IZOBRAŽEVANJA SEZONA 2019/20

 

Naziv seminarja:

 

NADALJEVALNA IZKUSTVENA DELAVNICA PISANJA 2019

Med fikcijo in spominom

 

Opis:
 

Delavnica je namenjena osebam, ki so se v preteklosti že udeležile katere od delavnic Alje Adam in Maje Vidmar.

Organizatorji:

 

JSKD RS, revija Mentor

Kraj izvedbe:

 

Ljubljana, Cepetka (5. nadstropje), Cankarjeva 5

Termin:

 

OKTOBER-NOVEMBER,
dva vikenda, sobota in nedelja, 19.-20. 10. 2019 in 9.-10. 11. 2019
Urnik: 9.00-13.00 in 14.30-18.00

Mentorja:

 

Maja Vidmar in dr. Alja Adam

Cena:

 

100,00 € (kotizacija za izbrane udeležence)

Število udeležencev:

 

Največ 12 udeležencev

Rok prijave:

 

četrtek, 19. september 2019

NAMEN IN CILJ:

- Senzibilizacija stika s snovjo pisanja (fenomenološko zrenje).

- Usmerjanje pozornosti na avtobiografskost kot literarno snov ali oviro pri snovanju.

- Prepoznavanje različnih perspektiv teksta.

- Kontekstualno širjenje domišljijskega vidnega polja.

- Samostojna integracija delov teksta.

- Oblikovanje zemljevida lastnega ustvarjalnega procesa.

NAČIN DELA:

Delo poteka v dveh intenzivnih vikendih, v soboto in nedeljo –skupaj 40 šolskih ur.
Skupinska dinamika kot podpora in izziv pri vajah kreativnega pisanja in za izkustveno delo.

SINOPSIS:

Mentorici vodita delavnice od leta 2013, ko sta oblikovali inovativen koncept izkustvenega pristopa k kreativnemu pisanju, ki temelji na dveh principih: zavedanju in avtentičnosti. Združevali sta izkušnje s področja literarnega ustvarjanja in geštalt psihoterapije, vključevali pa sta tudi znanje s področja literarne teorije in dela s skupinami.

Nadaljevalna delavnica temelji na poglabljanju razumevanja odnosa med spominom in fikcijo v odprtem prostoru za prevpraševanje, kaj spomin sploh je. Ta tema bo služila za okvir raziskovanja zakonitosti literarnega ustvarjanja in vzporeden individualni proces ob ozaveščanju telesnega doživljanja, ki služi kot podpora. Z izbranimi vajami kreativnega pisanja bomo širili vidno polje domišljije kot svobode za izbiro različnih perspektiv pri oblikovanji literarnih vsebin.

Udeleženke in udeležence bova vzpodbudili k samostojni integraciji avtentičnih delov teksta s pomočjo  izkustvenega oblikovanja lastnega ustvarjalnega zemljevida.

STROŠKI:

Kotizacija za delavnico kreativnega pisanja  za 40 šolskih ur znaša 100,00 € (DDV je vključen). JSKD bo po prejemu prijavnice poslal udeležencem predračun s položnico. Plačati je treba po predračunu pred začetkom šole, potrdilo pa prinesti s seboj. Šolnino povrnemo le v primeru bolezni na podlagi zdravniškega spričevala. Vsi udeleženci dobijo potrdilo o udeležbi in aktivnem sodelovanju!

PRIJAVE:

Na delavnico se lahko prijavite do četrtka, 19. septembra 2019.

Izpolnjeno e-prijavnico na naslednji povezavi:

e-prijava

oddajte  najkasneje do zgoraj navedenega datuma.

Podrobnejše informacije o programu celotne šole lahko dobite na tel. 01/24-10-516, 051/675-238.

Delavnice ne bomo izvedli, če bo prijavljenih manj kot sedem udeležencev.

Kreativne delavnice bodo potekale v Ljubljani, v prostorih JSKD, Cankarjeva 5, 1000 Ljubljana.

URNIK:

sobota, 19. 10. 2019, Ostrenje pozornosti

- Uvodni del

- Skupinski in individualni proces

- Vaja pisanja za pozornost

nedelja, 20. 10. 2019, Revizija teksta

- Telo kot podpora in tema

- Menjava perspektiv v besedilu

- Izostrovanje snovi

sobota, 9. 11. 2019, Spomin kot akt nastajanja

- Avtobiografskost kot izziv

- Vaja pisanja med fikcijo in spominom

- Psihodramsko izostrovanje

nedelja, 10. 11. 2019,  Integracija

- Pregled lastnega literarnega zemljevida

- Vaja pisanja integracije doživetega

- Zaključevanje

PREDSTAVITEV MENTORIC:

Alja Adam

 

Dr. ALJA ADAM  (1976), na Filozofski fakulteti je diplomirala iz primerjalne književnosti in sociologije kulture. Leta 2007 je na isti fakulteti doktorirala s področja študij spolov in feministične literarne teorije. Kot pesnica že več kot deset let intenzivno deluje znotraj kulturno-umetniškega oz. literarnega polja. Njene pesmi so prevedene v trinajst tujih jezikov in objavljene v domačih in tujih publikacijah ter antologijah. Pri Centru za slovensko književnost (Aleph) je izdala tri pesniške zbirke: Zaobljenost (2003), Zakaj bi omenjala Ahila (2009) in Dolgo smo čakali na dež (2015). Druga pesniška zbirka je leta 2011 izšla v prevodu pri španski založbi E.d.a. libros, leta 2009 v Italiji, v letu 2014 pri založbi Druga priča na Hrvaškem. Kot mlada pesnica je prejela dve nagradi v tujini, njena tretja knjiga pa je bila nominirana za Veronikino nagrado.  Od leta 2014 je samozaposlena v kulturi, deluje kot mentorica kreativnega pisanja in pravljičarka. Predava na Univerzi v Novi Gorici (fakulteta za humanistiko) pri predmetih Uvod v svetovno književnost in Spol in literatura ter se posveča raziskovanju in razvoju inovativnih celostnih izobraževalno-kreativnih programov za otroke, mladostnike in študente/študentke. V letu 2013 sta z pesnico Majo Vidmar ustanovili program kreativnega pisanja Gita joga, v katerem prepletata pisanje, geštalt terapijo in jogijsko prakso. Trenutno sodeluje pri izvedbi dveh projektov: Program za osebnostni razvoj otrok v osnovni šoli in Razvijanje in spodbujanje kreativnih potencialov otrok (projekta sta sofinancirana s strani Mestne občine Ljubljana).

 

Maja Vidmar

 

MAJA VIDMAR (1961), doma je iz Nove Gorice in živi kot svobodna književnica v Ljubljani. Njena prva knjiga Razdalje telesa (1984) je bila prodana v 1500 izvodih in je bila tudi zaradi enotne erotične tematike zelo opažena. V tistem času je bilo v Sloveniji v primerjavi z moškimi malo žensk, ki so pisale poezijo. Do zdaj je izšlo sedem pesniških zbirk: poleg prve še Način vezave, 1988; Ob vznožju, 1998; Prisotnost, 2005; Sobe, 2008; Kako se zaljubiš, 2012 in Minute prednosti, 2015 ter dva izbora: Ihta smeri, 1989 in Petdeset pesmi, 2015. Tematika njene poezije se je razširila na vse pesniške teme. Z zgoščenim in v zadnjih knjigah vedno bolj preprostim jezikom upesnjuje tisto, česar del je, in predvsem tisto, kar je del nje. To se zadnja leta organsko dopolnjuje z njenim ukvarjanjem z geštalt terapijo, ta pa z oblikovanjem pesniških delavnic, ki jih vodi. Za knjigo Prisotnost je prejela Jenkovo nagrado, Nagrado Prešernovega sklada in dunajsko štipendijo v okviru Grosser Preis für osteuropäische Literatur. Prejela je Premio Letterario Internazionale Trieste Scriture di Frontiera dedicato a Umberto Saba 2007, za knjigo Sobe nagrado mreže gradova književnosti 2009 in nagrado za desetleni opus Velenjica – čaša nesmrtnosti 2015. V tujini je izšlo sedem knjig njene poezije. Ima veliko tujih in domačih revijalnih in antologijskih objav. Obiskala je veliko pesniških festivalov in rezidenc. Je članica Društva slovenskih pisateljev in slovenskega PEN-a.   

 

Informacije in prijave

Barbara Rigler
producentka JSKD za literaturo in odgovorna urednica revije Mentor
01/24-10-516, 051/675-238

 

 

 

 

 

e-prijava