima lep večnamenski prostor za predavanja, delavnice, manjše prireditve. V Vinici tudi možnost kopanja v Kolpi.

Za večerji in večerni kulturni program bo poskrbela območna izpostava JSKD Črnomelj.

 

 

Informacije in prijave

Barbara Rigler
sam. svetovalka JSKD za literaturo in odgovorna urednica revije Mentor
01/24-10-516, 051/675-238

 

 

 

 

 

e-prijava