IZOBRAŽEVANJA SEZONA 2022/23

 

Naziv seminarja:

 

IZOSTROVANJE BESEDIL

Poglobljena delavnica pisanja

 

Organizatorji:

 

JSKD RS, revija Mentor

Kraj izvedbe:

 

Ljubljana, Cepetka (5. nadstropje), Cankarjeva 5

Termin:

 

dva vikenda, sobota in nedelja,
14./15.. ter 28. in 29. januar 2023
Urnik: 9.00-13.00 in 14.30-18.00

Mentorici:

 

Maja Vidmar in Alja Adam

Cena:

 

120,00 € (z ddv-jem)

Število udeležencev:

 

Do 12 udeležencev!

Rok prijave podaljšan:

 

do srede, 4. januarja 2023 (oz. do zapolnitve prostih mest)

NAMEN IN CILJ:

Namen in cilji kreativne delavnice so:

- Zavedanje procesa pisanja.

- Raziskovanje notranjih vsebin kot materiala.

- Vzpostavljanje »pisateljske distance« v odnosu avtor/tekst.

- Razvijanje sposobnosti vnašanja novih izkušenj v tekst.

- Prepoznavanje dinamike besedil in avtentičnih in neavtentičnih delov besedil.

- Odkrivanje slabosti in potencialov teksta kot podlaga za samozavest pri pisanju in objavljanju.

- Osebnostna rast kot premik v ustvarjanju in življenju nasploh.

NAČIN DELA:

Delo poteka v dveh intenzivnih vikendih, v soboto in nedeljo – skupaj 40 šolskih ur.
Skupinska dinamika kot podpora in izziv pri vajah kreativnega pisanja in za izkustveno delo. Udeleženci so oblečeni v udobna oblačila in obuti v suho obutev za notranje prostore. .

SINOPSIS:

Mentorici vodita delavnice od leta 2013, ko sta oblikovali inovativen koncept izkustvenega pristopa k kreativnemu pisanju, ki temelji na dveh principih: zavedanju in avtentičnosti. Združevali sta izkušnje s področja literarnega ustvarjanja in geštalt psihoterapije, vključevali pa tudi znanje s področja literarne teorije in dela s skupinami. Pričujoča delavnica je torej odraz večletnega poglabljanja znanja in izkustvenega dela.

Osrednji del delavnice je namenjen pisateljski blokadi na dveh ravneh – znotraj procesa pisanja in v besedilu. Ukvarjali se boste z zastojem v tekstu in ozaveščanjem notranjega kritika v povezavi z odkrivanjem potreb teksta in avtorja. Usmerili boste pozornost k opazovanju lastnega ustvarjalnega procesa kot nenavezanost avtorja v odnosa do teksta.

Namenjena je tistim, ki se želite izpopolniti na področju literarnega ustvarjanja: ste radovedni/radovedne za raziskovanje procesa pisanja in potencialov teksta kot organizma in s tem povezanih osebnih blokad.

STROŠKI:

Kotizacija za delavnico kreativnega pisanja  za 40 šolskih ur znaša 120,00 € (DDV je vključen). JSKD bo po prejemu prijavnice poslal udeležencem predračun s položnico, v začetku januarja 2023. Predračune boste prejeli najkasneje v tednu pred delavnico in jih je treba plačati pred začetkom šole. Šolnino povrnemo le v primeru bolezni na podlagi zdravniškega spričevala. Vsi udeleženci dobijo potrdilo o udeležbi in aktivnem sodelovanju!

PRIJAVE:

Na delavnico se lahko prijavite do srede, 4. januarja 2023, v spletni prijavi spodaj.

Izpolnjeno e-prijavnico na naslednji povezavi:

e-prijava

oddajte  najkasneje do zgoraj navedenega datuma.

Mentoricama lahko pošljete svoja besedila (do 5 pesmi, do 3 strani proze ali dramskega teksta, refleksije …) na e-naslov:mentor@jskd.si (besedilo ni pogoj za prijavo in sodelovanje). Podrobnejše informacije o vsebini delavnice lahko dobite na tel. 01/24-10-516, 051/675-238.

Delavnice ne bomo izvedli, če bo prijavljenih manj kot sedem udeležencev.

Kreativne delavnice bodo potekale potekale v živo v Ljubljani, v prostorih JSKD, Cankarjeva 5, 1000 Ljubljana – Cepetka, 5. nadstropje, brez dvigala. V primeru karantene pa bomo delavnico izvedli preko spletnih aplikacij.

URNIK:

sobota, 14. 1. 2023, Vstop v proces
• Uvodni del,
• vstop v proces,
• tekst kot organizem.

nedelja, 15. 1. 2023, »Bele lise« teksta
• Odnosi v tekstu,
• izostrovanje zastojev,
• notranji kritik.

sobota, 28. 1. 2023, Kontakt s tekstom
• Vaje kreativnega pisanja in kontakt,
• izostrovanje zastojev z drugimi tehnikami.

nedelja, 29. 1. 2023, Zaključevanje
• Dinamika besedil, zavedanje,
• zaključevanje tekstov in zaključek.

PREDSTAVITEV MENTORIC:

Alja Adam

 

Dr. ALJA ADAM  (1976), pesnica, esejistka, specializantka geštalt psihoterapije in predavateljica, je na Filozofski fakulteti diplomirala iz primerjalne književnosti in sociologije kulture. Leta 2007 je na isti fakulteti doktorirala s področja študij spolov in feministične literarne teorije. Izdala je štiri pesniške zbirke: Zaobljenost, 2003, Zakaj bi omenjala Ahila, 2008, Dolgo smo čakali na dež, 2015 in Privlačnosti, 2020. Kot mlada pesnica je prejela nekaj nagrad v tujini, njena knjiga Dolgo smo čakali na dež je bila leta 2016 nominirana za Veronikino nagrado. V letu 2021 je prejela nominacijo za Veronikino in Jenkovo nagrado za knjigo Privlačnosti. Njene pesmi so prevedene v petnajst tujih jezikov in objavljene v domačih in tujih publikacijah ter antologijah. Pesniška knjiga Zakaj bi omenjala Ahila je leta 2011 izšla v prevodu pri španski založbi E.d.a. libros in leta 2009 v Italiji, v letu 2014 na Hrvaškem. V pripravi je prevod knjige Privlačnosti v angleškem jeziku (v prevodu Marte Košir). Avtorica redno gostuje na mednarodnih festivalih in pesniških srečanjih v Sloveniji in po svetu. Leta 2014 sta s pesnico Majo Vidmar zasnovali program Izkustveno kreativno pisanje, v katerem prepletata pisanje in geštalt terapijo, na tak način pa uvajata zanimive pristope, ki v slovenskem (in tujem) okolju še niso uveljavljeni. Je soavtorica inovativnih izobraževalnih modelov, ki podpirajo razvoj kreativnih potencialov pri otrocih, mladostnikih/mladostnicah in študentih/študentkah (Program za celostni razvoj, Integrativna kreativnost) zasnovanih pod okriljem inštituta za psihoterapijo Satori. Zadnja štiri leta intenzivno sodeluje z Javnim skladom za kulturne dejavnosti - kot mentorica kreativnega pisanja in selektorica v okviru Festivala mlade literature Urška. Izvaja psihoterapijo, literarni coaching in vodi tečaje joge. Živi in ustvarja v Ljubljani in v ekološki skupnosti Sončni grič, Hrvoji.

 

Maja Vidmar

 

MAJA VIDMAR (1961), doma je iz Nove Gorice in živi kot svobodna književnica v Ljubljani. Njena prva knjiga Razdalje telesa (1984) je bila prodana v 1500 izvodih in je bila tudi zaradi enotne erotične tematike zelo opažena. V tistem času je bilo v Sloveniji v primerjavi z moškimi malo žensk, ki so pisale poezijo. Do zdaj je izšlo osem pesniških zbirk: poleg prve še Način vezave, 1988; Ob vznožju, 1998; Prisotnost, 2005; Sobe, 2008; Kako se zaljubiš, 2012, Minute prednosti, 2015 in Pojavi, 2020 ter dva izbora: Ihta smeri, 1989 in Petdeset pesmi, 2015. Tematika njene poezije se je razširila na vse pesniške teme. Z zgoščenim in v zadnjih knjigah vedno bolj preprostim jezikom upesnjuje tisto, česar del je, in predvsem tisto, kar je del nje. To se zadnja leta organsko dopolnjuje z njenim ukvarjanjem z geštalt terapijo, ta pa z oblikovanjem pesniških delavnic, ki jih vodi. Za knjigo Prisotnost je prejela Jenkovo nagrado, nagrado Prešernovega sklada in dunajsko štipendijo v okviru Grosser Preis für osteuropäische Literatur. Prejela je Premio Letterario Internazionale Trieste Scriture di Frontiera dedicato a Umberto Saba 2007, za knjigo Sobe nagrado mreže gradova književnosti 2009 in nagrado za desetleni opus Velenjica – čaša nesmrtnosti 2015. V tujini je izšlo osem knjig njene poezije. Ima veliko tujih in domačih revijalnih in antologijskih objav. Obiskala je veliko pesniških festivalov in rezidenc. Je članica Društva slovenskih pisateljev in slovenskega PEN-a.

 

Informacije in prijave

Barbara Rigler
producentka JSKD za literaturo in odgovorna urednica revije Mentor
01/24-10-516, 051/675-238

 

 

 

 

 

 

e-prijava