LITERATURA / NATEČAJI / V ZAVETJU BESEDE 2022

literarni natečaj za odrasle avtorje, ki pišejo v slovenskem jeziku  
Namenjen je vsem avtorjem in avtoricam, nad 30. letom starosti.

Državno srečanje odraslih literatov

– V ZAVETJU BESEDE 2022

bo potekalo v organizaciji JSKD in območne izpostave Tolmin

v nedeljo, 6. novembra 2022, v Kobaridu.

Na literarni natečaj V zavetju besede 2022 so prispela besedila 156 literarnih ustvarjalcev (nad 30. letom starosti) iz vse Slovenije, 120 literarnih ustvarjalk in 36 literatov. Število prijavljenih piscev se je ponovno povečalo po dveh letih epidemije s korona virusom, veseli smo vsakega literarnega posameznika, ki sodeluje prvič (teh vas je bilo letos 41) ali se ponovno prijavi k sodelovanju (115 povratnikov 😊). Vse prijavljene avtorje smo pod  preventivnimi pogoji povabili junija in septembra na šest regijskih srečanj na Jesenice, v Šoštanj, na Rašico, v Maribor,  Sevnico in v Tolmin. Na vseh šestih srečanjih smo se družili v živo, to nas je ponovno osrečevalo. Pod vodstvom strokovnih regijskih spremljevalcev (dr. Zoran Pevec, dr. David Bedrač, Barbara Korun, Marjan Pungartnik, dr. Alja Adam, mag. Gabriela Babnik) smo izvedli literarne delavnice in dobili izbor 25 šifer oz. nominiranih avtorjev za državno raven, državno srečanje odraslih literatov - V ZAVETJU BESEDE 2022.

Državna selektorica mag. Ana Porenta, pesnica, urednica in mentorica literarnih delavnic, je prebrala vsa besedila in bo z vsemi nominiranimi literati na državnem srečanju v Kobaridu, izvedla dopoldansko delavnico in pogovor o literaturi.

Nominirani avtorji in avtorice (po abecednem redu):

Iztok Alidič, Petra Bauman, Luka Bregar, Katja Cvahte, Bojan Ekselenski, Nives Gogala, Nina Jereb, Bogdan Kastelic, Majda Kočar, Andrej Kokot, Petra Kurinčič, Arnold Lešnik, Dragan Mitić, Lidija Polak, Jožefina Prah, Katja Rade, Cvetana Rijavec, Breda Slavinec, Senada Smajić, Alojz Sraka, Metka Sušec, Dimitrij Škrk, Miroslav Tičar, Mateja Toplak, Andreina Trusgnach. Vsem izbranim avtoricam in avtorjem iskrene čestitke!

PROGRAM SREČANJA

JSKD z območno izpostavo Tolmin vabi vse nominirane literate na celodnevno druženje v živo v Kobarid, vse letošnje sodelujoče literarne ustvarjalce pa skupaj s finalisti na zaključni večer z javnim branjem izbranih besedil in s podelitvijo priznanj avtorjem najboljših samozaložniških knjig leta 2021, to so:
Franc Koren: UMAZANE PESMI VSAKDANJIH GREŠNIKOV (poezija) * Katarina Keček: UMETNOST ZAVIJANJA Z OČMI (proza) * Nataša Barbiš Frank: MIŠEK BAMI (slikanica) * Natalija Pavlič: KAVA S SMETANO (življenjski potopis) * Rok Bohinc: SMRDLJIVC (mladinski roman) * Aleš Jelenko: PRAZNINA. PET DRAMSKIH BESEDIL ZA MLADINSKA GLEDALIŠČA (dramatika) * Miha Mohor: SPOMINSKA KNJIGA (spomini)

Selektorica Ana Porenta je za finalni večer izbrala pet finalistov v treh starostnih kategorijah, ki se bodo predstavili na zaključku srečanja. Finalisti  so:
Nives Gogala, Bogdan Kastelic (kategorija 30-49 let),
Senada Smajić, Andreina Trusgnach (kategorija 50-70 let),
Dimitrij Škrk (nad 70 let).

ČESTITKE VSEM IZBRANIM TER NAGRAJENIM AVTORICAM IN AVTORJEM.

Program za nedeljo, 6. novembra 2022:

Kobarid, Dom Andreja Manfrede, Gregorčičeva ulica 20, 5222 Kobarid

10.00, sprejem literatov in dobrodošlica organizatorjev;

10.30-13.15, PRISLUŠKOVANJE, literarna delavnica za nominirane avtorje in nagrajene avtorje samozaložniških knjig z državno selektorico mag. Ano Porenta; 

15.00-16.30, voden ogled po kulturnih poteh, npr. Kostnica, Fundacija Poti miru (odvisno od vremena);

17.00, S KOZMIČNIMI UŠESI PRISLUŠKUJEM SLEHERNEMU BITJU (verz Senade Smajić), zaključna prireditev s predstavitvijo petih finalistov, s podelitvijo priznanj za najboljšo samozaložniško knjigo z letnico 2021 in kulturnim programom:
Sebastjan Grego, kitara, priredbe tolminskih ljudskih pesmi;
Renata Lapanja, pripovedovalka, Renatine ljudske zgodbe;
Nina Jereb, pevka.
Finalisti: Nives Gogala, Bogdan Kastelic, Senada Smajić, Dimitrij Škrk, Andreina Trusgnach Moderatorka: Vanja Hvala  

Srečanje se bo zaključilo do 19. ure.

Besedila nominiranih literatov boste prejeli kot delovno gradivo na dopoldanski delavnici, izbrana besedila 10 finalistov dveh državnih srečanj V zavetju besede 2022 in 2023 bomo objavili v natisnjeni izdaji jeseni 2023.

Dodatne informacije:

Barbara Rigler,

producentka za literarno dejavnost pri JSKD,

01/24-10-516,

E: mentor@jskd.si

 

 

 

 

 

 

razpis