LITERATURA / NATEČAJI / MLADA LITERATURA URŠKA 2013

NAJPERSPEKTIVNEJŠA MLADA LITERATINJA, URŠLJANKA LETA 2013 JE TINKA VOLARIČ

 

Na petkovi osrednji prireditvi festivala mlade literature Urška v Kulturnem domu Slovenj Gradec smo razglasili najperspektivnejšo mlado literatinjo letošnjega leta. Uršljanka leta 2013 je postala pesnica Tinka Volarič, ki bo za nagrado prihodnje leto izdala prvenec. Za častni naziv najperspektivnejšega mladega literata se je letos potegovalo 108 piscev, v finale pa so se poleg nagrajenke po izboru selektorice, pisateljice Gabrijele Babnik uvrstili Tadeja Krečič, Jernej Kusterle, Teja Močnik in Tea Plesničar.


 

 

 

 

 

 

»Poezija Tinke Volarič je redkost. Izdelana, polna medbesedilnih, medumetniških navezav in hkrati z odprto strukturo, Če na trenutke že pomislimo, da deluje hermetično, da pravzaprav ne vemo, kam nas bo peljala, nas v istem hipu presune s prelepo, izčiščeno podobo, ki razsvetli grleno, morda celo strašljivo lego. Toda ta grlenost ni nič drugega kot dokaz, da Tinka Volarič premore skorajda naraven talent za mišljenje vsebine in hkrati skorje, iz katere so stkane njene pesmi. Le-te lahko beremo kot molitev, kot priprošnjo ali kot ljudsko pesem, ki jo je avtorica poglobila, ji udrla sidro. Ves čas pa pesmi Tinke Volarič govorijo o neizrekljivem, o družbenem in človeškem robu. In ker se vse dogaja v hipnotičnem ritmu ter ozračju, tistemu o čemer govori, verjamemo še toliko bolj,« je v obrazložitvi zapisala selektorica festivala, pisateljica Gabrijela Babnik.

 

Na zaključni prireditvi smo podelili tudi nagrado za najboljšo samozaložniško knjigo, ki jo je prejela Tina Kodre za roman Beli morski pes, vitez v postelji. Na razpis JSKD za najboljšo samozaložniško knjigo se je odzvalo 25 avtoric in avtorjev, ki so poslali 31 knjig, med njimi tudi nekaj elektronskih. O izboru najboljše sta odločala pisatelj in dramatur Goran Gluvić in samostojna strokovna svetovalka za literarno dejavnost JSKD Barbara Rigler. Goran Gluvić je v obrazložitvi zapisal: »Pisateljica v svojem romanu suvereno vodi svojo zgodbo s prepletanjem različnih žanrskih oblik in celo različnih kulturnih obdobij. Tako nas iz sedanjosti popelje v bližnjo in daljno preteklost, ki jih veže le nit za občutek romantičnega človeškega hrepenenja, ki ga pa nikakor ne izpostavi patetično. Ravno nasprotno, glavni lik v prvoosebni pripovedi novinarke, nekdanje agentke poskrbi za bogato duhovito metaforiko drobnih dogodkov iz našega življenja, ki jih začini z veliko mero samoironije, kar romanu daje poseben čar in literarno kvaliteto.«


Na osrednji prireditvi smo posebno priznanje podelili tudi pesnici in pisateljici Aleksandri Kocmut, katere pesem Slovenska pogača je zmagala na natečaju Mentorjev feferon za najboljšo protestno pesem leta 2013. Pesem sta jo uglasbila Slon in Sadež in jo s tem naredila še nekoliko bolj pikantno. V okviru festivala smo me drugim predstavili tudi prvenec lanskoletnega uršljana Iztoka Vrenčurja, roman z naslovom Odrekanje svetlobi, ki ga je izdal JSKD.


Tinka Volarič, 1980, je magistra kulturne antropologije, ilustratorka, kolumnistka in pesnica. Obiskovala je Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo, nadaljevala in zaključila pa študij na Filozofski fakulteti. Poleg risanja se posveča tudi prevajanju ter redaktorskemu in uredniškemu delu. Živi in ustvarja na Mostu na Soči. O sebi je med drugim zapisala: “Iz kulturne antropologije sem magistrirala na temo lutkarstva. Danes delujem kot knjižna ilustratorka, včasih razgibam prste na razglašenem pianinu in s pekočo radovednostjo lovim vezi med likovnim in zvočnim. Po horoskopu sem oven. V naslednjem življenju bom plesalka.”

 

 

 

Dodatne informacijemag. Barbara RIGLER

samostojna strokovna svetovalka
za literarno dejavnost

 

T: (01) 2410 516
F: (01) 2410 510
E: barbara.rigler@jskd.si

 

 

 

Natečaj