LITERATURA

 

 

 

IZOBRAŽEVANJE

 

LITERARNA ŠOLA JSKD 2012
Pavlova hiša, Potrna (Laafeld pri Bad Radkersburgu, Avstrija), 24.–26. avgust 2012


Literarna šola JSKD, tradicionalna izobraževalna oblika, ki jo pripravljamo že več kot tri desetletja, je namenjena širokemu krogu ljubiteljev literature – vsem, ki se z njo ukvarjajo poklicno (učitelji – mentorji šolskih glasil, literarnih krožkov, bralnih značk; šolski in splošni knjižničarji in bibliotekarji), in literarnim ustvarjalcem vseh generacij.

PROGRAM

Letošnjo šolo, ki jo pripravljamo v Pavlovi hiši v Potrni s pomočjo Susanne Weitlaner, predsednice tamkajšnjega kulturnega društva, smo posvetili najnovejši slovenski poeziji in prozi, objavljeni v letih 2000–2010, in to avtorjev, rojenih po letu 1970. O tem bosta spregovorila profesorja in sourednika Mentorja, literarna kritika in esejista – Aljoša Harlamov in David Bedrač, ki bosta vodila tudi literarno delavnico in pogovor z avtorji. Petek bo namenjen poeziji, sobota prozi, nedelja pa novi nemški prozi v slovenskih prevodih, o čemer bo predavala mag. Irena Samide, asistentka za novejšo nemško književnost na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Literarni gostje bodo trije: mlada pesnika Sergej Harlamov in Jan Šmarčan ter pisateljica Nina Kokelj.

Udeleženci bodo imeli priložnost nastopiti tudi na literarnem maratonu revije Mentor na Dnevih poezije in vina na Ptuju (organiziran prevoz).


STROŠKI

Šolnina znaša 40 evrov. Sklad bo po prejemu prijavnice poslal udeležencem predračun s položnico. Šolnino je treba poravnati pred začetkom seminarja. Prijavnica je nepreklicna, šolnino povrnemo le na podlagi zdravniškega spričevala.


BIVANJE IN PREHRANA


Sobe z zajtrkom smo rezervirali na bližnjih kmetijah v Potrni, stanejo pa od 22 do 25 evrov na dan. Vsak udeleženec plača storitev na kmetiji, in to samo z gotovino. Kosilo je po lastni izbiri.


PRIJAVE IN INFORMACIJE

Prijavnice sprejemamo do 17. avgusta 2012 na naslov: Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD), Štefanova 5, 1000 Ljubljana (za literarno šolo). Spletne strani: www.revijamentor.si, www.jskd.si (literatura), e-pošta dragica.breskvar@jskd.si, tel. 01 2410 500 (Franci Cotman) ali 01 2410 516 (Dragica Breskvar).

Vodja seminarja
Dragica Breskvar, prof., samostojna svetovalka JSKD za literarno dejavnost in urednica

Gostiteljica
mag. Susanne Weitlaner, Kulturno društvo člen 7 – Pavlova hiša


PREDAVATELJI, MENTORJI in LITERARNI GOSTI

DAVID BEDRAČ, profesor slovenščine, sourednik revije Mentor, kritik in esejist, avtor več pesniških zbirk za odrasle in otroke ter priročnika o pesnjenju z naslovom Brez uteži.

ALJOŠA HARLAMOV, profesor slovenščine, urednik revije Mentor za kritiko, esejist, avtor proznega prvenca Bildungsroman.

mag. IRENA SAMIDE, asistentka za novejšo nemško književnost na Oddelku za germanistiko na Filozofski fakulteti v Ljubljani, kjer med drugim poučuje prevajanje iz nemščine. Prevaja sodobno prozo, mladinsko književnost, strokovno literaturo ter igrane in dokumentarne filme.

SERGEJ HARLAMOV, nagrajenec festivala mlade literature Urška 2010, avtor pesniškega prvenca Jedci (JSKD, 2011)

JAN ŠMARČAN (1979), pesnik, avtor pesniškega prvenca Njej (Litera 2007), objave v literarnih zbornikih in literarnih revijah

NINA KOKELJ (1972), pisateljica, novinarka, performerka … Avtorica več romanov – Milovanje (1998, nagrada Knjižnega sejma za najboljši prvenec, nominacija za kresnika), Sviloprejka (2002), Sibidusovo kukalo (2005, skupaj z Janom Bučarjem), Poletje s klovnom (2009), Slamnata dežela (2010), knjig za otroke, scenarijev za lutkovne in gledališke predstave itn.

 

Urnik šole

Prijavnica

 

Urnik šole

Prijavnica