LITERATURA / NATEČAJI / MLADA LITERATURA URŠKA 2018

 

FESTIVAL MLADE LITERATURE URŠKA 2018

Slovenj Gradec, 12. do 13. oktober 2018

NAJBOLJŠA LITERATKA IN S TEM URŠLJANKA LETA 2018
JE POSTALA NINA KREMŽAR IZ LJUBLJANE

 

Slovenj Gradec, 12. oktober 2018 – Na Festivalu mlade literature Urška v Slovenj Gradcu so naslov uršljanka leta 2018 podelili Nini Kremžar iz Ljubljane. Zmagovalko je na osrednji prireditvi z naslovom Krhek si, in to ti daje moč, razglasil selektor letošnjega festivala Primož Čučnik, ki je uršljanko izbral med petimi finalisti. Mlada pesnica in pisateljica, ki si je prestižni naziv prislužila s svojo poezijo, bo kot zmagovalka prihodnje leto gostovala na literarnem festivalu v Pragi, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti bo natisnil njeno knjigo v zbirki Prvenke, kot uršljanka pa je v dar prejela sliko akademskega slikarja Karla Pečka. 

 

Nina Kremžar

 

Nina Kremžar je svoje pesmi na natečaj poslala pod imenom Lavanda, selektor Primož Čučnik pa je v obrazložitvi nagrade zapisal: »Prepričale so me z raznolikimi pristopi (vstopi/izstopi) k pesemski materiji kot celoti oblike in sporočila, ki se izraža na ozadju neke točno izražene jezikovne nedoločenosti odprtega besedila, zato so se mi zdele obetaven in včasih že kar zaključen material za bodočo knjigo.«
Petindvajsetletno Nino Kremžar,  diplomirano anglistko in japonologinjo, ki zaključuje magisterij iz anglistike in primerjalne književnosti, od nekdaj fascinirajo zgodbe, ki jih išče v jeziku, branju, plesu, glasbi in umetnosti na sploh, sama pa jih zna najbolje pripovedovati z besedami – naj bo to poezija ali proza.

Sicer se je za častni naslov uršljan/uršljanka, ki prejemnikom odpira vrata v druščino uveljavljenih literatov, letos potegovalo 87 avtorjev iz vse Slovenije, v finale pa so se izmed 21 regijskih izbrancev po izboru glavnega selektorja festivala, pesnika, prevajalca in urednika Primoža Čučnika, uvrstili Nina Kremžar (Ljubljana), Melanija Grahovac (Škofja vas), Jaka Šoster (Slovenj Gradec), Tea Plesničar (Nova Gorica) in Aljoša Toplak (Markovci).

Že sedemnajsti Festival mlade literature Urška je v mesto privabil številne literarne ustvarjalce in ljubitelje književnosti, Slovenjegrajčani pa so se ponovno izkazali kot odlični gostitelji prijateljev lepe besede.

Levji delež pri organizaciji in izvedbi, prireditev sicer poteka pod okriljem Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD), so ponovno prevzeli dijaki in profesorji Šolskega centra in Gimnazije Slovenj Gradec, ki so ves dan skrbeli, da je mesto zaživelo z literaturo. Dobro obiskane dopoldanske literarne delavnice so bile v znamenju predstavitve vseh petih nominirancev, popoldan pa je sledila literarna matineja v Muzeju Huga Wolfa s posebno gostjo festivala, luksemburško pisateljico Noro Wagener. Dijaki so z mlado pisateljico opravili intervju v nemščini in predstavili njeno sveže prevedeno literaturo iz Mentorjeve prevajalnice 2018, kratke zgodbe z naslovom E. GALAKSIJE.

Na popoldanskih Literarnih kramljanjih se je predstavila prejšnja uršljanka, Katarina Gomboc, ki je prejela posebno nagrado kot zmagovalka leta 2017, prvi izvod svojega prvenca Negotovosti navkljub, ki je izšel v zbirki Prvenke. Razgovor z avtorico je vodila lanska selektorica festivala in hkrati mentorica zmagovalke Ana Porenta.

Pod večer se je literarna srenja zbrala v Kulturnem domu Slovenj Gradec na osrednji prireditvi z naslovom Krhek si, in to ti daje moč, ki so jo pod režijsko taktirko Tee Kovše izvedli dijaki Gimnazije Slovenj Gradec. Multimedijska predstava, s katero so ustvarjalci literaturo predstavili na drugačen, svež in inovativen način, je poleg interpretacij literature finalistov postregla še z nastopom plesalk Studia za sodobni ples, za glasbeno podlago pa je poskrbela skupina Suha južina.

Na prireditvi so razglasili tudi zmagovalko Mentorjevega feferona, to je najboljšo protestno pesem leta 2018. Naziv Mentorjev feferon je dobila pesem avtorice Jane Kolarič z naslovom Sprememba grba, proteusno-repati sonet, ki je tokrat na odru zaživela v uglasbitvi in aranžmaju Dunje Vrhovnik.

 

Nina Kremžar

 

Osrednji in najbolj svečani trenutek večera je seveda pripadel najbolj perspektivni literatki tega leta po izboru JSKD in državnega selektorja Primoža Čučnika, ki je za uršljanko leta 2018 razglasil Nino Kremžar. Nagrado je zmagovalki podelil direktor JSKD, mag. Marko Repnik. Uršljanka 2018, Nina Kremžar je, ovenčana z lovorjevim vencem z radostjo in ponosom sprejela naziv, ki ji bo prav gotovo pomagal na njeni prihodnji literarni poti. Kot vsi obiskovalci celodnevnih prireditev je bila navdušena nad festivalom, zlasti nad dijaki, ki so na vrhunski ravni pripravili tako literarne matineje kot zaključno prireditev, o nagradi pa je povedala: »Naziv uršljanke mi poleg priznanja pomeni spodbudo, da še vnaprej ostanem v literarnih vodah.«

 

Dodatne informacije

mag. Barbara RIGLER

samostojna strokovna svetovalka
za literarno dejavnost

 

T: (01) 2410 516
F: (01) 2410 510
E: barbara.rigler@jskd.si

 

 

 

e-prijava

 

vabilo Urška 2018

e-vabilo (pdf)

 

 

KRIČIMO IZ PRGIŠČA NAPAK V ČASU
multimedijski performans
15. 2. 2018 ob 20:30, Ljubljana, Kino Šiška – Katedrala

Najbolj pekoč Mentorjev feferon 2017 ter besedila finalistov Festivala mlade literature Urška (Katarina Gomboc, Patrik Holz, Tea Plesničar, Jan Franc Podbrežnik, Helena Zemljič) bodo predstavljena v interpretaciji dijakov slovenjgraške gimnazije, Gangl production, glasbene skupine JUT in Aleša Gangla z gostoma ter plesalci pod vodstvom Urše Rupnik …


več >>