IZOBRAŽEVANJA SEZONA 2021/22

 

Naziv seminarja:

 

PRHUTANJE METULJEV POD STEKLENIM ZVONOM

Delavnice pisanja kratkih zgodb
– jesen 2022 / zima 2023

Organizatorji:

 

JSKD RS, revija Mentor

Kraj izvedbe:

 

– Center za poezijo Tomaža Šalamuna, Cankarjeva 5 – V ŽIVO (samo v primeru karantene se občasno preselimo na splet)

Termin:

 

SEPTEMBER 2022 – JANUAR 2023,
deset sobot/enkrat na 14 dni, od 10.00 do 13.00 ure (štiri šolske ure s kratkim odmorom)

Mentorica:

 

Tatjana Plevnik

Cena:

 

100,00 € (z DDV; kotizacija za šolanje) – za posameznega udeleženca
90,00 € (z DDV; kotizacija za šolanje) - za vse udeležence delavnice kratke zgodbe v letu 2022 pri isti mentorici
Predračune za plačilo kotizacije bomo pošiljali po roku za prijave.

Število udeležencev:

 

7 do 12 udeležencev

Rok prijave:

 

petek, 2. september 2022 oz. do zapolnitve mest

 

Vsa prosta mesta so zasedena!

Celoletna delavnica pisanja kratkih zgodb JSKD 2022 je namenjena vsem, ki jih zanima branje klasične in sodobne literature, mladim in starejšim literatom, se pravi udeležencem nad 18-im letom starosti, dijakom 4. letnikov, študentom in drugim, ki jih zanima spoznavanje in pisanje kratke proze, komentiranje, skupinska dinamika in pogovor o literarni ustvarjalnosti.

PREDSTAVITEV VSEBINE

Delavnica v obliki 10 srečanj (dvakrat na mesec) je namenjena spoznavanju organizma kratke zgodbe in načinov, kako mu ustreči. Zgodba je kakor hišni ljubljenček: če želimo, da nas razveseljuje, jo moramo spoznati in preizkusiti, kaj vse potrebuje, da nas bo osrečevala. S praktičnimi vajami in domačimi nalogami bomo poskušali stremeti k lepemu, zanimivemu in vrednemu. Prizadevali si bomo, da bi vsi posamični elementi in vzorci – zamisli, podobe, liki, čustva, dogajanje, besede, skladnja – delovali kot celota. Pri tem bomo delovali v več vlogah, kot pisatelji in pisateljice, bralci in soigralci v skupini. Pisanje je sicer samotno delo, naporno in včasih boleče, vendar je lahko tudi zabavno in igrivo, zato bomo preizkusili, kako delujeta skupinsko in sodelovalno pisanje.

NAMEN IN CILJ:

Ob seznanjanju s prvinami kratke zgodbe bomo večino časa namenili vajam v pisanju, kritičnem branju in sprotnem vrednotenju. Eksperimentirali bomo, se pogovarjali in učili drug od drugega. Spoznali bomo tudi nekaj bližnjic do navdiha, pa nekaj trikov, kako zvabiti bralca na naš pripovedni pelod, kako izbrati prave besede in ustvariti metafore, s katerimi bomo pripovedovali zgodbe. Kot bralci bomo verjeli svojim pripovedim, vendar bomo dojemali njihovo bistvo tudi drugače kot avtorice, se veliko hahljali, morda tudi jokali. Seznanili se bomo z načini, kako lahko izboljšamo svojo pripovedno tortico s češnjami, kako poiščemo svoje čustvene (k)resnice in kdaj jih izpustimo iz rok, da zasvetijo, se dvignejo in poletijo še dlje, kakor smo upali, in v kraje, za katere nismo vedeli, da jih poznamo.

NAČIN DELA:

Zaradi ustvarjanja videza reda je načrt kreativnega dela po posameznih srečanjih zasnovan vnaprej. Ker pa sta načrt in svobodno ustvarjanje logično nezdružljiva pojma, se bomo kot skupina sproti prilagajali našim potencialom. Sedeli bom skupaj na desetih srečanjih in lovili ribe v jezeru skupinske zavesti o literarnem ustvarjanju.

TERMINI

Načelno vsako drugo soboto v mesecu, med 10. in 13. uro dopoldne:

10. september 2022

24. september 2022

8. oktober 2022

22. oktober 2022

5. november 2022

19. november 2022

3. december 2022

17. december 2022

14. januar 2023

28. januar 2023

Večinoma v Centru za poezijo Tomaža Šalamuna, Cankarjeva 5, Ljubljana. Po dogovoru mentorice z udeleženci pa tudi na drugih kulturnih in atraktivnih lokacijah; na Špici v Tivoliju, Vodnikovi domačiji, na DSP-ju ...

STROŠKI

Kotizacija za delavnico kreativnega pisanja za 40 šolskih ur znaša 100,00 € (DDV je vključen), za letošnje udeležence JSKD delavnice Polje letečih (k)resničk pa 90,00 € (z DDV-jem). JJSKD bo po prejemu spletne prijave poslal udeležencem predračun s položnico, v začetku septembra 2022. Predračune boste prejeli najkasneje v tednu pred delavnico in jih je treba plačati pred začetkom izobraževanja. Šolnino povrnemo le v primeru bolezni na podlagi zdravniškega spričevala. Vsi udeleženci dobijo potrdilo o udeležbi in aktivnem sodelovanju!

PRIJAVE

Vsa prosta mesta so zasedena!

Na delavnico se lahko prijavite do petka, 2. septembra 2022, v spletni prijavi na naslednji povezavi:

e-prijava

Podrobnejše informacije o programu celotne delavnice lahko dobite na tel. 01/24-10-516 oz. na e-naslovu: mentor@jskd.si

Delavnice ne bomo izvedli, če bo prijavljenih manj kot sedem udeležencev.

Kreativne delavnice bodo potekale v živo v Ljubljani, v prostorih JSKD, Cankarjeva 5 - Center za poezijo Tomaža Šalamuna, visoko pritličje, brez dvigala. V primeru karantene pa bomo delavnico izvedli preko spletnih aplikacij.

URNIK

Osnovne smernice:

PRVI SKLOP

sobota, 10. 9. 2022: Zakaj pripovedujemo zgodbe, jih beremo in pišemo; avtor/bralec, pripoved/zgodba, zgodba/zaplet; na kratko o tem, kaj je kratka zgodba; od novele do grižljajčka,

sobota, 24. 9. 2022: Kaj je dobro vedeti o kratkih zgodbah; osnovna »enačba«; struktura; klasična, druge; tema; začetki, zaplet, konci; montaža; naslov,

sobota, 8. 10. 2022: O navdihu za pisanje; od ideje do zgodbe; kontemplacije po branju,

sobota, 22. 10. 2022: Gledišče/perspektiva; pripovedovalec; optika; z mislijo na bralca,

DRUGI SKLOP

sobota, 5. 11. 2022: Lik in njegova motivacija; avtobiografski vložki; dialog, monolog,

sobota, 19. 11. 2022: Šest čutov in še več; čustva, čustva, čustva; čustva globoko pod površjem.

sobota, 3. 12. 2022: Opisovanje, prikazivanje (Show don't tell); namigovanje (forshadowing),

sobota, 17. 12. 2022: Grajenje napetosti; zamolčevanje; zgoščevanje; preobrati,

TRETJI SKLOP IN JAVNI ZAKLJUČEK

sobota, 14. 1. 2023: Slog; metafore; ironija; sodelovalno in skupinsko pisanje,

sobota, 28. 1. 2023: Kritično branje; trivialno, literarno; žanri; pogoste napake; nasveti mojstrov – prijava avtorskih kratkih zgodb na literarne natečaje; literarni večer z javnim branjem.

PREDSTAVITEV MENTORICE:

Tatjana Plevnik

 

 

Tatjana Plevnik (1951), pedagoginja, živi in ustvarja v Ljubljani. Delala je na Centru za razvoj univerze in Ministrstvu za šolstvo, kjer je vodila slovensko enoto evropskega omrežja za izobraževanje, prevajala strokovna dela in pisala strokovne članke.

S pisanjem kratkih zgodb je začela po upokojitvi, leta 2014. Njene zgodbe so objavljane v revijah (Literatura, Sodobnost, Življenje in tehnika), na elektronskih medijih (e-Literatura, Vrabec Anarhist, AirBeletrina) ter v zbornikih (V zavetju besede, JSKD 2016; Kolažnice, UTŽO 2017; Straniščne spletke, Outsider 2018; Korona ekspresija, 2020). V letu 2016 je sodelovala pri skupinski zgodbi tečajnic z mentorico Matejo Mahnič; skupaj so na Proznih mnogobojih dosegle 3. mesto. Istega leta se je na natečaju JSKD uvrstila v finale z zgodbo Pozno cvetoča roža, na natečaju Radia Ars pa z zgodbo Cici mici in ruska ruleta. Leto pozneje je na natečaju revije Outsider prejela nagrado in priznanje za dve zgodbi. Leta 2020 in 2021 je napisala štiri zmagovalne zgodbe na natečajih: Miren Kostanjevica (Korona ekspresija), Literatura (božična zgodba), AirBeletrina in Sodobnost. Zadnja tri leta je mentorica skupini za ustvarjalno pisanje, ki deluje pod okriljem društva Brez skrbi. Sodelovalno pisanje vadi tudi v drugi, generacijsko mešani skupini že objavljanih avtorjev in avtoric.

Mentorica od januarja 2022 vodi celoletno delavnico z naslovom Polje letečih (k)resničk, ki bo potekla vzporedno v okviru JSKD do konca decembra 2022.

 

 

Informacije in prijave

Barbara Rigler
producentka JSKD za literaturo in odgovorna urednica revije Mentor
01/24-10-516, 051/675-238

 

 

 

 

 

e-prijava