LITERATURA / NATEČAJI / V ZAVETJU BESEDE 2020

JSKD in revija Mentor

V zavetju besede  2021

literarni natečaj za odrasle avtorje, ki pišejo v slovenskem jeziku  
Namenjen je vsem avtorjem in avtoricam, nad 30. letom starosti.

nedelja, 14. novembra 2021, Grad Rajhenburg, Brestanica

 

Spoštovane in spoštovani!

Žal izvedba državnega srečanja V ZAVETJU BESEDE 2021 v celoti ni mogoča, zaradi ukrepov in epidemične situacije. Zato vabimo nominirane literate in izbrane avtorje najboljših samozaložniških knjig na dopoldansko delavnico s pisateljico Stanko Hrastelj - V ŽIVO.

Vse, ki ste že potrdili udeležbo, vabimo v nedeljo, 14. novembra 2021, ob 10. uri na Grad Rajhenburg, Cesta izgnancev 3, 8280 Brestanica.

Zaključno prireditev s predstavitvijo finalistk in podelitvijo priznanj za najboljše samozaložniške knjige ter kulturni program bomo izvedli, takoj ko bo mogoče. Vas bomo obvestili pravočasno.

Na literarni natečaj V zavetju besede 2021 so prispela besedila 146 literarnih ustvarjalcev (nad 30. letom starosti) iz vse Slovenije, 119 literatk in 27 literatov. Število prijavljenih piscev je malenkost manjše kot v predhodnih letih, vendar v tem nenavadnem času šteje vsak ustvarjalni posameznik. Vse prijavljene avtorje smo pod posebnimi varnostnimi pogoji povabili junija in septembra na šest regijskih srečanj na Jesenice, v Radlje ob Dravi, na Medvedje Brdo, v Maribor, Idrijo in v Brežice. Le prvo in zadnje regijsko srečanje smo speljali preko spletne aplikacije ZOOM, na preostalih štirih smo se družili in srečevali v živo, kar je posebna dragocenost. Pod vodstvom strokovnih regijskih spremljevalcev (dr. David Bedrač, dr. Zoran Pevec, Barbara Korun, Marjan Pungartnik, mag. Gabriela Babnik, dr. Alja Adam) smo izvedli literarne delavnice in dobili izbor 21 šifer oz. 31 nominiranih avtorjev za državno raven, državno srečanje odraslih literatov - V ZAVETJU BESEDE 2021.

Državna selektorica Stanka Hrastelj, pesnica, pisateljica in mentorica literarnih delavnic, bo z vsemi nominiranimi literati na državnem srečanju na gradu Rajhenburg, v Brestanici nad sotočjem rek Brestanice in Save, izvedla dopoldansko delavnico in pogovor o literaturi. Izmed vseh nominiranih besedil v šifrah bo izbrala pet finalistov v treh starostnih kategorijah (30-49 let, 50-70 let, nad 70 let), ki se bodo predstavili na večerni prireditvi v grajskih prostorih.

Nominirani avtorji in avtorice (po abecednem redu) so:

Marija Adanja, Iztok Alidič, Uroš Brankovič, Žarka Brišar Slana, Jelka Bratec, Anita Caruso, Carmela Cizelj Kogej, Darja Dobršek, Bojan Ekselenski, Jan Gorše, Jožica Grum, Jelka Jantol, Aleš Jelenko, Polonca Ješelnik, Ana Kalin, Ivanka Kostantino, Darka Lampič, Marta Merkač, Vesna Mikek, Mateja Mohorko, Bernarda Mrak Kosel, Milan Novak, Irena Pajnik Beguš, Marta Pavlovič, Tatjana Plevnik, Lidija Polak, Vesna Šare, Ksenija Šešerko, Dimitrij Škrk, Alenka Taštanoska in Mateja Toplak.

Vsem izbranim avtoricam in avtorjem iskrene čestitke!

PROGRAM SREČANJA

JSKD z območno izpostavo Krško vabi vse nominirane literate (pod pogoji PCT) na celodnevno druženje v živo z ogledom gradu Rajhenburg, vse letošnje sodelujoče literarne ustvarjalce pa skupaj s finalisti na zaključni večer z javnim branjem izbranih besedil in s podelitvijo priznanj avtorjem najboljših samozaložniških knjig leta 2020, to so: David Terčon za pesniško zbirko z naslovom Vračanje v gnojnico sanj, Marija Knafelj za narečno poezijo Angl, Mojca Rudolf za prozno delo Zmenki, Miran Ipavec za potopisno knjigo Avtoštoparski maraton in Kaja Kramar za slikanico Komu je medved spekel pecivo? Čestitamo!

nedelja, 14. novembra 2021,

Grad Rajhenburg, Cesta izgnancev 3, 8280 Brestanica

Prilagojen program:

10.00, sprejem literatov in dobrodošlica organizatorjev;

10.15-13.00, GOVORITI ALI POVEDATI, literarna delavnica za nominirane avtorje in nagrajene avtorje samozaložniških knjig z državno selektorico Stanko Hrastelj;

13.00-13.30, kratka predstavitev grajske zgodovine, Adama Bohoriča in zaključek.

Srečanje bomo izvedli pod pogoji PCT in  z vsemi preventivnimi ukrepi - z maskami, zračenjem in varnostno razdaljo.

V primeru, da vas vseeno ne bo, nam javite čim hitreje (do srede, 10. 11. 2021, do 12h).

Žal ne smemo imeti nobene pogostitve, bomo pa poskrbeli za vodo. 

Hvala za razumevanje.

Dodatne informacije:

Tinka Vukič,

vodja JSKD OI Krško,
T: 07/ 488 16 50,
E: oi.krsko@jskd.si

Barbara Rigler,

producentka za literarno dejavnost pri JSKD,

T: 01/24-10-516,

E: mentor@jskd.si

 

 

 

 

 

 

e-prijava

vabilo (datoteka pdf)