LITERATURA / NATEČAJI / MLADA LITERATURA URŠKA 2017

 

NATEČAJ REVIJE MENTOR ZA MLADE LITERARNE TALENTE

Festival mlade literature URŠKA 2017

 

FINALE

Slovenj Gradec, 12. - 14. oktober 2017

 

URŠLJANKA LETA 2017 JE KATARINA GOMBOC

 

Katarina Gomboc (1993) iz Ljubljane je zmagovalka festivala Urška 2017. Zmagovalko je na nocojšnji finalni prireditvi Kričimo iz prgišča napak, ki je potekala v Kulturnem domu Slovenj Gradec, razglasila letošnja državna selektorica, pesnica in urednica mag. Ana Porenta. Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti in revija Mentor bosta letošnji Uršljanki natisnila knjižni prvenec, ki bo objavljen v zbirki Prvenke, predstavljen pa na festivala Urška 2018. Zmagovalka bo junija prihodnje leto gostovala tudi na mednarodnem festivalu Evropski pesniki v živo 2018 na Češkem v ugledni družbi avtorjev iz več držav.


Selektorica Ana Porenta je v utemeljitvi zmagovalke med drugim zapisala: »Priča smo bivanjski, razmišljujoči, globoko iskreni in tudi družbeno kritični poeziji, s katero  tvorka (ne brez dvomov in strahu) išče lastno identiteto in najde svoj izraz ter na svoj (navdihujoč) način  obračunava z vrojenim in privzgojenim. V pesmih je pogosto čutiti odpor do marginalizacije drugačnosti  in do težnje po izničenju  celih nacij, ki se dogajajo v današnjem času na evropskem prostoru, zato raziskuje – otožne vzhodne dežele, … ki jih na mentalnem zemljevidu Evrope ... ni mogoče najti, čeprav resničnega zasedajo skoraj polovico … Skrb za usodo družbe sicer ni v prvem planu, določa pa perspektivo izrekanja.«

 

Katarina Gomboc


Katarina Gomboc je rojena leta 1993 v Šempetru pri Gorici, kmalu po tem pa postane Ljubljančanka. Danes v Ljubljani, kjer živi in študira, končuje magistrski študij slovenskega in ruskega jezika. Jezik poezije je zgolj eden izmed jezikov, ki jih govori, je njen način izražanja tistega, kar ji ne uspe izreči skozi vsakdanji govor. V marsičem je polna protislovij, pravi zase: kljub veliki ljubezni do branja in pisanja poezije, si želim pisati predvsem prozo, v kateri se včasih lažje zavijem v zagonetnost izraza – v poeziji nemalokrat luščim svojo poetiko do bistva in pustim, da spregovori le nekaj tistih besed. Kljub predanosti književnosti je tudi jezikoslovka, saj je jezik tista manifestacija misli, ki jo najbolj obvlada. Svoji nenehno presežnega iščoči duši navkljub je predvsem humanistka, osredotočena na zagonetnosti človeške duše in telesa. In kljub občasni težnji po samoti vztrajno zaupa v dvojino.


Na finalni prireditvi festivala, ki sta jo režirala Andrej Makuc in Draga Ropič in na kateri so sodelovali dijaki gimnazije Slovenj Gradec in glasbene skupine, je bila predstavljena tudi uglasbitev zmagovalne pesmi z natečaja Mentorjev Feferon. Protestno pesem Fige Aleša Jelenka je uglasbila zasedba JUT.


Letos se je na natečaj revije Mentor prijavilo 116 literatov, mlajših od 30 let, med katerimi je šest regijskih selektorjev (dr. David Bedrač, dr. Aljoša Harlamov, dr. Alja Adam, mag. Gabriela Babnik, Barbara Korun, dr. Zoran Pevec) izbralo 22 nominirancev. Ana Porenta je med njimi po tehtnem branju in razmisleku določila pet finalistov: Katarino Gomboc (Ljubljana), Teo Plesničar (Nova Gorica), Heleno Zemljič (Jurovski Dol), Patrika Holz (Ankaran) in Jana Franca Podbrežnika (Žalec).


V tednu po festivalu Urška bo potekal spremljevalni program: v torek, 17. oktobra 2017, bo ob 20. uri v Skladovnici v Ljubljani na ogled avtorski projekt KUD Krik in KD Svoboda osvobaja Šifra: sam zase v režiji Brine Klampfer. Predstava je nastala po motivih pesmi in kratkih zgodb Sare Fabjan, Aleša Jelenka, Eve Markun, Kaje Pinter in Tima Uršiča, finalistov literarnega natečaja Urška 2016. V četrtek, 19. oktobra 2017, pa bodo potekala branja finalistov z moderiranjem Ane Porenta tudi v Ljubljani na Urški po Urški v Centru za poezijo Tomaža Šalamuna. Uvod v branja bo ob 19. uri začel dr. Aljoša Harlamov, lanski državni selektor, v pogovoru z uršljanko 2016, Evo Markun.


Fotografije finalistov in zmagovalca natečaja Mentorjev feferon 2017 Aleša Jelenka najdete v fotogaleriji. Posnel jih je Tomo Jeseničnik.

 

 

 

Dodatne informacije

mag. Barbara RIGLER

samostojna strokovna svetovalka
za literarno dejavnost

 

T: (01) 2410 516
F: (01) 2410 510
E: barbara.rigler@jskd.si

 

 

 

e-prijava

 

programska knjižica

 

programska knjižica (pdf)

 

 

 

KRIČIMO IZ PRGIŠČA NAPAK V ČASU
multimedijski performans
15. 2. 2018 ob 20:30, Ljubljana, Kino Šiška – Katedrala

Najbolj pekoč Mentorjev feferon 2017 ter besedila finalistov Festivala mlade literature Urška (Katarina Gomboc, Patrik Holz, Tea Plesničar, Jan Franc Podbrežnik, Helena Zemljič) bodo predstavljena v interpretaciji dijakov slovenjgraške gimnazije, Gangl production, glasbene skupine JUT in Aleša Gangla z gostoma ter plesalci pod vodstvom Urše Rupnik …


več >>