IZOBRAŽEVANJA SEZONA 2022/23

 

Naziv seminarja:

 

Delavnice pisanja kratkih zgodb marec – junij 2023

 »ENAJST TISOČ MRAVLJINCEV S PRESLEDKI«

 

Organizatorji:

 

JSKD RS, Revija Mentor

Kraj izvedbe:

 

Ljubljana – Center za poezijo Tomaža Šalamuna, Cankarjeva 5

Termin:

 

MAREC 2023 – JUNIJ 2023, , deset sobot/enkrat na 14 dni, od 10.00 do 13.00 ure (štiri šolske ure s kratkim odmorom)

Mentorica:

 

Tatjana Plevnik

Cena:

 

100,00 € (z DDV; kotizacija za šolanje) – za posameznega udeleženca
90,00 € (z DDV; kotizacija za šolanje) - za vse udeležence delavnice kratke zgodbe v letu 2022 IN 2023 pri isti mentorici

Predračune za plačilo kotizacije bomo pošiljali po roku za prijave.

Število udeležencev:

 

Sedem do 12 udeleženk/cev!

Rok prijave:

 

sreda, 22. marec 2022 oz. do zapolnitve mest

 

Celoletna delavnica pisanja kratkih zgodb JSKD 2023 je namenjena vsem, ki jih zanima branje klasične in sodobne literature, mladim in starejšim literatom, se pravi udeležencem nad 18-im letom starosti, dijakom 4. letnikov, študentom in drugim, ki jih zanima spoznavanje in pisanje kratke proze, komentiranje, skupinska dinamika in pogovor o literarni ustvarjalnosti.

PREDSTAVITEV VSEBINE

Delavnica je namenjena utrjevanju gradnikov kratke zgodbe, kot so snov, struktura, začetki, zapleti, konci, naslovi, pripovedovalec, liki. Prav likom in njihovim čudaštvom bomo namenili večino časa. Poskušali bomo z malo besedami prikazati kompleksne značaje literarnih oseb in njihove protislovne osebnostne lastnosti. Raziskovali bomo, na kakšne načine jih lahko prebudimo v domišljiji bralcev. Kako naj o njihovem bujnem čutnem svetu povemo, kar je treba, in zamolčimo tisto, kar si lahko razložijo bralci sami. Naši liki bodo delovali in čustvovali, gnale jih bodo strasti in želje, da nekaj naredijo, postanejo, se dokažejo, uresničijo svoje potrebe, ne da bi to bralcem posebej razlagali. Prikazovali bomo, kako se razvijajo in kakšne transformacije doživljajo, kako različno razumejo, kaj se dogaja, in kako lahko vsak drugače vidi isto dogajanje. V dialogih bodo liki razgaljali svoje značajske poteze in nevede razkrivali, kaj se dogaja globoko pod zunanjim videzom. Pisali bomo zgodbe, v katerih bomo glavni liki mi sami, in hibridne zgodbe, v katerih bo meja med pisanjem o sebi in izmišljeni tretji osebi izmuzljivo gibljiva. Takšne zgodbe so lahko zelo zabavne. S praktičnimi vajami in domačimi nalogami bomo stremeli k lepemu, zanimivemu in vrednemu.

Na delavnici bomo delovali v več vlogah: kot pisatelji­_ce, bralke in soustvarjalci. Pisanje je sicer samotno delo,  vendar je lahko tudi zabavno in igrivo, zato bomo preverili, kako nam ležijo povezovalno pisanje, kolegialno branje in vzajemno piljenje besedil. Eksperimentirali bomo, se pogovarjali in učili drug od drugega. Spoznali bomo tudi nekaj bližnjic, trikov in pripomočkov, ki nam lahko pomagajo najti dobro idejo ali izbrati prave besede, zasnovati zanimive like in doseči pri bralcu učinek, kakršnega smo si zamislili. Drug drugemu bomo verjeli, si zaupali, se veliko hahljali, morda tudi jokali. Seznanili se bomo z načini, kako lahko izboljšamo svojo pripovedno tortico s češnjami na vrhu. Sedeli bom skupaj na desetih srečanjih in marljivo nizali črke v kolonijo vrstic, s presledki na pravih mestih.

NAMEN IN CILJ

NAMENI IN CILJI:

Spoznati nekaj učinkovitih strategij grajenja zgodbe

Spoznati nekaj načinov in virov za ustvarjanje literarnih likov

Seznaniti se z  možnostmi, kako

– premagati odpor pred začetkom pisanja

– razširjati znanje o novih temah

– izboljšati razumevanje sebe in drugih z oživljanjem likov in menjavo gledišča

– razvijati sposobnost vnašanja svojih izkušenj v besedilo

– prepoznavati, kaj v pisanju z literarnega vidika dobro deluje in kaj ne

– ovrednotiti slabosti in potenciale besedil in s tem krepiti samozavest pri pisanju za objavo

– demonstrirati in uporabljati konstruktivno kolegialno kritiko pri branju besedil

KONČNI CILJI:

– predstaviti rezultate ustvarjalnega pisanja na zaključnem nastopu

– izpiliti vsaj po eno besedilo in ga ponuditi kateri od literarnih revij v objavo

– objava.

TERMINI

Ob sobotah, med 10. in 13. uro dopoldne:

25. marec 2023
15. april 2023
22. april 2023
6. maj 2023
13. maj 2023
20. maj 2023
27. maj 2023
3. junij 2023
10. junij 2023
17. junij  2023

Srečevali se bomo v Centru za poezijo Tomaža Šalamuna, Cankarjeva 5, Ljubljana.

STROŠKI

Kotizacija za delavnico kreativnega pisanja za 40 šolskih ur znaša 100,00 € (DDV je vključen), za udeležence JSKD delavnic Polje letečih (k)resničk in Prhutanje metuljev pod steklenim zvonom pa 90,00 € (z DDV-jem). JSKD bo po prejemu spletne prijave poslal udeležencem predračun s položnico. Šolnino povrnemo le v primeru bolezni na podlagi zdravniškega spričevala. Vsi udeleženci dobijo potrdilo o udeležbi in aktivnem sodelovanju!

PRIJAVE

Na delavnico se lahko prijavite do srede, 22. marca 2023, v spletni prijavi na spodnji povezavi .

e-prijava

Delavnice ne bomo izvedli, če bo prijav manj kot sedem.

Podrobnejše informacije o programu celotne delavnice lahko dobite na tel. 01/320 95 72 na e-naslovu: mentor@jskd.si

O MENTORICI

Tatjana Plevnik

Tatjana Plevnik (1951), pedagoginja, živi in ustvarja v Ljubljani. Delala je na Centru za razvoj univerze in Ministrstvu za šolstvo, kjer je vodila slovensko enoto evropskega omrežja za izobraževanje, prevajala strokovna dela in pisala strokovne članke. S pisanjem kratkih zgodb je začela po upokojitvi, leta 2014. Njene zgodbe so objavljane v revijah (Literatura, Sodobnost, Življenje in tehnika), na elektronskih medijih (e-Literatura, Vrabec Anarhist, AirBeletrina) ter v zbornikih (V zavetju besede, JSKD 2016; Kolažnice, UTŽO 2017; Straniščne spletke, Outsider 2018; Korona ekspresija 2020). V letu 2016 je sodelovala pri skupinski zgodbi tečajnic z mentorico Matejo Mahnič; skupaj so na Proznih mnogobojih dosegle 3. mesto. Istega leta se je na natečaju JSKD in na natečaju Radia Ars uvrstila v finale. Leto pozneje je na natečaju revije Outsider prejela nagrado in priznanje za dve zgodbi. Leta 2020 in 2021 je napisala štiri zmagovalne zgodbe na natečajih: Miren Kostanjevica (Korona ekspresija), Literatura (božična zgodba), AirBeletrina in Sodobnost, leta 2022 je bila njena zgodba med štirimi finalisti AirBeletrininega natečaja. Zadnjih pet let je mentorica skupini za ustvarjalno pisanje, ki deluje pod imenom Koprivarjeve čarovnice.

 

Dodatne informacije:

Tatjana VIDMAR

producentka za literarno dejavnost

T: (01) 320 95 72

GSM: 031 605 429

E: tatjana.vidmar@jskd.si ali mentor@jskd.si

 

 

 

 

 

 

e-prijava