LITERATURA /NATEČAJI /2016

 

NATEČAJ ZA NAJBOLJŠO SAMOZALOŽNIŠKO KNJIGO V LETU 2015

 

Na letošnji razpis JSKD za najboljšo samozaložniško knjigo izdano v letu 2015 je prispelo petintrideset knjig 35 avtorjev in avtoric. Prijavljeni samozaložniki so lani izdali pesniške zbirke, prozo, dramska besedila ali slikanice ter zanje sami ali s pomočjo sponzorjev krili stroške izdaje. Osnovni pogoj natečaja je leposlovje v slovenskem jeziku, izdano v letu 2015.   

Do roka je bilo prijavljenih in poslanih 17 proznih knjig, 17 pesniških zbirk (med njimi je bila tudi otroška zgodba s pesmicami) in ena zbirka dramskih besedil. Zaradi napačne letnice (2014 oz. 2016) smo v izboru izločili dve knjigi, dve knjigi smo obravnavali pogojno, saj sta bolj primera dokumentarne proze z opisi poti (kolesarki vodnik, popotniški dnevnik). 

Komisija - v sestavi Goran Gluvič, pisatelj in dramaturg, Marjan Pungartnik, pesnik in urednik, ter Barbara Rigler, svetovalka za literarno dejavnost - je natančno pregledala vse prispele publikacije in se odločila, da zmagovalca nominira med šestimi avtorji samozaložniških knjig, in sicer po abecednem redu:

Vihravo ravnovesje Nuše Ilovar (poezija),
Zelike za dotik Aleksandre Kocmut (zbirka brahkov),
Tudi tulipani ovenijo Dušana Marolta (poezija),
Skrito v Vablenci Magdalene Saksida (proza),
Tujec iz zakotja Milenka Straška (poezija),
in Rezila pod listnato odejo Melite Vidovič (proza).

Med šestimi nominiranimi knjižnimi naslovi je komisija ocenila, da je delo Melite Vidovič z naslovom Rezila pod listnato odejo najbolj ustrezno glede kriterijev izdajanja knjig v samozaložbi. Goran Gluvič je o knjigi zapisal: »Melita Vidovič v svoji zbirki kratkih zgodb z naslovom Rezila pod listnato odejo spretno krmari med resničnostjo in izmišljijo ter ustvarja vzdušje nenehnega samoizpraševanja o bistvu obstoja posameznika v družbi. V njenih zgodbah je  veliko samoironije različnih likov in nepatetičnih obratov, ki so na videz preprosti, a morda prav zaradi tega kažejo vso globino njene pisave

Vsem šestim finalistom bomo podelili priznanja – zmagovalki pa objavili recenzijo v reviji Mentor ter ji podelili letno naročnino na revijo Mentor 2017 – na državnem srečanju literatov seniorjev, V zavetju besede 2016: v petek, 18. novembra 2016, ob 19. uri v Mariboru. Zmagovalka letošnjega natečaja bo isti dan ob 15. uri v Karanteni sodelovala tudi na okrogli mizi o samozaložništvu z naslovom Založeno. Samo založeno. Lepo vabljeni k sodelovanju. Čestitamo za izbor!

 

Podelitev priznanj na prireditvi V zavetju besede 2016: v petek, 18. novembra 2016, ob 19. uri v Mariboru.

 

 

 

Dodatne informacije

mag. Barbara RIGLER

samostojna strokovna svetovalka
za literarno dejavnost

 

T: (01) 2410 516
F: (01) 2410 510
E: barbara.rigler@jskd.si