IZOBRAŽEVANJA SEZONA 2017/18

 

Naziv seminarja:

 

DELAVNICA AVTENTIČNEGA PISANJA 2018

Proces umetniškega ustvarjanja in izkustveno delo z blokado

     

Organizatorji:

 

JSKD RS, revija Mentor

Kraj izvedbe:

 

Ljubljana, Cepetka (5. nadstropje) in Center za poezijo Tomaža Šalamuna (visoko pritličje), Cankarjeva 5

Termin:

 

27./28. oktober 2018 in 10./11. november 2018, dva cela vikenda, sobota in nedelja, 9.00-13.00 in 14.30-17.30

Mentorja:

 

Maja Vidmar in dr. Alja Adam

Cena:

 

100,00 € kotizacija za delavnico kreativnega pisanja (40 šolskih ur);

130,00 € kotizacija za delavnico in 8 obiskov hatha joge za literate;

150,00 € kotizacija za delavnico, 8 obiskov hatha joge in 8 obiskov meditativnega giba za literarne ustvarjalce (do konca leta 2018)

Število udeležencev:

 

7-15 udeležencev

Rok prijave:

 

ponedeljek, 22. oktober 2018

 

NAMEN IN CILJ:

Namen in cilji kreativne delavnice so:

- Zavedanje kreativnega procesa, iskanje notranjih vsebin, ki izhajajo iz osebne izkušnje.

- Soočanje z blokado kot z delom procesa. 

- Prepoznavanje avtentičnih in neavtentičnih delov besedil – lastnih in tujih literarnih del.

- Podajanje in izražanje lastnega odziva na tekste.

- Pridobivanje veščin za nastopanje (branje, interpretacija besedil).

NAČIN DELA:

Delo poteka v dveh intenzivnih vikendih, v soboto in nedeljo – skupaj 40 šolskih ur kreativnega procesa.
V ospredje postavljava proces ustvarjanja, prepoznavanje avtentičnosti besedil in skupinsko dinamiko. Prvi dan delavnice bo namenjen iskanju notranjih vsebin – s pomočjo geštaltističnih principov in eksperimentov, prek telesnega gibanja in kreativnega pisanja. Drugi dan se  posvečamo prepoznavanju avtentične metafore. Tretji dan je poudarek na delu z blokado in izostrovanju zavedanja. Četrti dan bomo posvečali raziskovanju relacije telo/tekst, branju, interpretaciji in dopolnjevanju literarnih besedil ter zaključevanju.

SINOPSIS:

Koncept delavnic temelji na dveh principih: zavedanju in avtentičnosti, kar pomeni, da udeleženke/udeležence uči, kako se lucidno spoprijeti z ustvarjalnim procesom, kako prepoznati lasten avtentični glas, se dotakniti subjektivne, notranje izkušnje. Predvsem pa kako prebujene vsebine ubesediti in uporabiti kot snov v literarnem delu – s poudarkom na inovativno prilagojenih vajah kreativnega pisanja. Vsebine posameznih delavnic si smiselno sledijo in odpirajo prostor za skupinsko dinamiko, zato je pomembno, da se udeleženke/udeleženci delavnice redno udejstvujejo. V tokratni delavnici bomo usmerili pozornost k delu z blokado, raziskovanju blokade v tekstu kot mesta neavtentičnosti. Prikazani bodo različni načini, tehnike in pristopi, ki omogočajo soočanje z blokado.

MOŽNOSTI JOGE IN MEDITATIVNEGA GIBA V ČASU DELAVNICE (oktober, november ali december), vodi Alja Adam:

Joga za literatinje/literate – sreda,  17.00-18.30,  Cepetka

Starodavna praksa hatha joge uči, kako sprostiti telo in izostriti notranje doživljanje. Vadba je sestavljena iz asan (fizičnega gibanja), pranayam (dihalnih tehnik) in meditacije (iskanja osredotočenosti). Vadba bo potekala enkrat tedensko.

Meditativen gib – za LITERARNE ustvarjalCE– sreda, 18.45-20.00, Cepetka

»Meditativen gib« zdržuje egipčanski (»trebušni«) ples z elementi jogijske prakse (dihalnih tehnik, meditacije) in z iskanjem lastnega izraza v prostoru in znotraj skupinske dinamike. Namenjen je tako začetnicam oz. začetnikom, kot tudi tistim, ki se s plesom/gibom že ukvarjate.

Dodatne informacije: Adam Alja, 031/677-258,  adamalja@hotmail.com

STROŠKI:

Kotizacija za delavnico kreativnega pisanja  za 40 šolskih ur znaša 100,00 € (DDV je vključen). V času obeh vikendov ter še v decembru bo mentorica Alja Adam vodila jogo za literarne ustvarjalce in – meditativni gib; skupna cena za delavnico in 8 obiskov hatha joge je 130,00 € (z DDV-jem), delavnica kreativnega pisanja z 8 obiski joge in 8 obiski meditativnega giba pa 150,00 € (z DDV-jem). Po koncu delavnice se joga in meditativni gib nadaljujeta po dogovoru z mentorico.

JSKD bo po prejemu prijavnice poslal udeležencem predračun s položnico. Plačati je treba po predračunu pred začetkom šole, potrdilo pa prinesti s seboj. Šolnino povrnemo le v primeru bolezni na podlagi zdravniškega spričevala. Vsi udeleženci dobijo potrdilo o udeležbi in aktivnem sodelovanju!

PRIJAVE:

Na delavnico se lahko prijavite do ponedeljka, 22. oktobra 2018.

Izpolnjeno e-prijavnico na naslednji povezavi:

e-prijava

oddajte  najkasneje do zgoraj navedenega datuma.

Podrobnejše informacije o programu celotne šole lahko dobite na tel. 01/24-10-516, 051/675-238.

Delavnice ne bomo izvedli, če bo prijavljenih manj kot sedem udeležencev.
Kreativne delavnice bodo potekale v Ljubljani, v prostorih JSKD – Cepetka in Center za poezijo Tomaža Šalamuna, Cankarjeva 5, 1000 Ljubljana. Razpis bo objavljen tudi na spletnih straneh: www.jskd.si (literatura).

URNIK:

sobota, 27. 10. 2018, Umetniški proces – iskanje avtentičnih notranjih vsebin
Predstavitev delavnice,  koncepta in vsebin. Udeleženke/udeleženci se seznanjajo z lastno ustvarjalnostjo in s svojimi pričakovanji skozi izkustveni program. Posvetili se bomo iskanju avtentičnih vsebin in kreativnim vajam pisanja skozi izkustvno naravnan program.

nedelja, 28.10. 2018, Pomen metafore v besedilih – poudarek na lastnem izrazu
Zanimalo na bo, kako se zoperstaviti klišejski rabi jezika – pri tem pa iskati avtentično metaforo v lastnih tekstih. Skozi izkustvene vaje in skupinsko dinamiko izostrujemo zavedanje glede vsebin in procesa.

sobota, 10.11. 2018, Delo z blokado in geštaltističen pristop k zavedanju
Lotili se bomo raziskovanja blokade v tekstu kot mesta neavtentičnosti preko geštaltističnih tehnik. Sledil bo pogovor o novih možnostih teksta, pri tem pa se bomo osredotočili tudi na performativni izraz. Spoznavali bomo odnos med resničnostjo in fikcijo znotraj literarnih del.

nedelja, 11.11 2018, Pomen telesa v procesu pisanja in zaključevanje
Udeleženci spoznavajo relacijo med telesom in tekstom, kakšno vlogo ima telo/glas v procesu pisanja. Prek izkustvenih vaj spoznavajo, kako preko svojega telesa lahko začutimo telo tistega, o katerem pišemo ali mu damo glas. Sledi kreativna vaja zaključevanja teksta – učijo se kako zaključiti besedilo (npr. pesem ali kratka zgodba itn.), kakšen je pomen zaključka v besedilih in zaključevanje delavnice (pogovor, odzivi).

 

PREDSTAVITEV MENTORIC:

Alja Adam

 

Dr. ALJA ADAM  (1976), na Filozofski fakulteti je diplomirala iz primerjalne književnosti in sociologije kulture. Leta 2007 je na isti fakulteti doktorirala s področja študij spolov in feministične literarne teorije. Kot pesnica že več kot deset let intenzivno deluje znotraj kulturno-umetniškega oz. literarnega polja. Njene pesmi so prevedene v trinajst tujih jezikov in objavljene v domačih in tujih publikacijah ter antologijah. Pri Centru za slovensko književnost (Aleph) je izdala tri pesniške zbirke: Zaobljenost (2003), Zakaj bi omenjala Ahila (2009) in Dolgo smo čakali na dež (2015). Druga pesniška zbirka je leta 2011 izšla v prevodu pri španski založbi E.d.a. libros, leta 2009 v Italiji, v letu 2014 pri založbi Druga priča na Hrvaškem. Kot mlada pesnica je prejela dve nagradi v tujini, njena tretja knjiga pa je bila nominirana za Veronikino nagrado.  Od leta 2014 je samozaposlena v kulturi, deluje kot mentorica kreativnega pisanja in pravljičarka. Predava na Univerzi v Novi Gorici (fakulteta za humanistiko) pri predmetih Uvod v svetovno književnost in Spol in literatura ter se posveča raziskovanju in razvoju inovativnih celostnih izobraževalno-kreativnih programov za otroke, mladostnike in študente/študentke. V letu 2013 sta z pesnico Majo Vidmar ustanovili program kreativnega pisanja Gita joga, v katerem prepletata pisanje, geštalt terapijo in jogijsko prakso. Trenutno sodeluje pri izvedbi dveh projektov: Program za osebnostni razvoj otrok v osnovni šoli in Razvijanje in spodbujanje kreativnih potencialov otrok (projekta sta sofinancirana s strani Mestne občine Ljubljana).

 

Maja Vidmar

 

MAJA VIDMAR (1961), doma je iz Nove Gorice in živi kot svobodna književnica v Ljubljani. Njena prva knjiga Razdalje telesa (1984) je bila prodana v 1500 izvodih in je bila tudi zaradi enotne erotične tematike zelo opažena. V tistem času je bilo v Sloveniji v primerjavi z moškimi malo žensk, ki so pisale poezijo. Do zdaj je izšlo sedem pesniških zbirk: poleg prve še Način vezave, 1988; Ob vznožju, 1998; Prisotnost, 2005; Sobe, 2008; Kako se zaljubiš, 2012 in Minute prednosti, 2015 ter dva izbora: Ihta smeri, 1989 in Petdeset pesmi, 2015. Tematika njene poezije se je razširila na vse pesniške teme. Z zgoščenim in v zadnjih knjigah vedno bolj preprostim jezikom upesnjuje tisto, česar del je, in predvsem tisto, kar je del nje. To se zadnja leta organsko dopolnjuje z njenim ukvarjanjem z geštalt terapijo, ta pa z oblikovanjem pesniških delavnic, ki jih vodi. Za knjigo Prisotnost je prejela Jenkovo nagrado, Nagrado Prešernovega sklada in dunajsko štipendijo v okviru Grosser Preis für osteuropäische Literatur. Prejela je Premio Letterario Internazionale Trieste Scriture di Frontiera dedicato a Umberto Saba 2007, za knjigo Sobe nagrado mreže gradova književnosti 2009 in nagrado za desetleni opus Velenjica – čaša nesmrtnosti 2015. V tujini je izšlo sedem knjig njene poezije. Ima veliko tujih in domačih revijalnih in antologijskih objav. Obiskala je veliko pesniških festivalov in rezidenc. Je članica Društva slovenskih pisateljev in slovenskega PEN-a.   

 

Informacije in prijave

Barbara Rigler
sam. svetovalka JSKD za literaturo in odgovorna urednica revije Mentor
01/24-10-516, 051/675-238

 

 

 

 

 

e-prijava