LITERATURA / NATEČAJI / ROŠEVI DNEVI

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD) in

revija Mentor

z Območno izpostavo JSKD Celje

ter Osnovna šola Frana Roša Celje

34. Roševi dnevi 2021

– NAPOVED

 

Srečanje osnovnošolskih literarnih ustvarjalcev 8. in 9. razredov in razpis za najboljša literarna glasila s prispevki osnovnošolskih otrok ter srednješolskih in gimnazijskih avtorjev.

Spoštovani ravnatelj, spoštovana ravnateljica, mentor in mentorica literarne dejavnosti, urednik in urednica literarnega glasila!

Smo v nenavadnih časih, paziti moramo na svoje zdravje, drug na drugega, se celo izolirati, vendar to ne omejuje naše domišljije po ustvarjalnosti. K pisanju še posebej spodbujajmo mlade, da o svojih občutkih spregovorijo tudi preko svojih zapisov, dnevnikov, potopisov, literarnih besedil … Že štiriintridesetič razpisujemo literarni natečaj za Roševe dneve. Prepoznavno srečanje z dolgoletno tradicijo je namenjeno osnovnošolskim literarnim ustvarjalcem 8. in 9. razredov, ki ga strokovno pripravlja Javni sklad RS za kulturne dejavnosti z Območno izpostavo Celje v sodelovanju z gostiteljico Osnovno šolo Frana Roša, Celje.

Posebnosti literarnega natečaja:

- namenjen je mladim literarnim ustvarjalcem;

- prvi izbor in lekturo naredijo mentorji literarnih krožkov in/ali slavisti na šolah;

- strokovna komisija izbere dvajset besedil mladih avtorjev, med njimi pet finalistov;

- dvajset izbranih avtorjev povabimo marca v Celje na literarno delavnico, ki jo vodijo uveljavljeni slovenski književni ustvarjalci;

- na srečanje so povabljeni tudi mentorji nagrajenih učencev in uredniki najboljših šolskih publikacij, za katere organizator pripravi posebno izobraževalno delavnico;

- izbrana besedila so predstavljena na osrednji prireditvi srečanja s podelitvijo knjižnih nagrad;

- besedila vseh dvajsetih avtorjev so objavljena v posebnem literarnem zborniku;

- najboljša besedila 5 finalistov bodo objavljena v reviji Mentor (september 2021).

Naj poudarimo, da gre za skrbno in strokovno pripravljen natečaj z izobraževalnimi delavnicami za mlade avtorje in mentorje! Veseli bomo, če se boste odzvali našemu povabilu in bo tudi vaša šola na natečaj poslala izbrano literarno besedilo. Če bo vse po sreči, virus pa ukročen, se bomo v živo družili na državnem srečanju v Celju v torek, 30. marca 2021, drugače pa v virtualnem prostoru. Hkrati bomo odprli razstavo vseh šolskih publikacij, ki bodo prispela do roka na naš naslov za približno mesec dni v celjski knjižnici. V primeru epidemije bomo stik z vami navezovali in izvajali izobraževanja preko spletnih možnosti.

Razpisa bosta objavljena tudi na spletnih straneh JSKD ter OŠ Frana Roša (za literarno srečanje).  S prijavo soglašate, da se prireditev lahko snema in fotografira v promocijske namene natečaja. Za sodelovanje se vam vnaprej zahvaljujemo in vas lepo pozdravljamo.

 

Nataša Gajšek Ključarič,
ravnateljica OŠ Frana Roša

Barbara Rigler, producentka za literaturo
in odgovorna urednica revije Mentor

 

Dodatne informacije

mag. Barbara RIGLER

producentka za literarno dejavnost

 

T: (01) 2410 516
E: barbara.rigler@jskd.si

 

                                                    

 

 

e-prijavnica

 

Dve lanski finalistki sta objavili svoje pesmi na Facebooku:

Sonce
Sara Marinč SONCE

Utišan svet
Ana Kumperger UTIŠAN SVET

 

 

Soorganizatorja: