LITERATURA /NATEČAJI / 2021

 

NATEČAJ JSKD 2022 - ZA NAJBOLJŠO SAMOZALOŽNIŠKO KNJIGO 2021

IZBOR NAJBOLJŠIH SAMOZALOŽNIŠKIH KNJIG Z LETNICO 2021

JSKD in revija Mentor, ki že 43 let deluje v okviru Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti,  redno razpisujeta natečaj za najboljšo leposlovno knjigo,  izdano v samozaložbi, letos z letnico 2021. Namenjen je vsem avtorjem, ki sami izdajo pesniško zbirko, prozo, zbirko dramskih besedil, otroška besedila, potopise, zbornike … Avtorji morajo za svoje knjige napisane v slovenskem jeziku sami pokriti stroške izdaje,  delež finančne podpore sponzorjev pa ne izključuje pogojev razpisa.

Za priznanja  ZA NAJBOLJŠO SAMOZALOŽNIŠKO KNJIGO 2021 se je letos potegovalo 47 knjig, ki so izšle v lanskem letu ter so zadoščale razpisnim pogojem in so prispele do roka za prijavo. Prejeli smo 20 proznih besedil, 16 zbirk poezije, 9 slikanic in dve knjigi (zbirka dramskih besedil in kažipot) v kategoriji posebno priznanje. Vse publikacije je natančno pregledala in prebrala strokovna komisija (mag. Matej Krajnc, Monika Ivančič Fajfar in Barbara Rigler), ki je zaradi velikega obsega knjig in višje sile (covid) šele sedaj določila nagrajence.

Iz poročila predsednika komisije, mag. Mateja Krajnca: »Mimo je še eno leto in nabirka je spet precej bogata. Vselej z radovednostjo pokukam med samozaložniške dosežke minulega leta, ker vem, da bo med njimi vsaj nekaj presenečenj in da se bo odkrilo kaj, kar ne bi smelo uiti očesom velikih založb. Ali je morda bolje, da je, ker lahko avtor/ica na tak način ohrani svoj tempo, ki ga ne narekuje nobena pogodba? Vprašanja, ki jih tudi to pot ne bomo razrešili, a to niti ni naša naloga. Naša naloga je bila, da izmed vsega prispelega, in seznam ni bil kratek, izberemo nekaj tistih kičk, ki se bodo pokotalile naprej. Knjige imajo svojo usodo, to že vemo, a ravno to je najlepše. In če bo kdo kdaj dejal: hej, mojo knjigo pa si spregledal!, bom rekel: morda pa jo opazi kdo drug. Čestitke vsem soudeleženim, za navdih in za pogum, tule spodaj pa par besed, recimo da popotnih, in tropičje, ker se zgodba seveda nadaljuje. Na svidenje naslednje leto!«

Kratek pregled najboljših samozaložniških knjig 2021, prispelih na natečaj JSKD 2022:

UMAZANE PESMI VSAKDANJIH GREŠNIKOV

 

a) zmagovalka med pesniškimi zbirkami  je knjiga UMAZANE PESMI VSAKDANJIH GREŠNIKOV (Lendava, 2021),  avtor Franc Koren. Med najboljše pesniške zbirke smo poleg zmagovalne nominirali še zbirke: Pekinški vrtovi  (Jernej Kunsterle), Kot Severno morje (Bernarda Vrečko) in Podalpska küra (Dani Rajh).

Utemeljitev: »Umazane« je tokrat dober epiteton, to je treba priznati. Vsakdan ni brez greha, a skozi pesmi se vseskozi nakazuje način, kako bi lahko bil drugačen. Suverena in duhovita pesniška govorica Korenovih pesmi bralca brez dvoma prepriča, da pa je morda vendarle dobro, da živimo z malimi grehi. Sicer bi bilo vse vendarle preveč sterilno.

UMETNOST ZAVIJANJA Z OČMI

 

    b) zmagovalka med proznimi besedili je knjiga z naslovom UMETNOST ZAVIJANJA Z OČMI (Ljubljana, 2021),avtorica Katarina Keček.  Nominaciji za prozno knjigo sta bili še: Kje je otrok? (Milena Miklavčič) in Kofetarica (Ivan Šega).

    Utemeljitev: Lidija ali Lili – katera je močnejša? Katera živi v svetu trdnejših temeljev? »Kaj pa vem, kako bo ...« slišimo v ozadju mrmrati Krpana. Duhovito napisana zgodba, čeprav smo raznoraznih dualizmov že navajeni. A če se dogajajo nam, niso tako zabavni, kot če o njih beremo, posebej če je knjiga takšna, da zraven ne zavijamo z očmi in smo kar nekako presenečeni, da se strani že iztekajo.

     

MIŠEK BAMI

 

c) priznanje za najboljšo slikanico med samozaložniškimi knjigami leta 2021 prejme otroška knjiga z naslovom MIŠEK BAMI (Ilirska Bistrica, 2021),  avtorica Nataša Barbiš Frank. Nominaciji za slikanico tudi:  Čarovnica Pepa (Igor Ivanovski) in Tri po mačje (Nežka Kukec).

Utemeljitev: Hočejo nas prepričati, da pravzaprav živimo v pravljičnem svetu, kjer je treba samo poslušati, kaj je prav, pa bo vse v redu. Zato pa obstajajo pravljice, da lahko iz takih pravljičnih svetov tudi zbežimo, četudi za hipec. Ne bomo patetično trdili, da nam v pravljicah živalce nastavljajo ogledalo, a iz tačk miška Bamija bi ga prav z veseljem vzel ... in tudi obrisal steklo.

KAVA S SMETANO

 

d) priznanje za poseben življenjski potopis prejme knjiga z naslovom KAVA S SMETANO (Kamnik, 2021),  avtorica Natalija Pavlič. Nominacija za potopis: Zaštrikane zgodbe. Intimni kažipot po Mozirju (Barbara Ana Fužir Schart)

Utemeljitev: Jo bomo popili, pa tudi na pot z avtorico bomo šli, čeprav smo za to kategorijo izbrali nekolikanj neobičajno knjigo. A nič hudega, prehojena pot je tule še tolikanj bolj dragocena, interpretacije žanrov pa so tudi poglavje zase.


Posebno priznanje prejmejo tri knjige, in sicer:

SMRDLJIVC

 

e) posebno priznanje za MLADINSKI ROMAN prejme
Rok Bohinc: SMRDLJIVC (Križe, 2021)
Utemeljitev: Žanr mladinskega romana je skoz leta in desetletja prežvečil že marsikateri kliše in pogoltnil že marsikatero kost. Avtor zapiše, da je sredstva zbiral na eni od tovrstnih platform, bil uspešen in precejšnjo količino knjig že tudi prodal. Bi lahko rekli, da bi mu uspelo tudi brez dobre zgodbe? Kdo ve, a tokrat je prepričal tudi nas, ki nimamo fundacij, vemo pa, kako izmuzljiva zadeva je kriminalna zgodba za mlade. In na šolskih straniščih se marsikaj zgodi.

PRAZNINA. PET DRAMSKIH BESEDIL ZA MLADINSKA GLEDALIŠČA

 

f) posebno priznanje za  DRAMATIKO prejme
Aleš Jelenko: PRAZNINA. PET DRAMSKIH BESEDIL ZA MLADINSKA GLEDALIŠČA (Pekel, 2021)
Utemeljitev: Manjka nam jih, to je pravzaprav vse, kar bi bilo treba povedati. In zapolnjevanje teh vrzeli je pogumno dejanje. Aleš Jelenko je že uveljavljen pisec, ki ne piše kar tako, zato ni zaman pričakovati, da bodo njegova besedila ostala na seznamih. Upajmo, da tako mislijo tudi gledališča.

SPOMINSKA KNJIGA

 

g) posebno priznanje za PRIČEVANJA/MEMOARE prejme
Miha Mohor: SPOMINSKA KNJIGA (Kranj, natisnjena 2021)
Utemeljitev: Miha Mohor, starosta slovenskega mentorstva in še marsičesa, povezanega z literaturo, ima zdaj svojo spominsko knjigo, kar pomeni, da se je spominov lotil v najbolj plemenitem pomenu besede – da zapiše v čas nekaj tlakovcev na prehojeni poti, hkrati pa je ustvaril za naš prostor pomemben dokument po literarnozgodovinski plati, ki včasih na kak spomin rada pogleda zviška, vendarle pa se vzdrži takih pogledov, ko pod tekstom ugleda Mihov podpis.

Iskrene čestitke vsem izbranim avtorjem! 

Vse omenjene knjige izpolnjujejo založniške standarde z izvirno vsebino in lično obliko, lekturo, likovnim oblikovanjem, prelomom in celo s spremnimi besedami ter vsemi zahtevanimi knjižnimi oznakami (CIP, kazalo, kolofon ...) ter so prijazne do bralcev.

Priznanja in knjižne nagrade bomo izbranim avtorjem podelili na državnem srečanju V ZAVETJU BESEDE 2022, ki ga bomo pripravili z območno izpostavo JSKD Tolmin, in sicer:  v nedeljo, 6. novembra 2022, v Kobaridu. Vabilo bomo še poslali. Želimo vam še veliko literarnega  navdiha!

 

Barbara Rigler,
producentka za literarno dejavnost pri JSKD

Dodatne informacije

mag. Barbara RIGLER

producentka za literarno dejavnost
in odgovorna urednica revije Mentor

T: (01) 2410 516
E: barbara.rigler@jskd.si