LITERATURA / NATEČAJI / MLADA LITERATURA URŠKA 2021

Urška 2021

 

FESTIVAL MLADE LITERATURE URŠKA 2021
- 20 LET

Slovenj Gradec, 14. do 16. oktober 2021

Uršljan leta 2021 je postal Alex Kama Devetak, ki težke zgodbe zapisuje kot uganke

»Vseh pet finalistov in finalistk je sijajnih in želim si, da bi svoja dela kmalu dobili v samostojni knjižni obliki. Mislim, da so vsa zrela za to.
                                                   Nataša Kramberger, državna selektorica Urške 2021

Slovenj Gradec – V petek, 15. oktobra, so na sklepni prireditvi 20. Festivala mlade literature Urška z naslovom Zakaj molčimo? razglasili zmagovalca letošnjega natečaja, na katerem je sodelovalo 86 mladih literatov in literatk iz vse Slovenije in zamejstva. Laskavi naziv uršljan 2021 je osvojil Alex Kama Devetak iz Gorice, kot najboljšega med petimi finalisti pa ga je prepoznala in izbrala državna selektorica Nataša Kramberger. Svojo odločitev je utemeljila tudi s tem, da se »Alex v svojih zgodbah loteva težkih tem, ki jih zapiše kot uganke. Življenje je uganka in skrivnost in dobro je, če zna kdo to tako dobro napisati.«

Novopečeni uršljan 2021 Alex Kama Devetak je po razglasitvi povedal, da je na Urški sodeloval predvsem zato, da bi preveril, ali so njegove zgodbe zanimive tudi drugim, ne le njemu. »Ta zmaga očitno pomeni, da sem na dobri poti, da je način, kako pišem in to, kaj pišem, zanimivo za bralce. Tudi v zbirki, ki jo bom pisal in bo izšla kot nagrada za naziv uršljana, želim predstaviti temo, ki me privlači, to je, da smo kot družba disfunkcionalni in da so stvari za zaprtimi vrati pogosto drugačne, kot jih predstavljamo navzven. Vendar svojim zgodbam običajno pustim, da me na koncu presenetijo in želim si, da bi bilo tudi s to zbirko tako. Naj me konec preseneti.«

Uršljan 2021 Alex Kama Devetak z direktorjem JSKD Damjanom Damjanovičem.
Foto Matej Maček

Leta 1992 rojeni Alex Kama Devetak si je naziv uršljan 2021 prislužil s ciklom štirih kratkih zgodb, ki jih je predstavil pod šifro malinočnistrahovi, za katere je selektorica zapisala, da so napisane dobro, a so hkrati veliko več kot to. »Ne zgodi se pogosto, da bi boleče izkušnje, kot so demenca, izguba otroka, smrt partnerja, družinsko nasilje ali samomor brali kot majhno nepretenciozno pripoved, ki spominja na uganko,« je povedala Nataša Kramberger in dodala, da nagrajenčeve zgodbe ne govorijo o osebah, temveč skoznje. »Življenje je skrivnost, kar je težko sprejeti. Dobro je, če zna kdo to tako dobro napisati,« je še zapisala selektorica. Uršljan 2021 bo poleg časti deležen tudi praktičnih nagrad, najbolj privlačna je gotovo ta, da bo JSKD prihodnje leto izdal njegov prvenec. Za mlade literate je to prav posebna priložnost, saj JSKD uršljanom/uršljankam omogoči, da literaturo ustvarjajo ob pomoči izkušenega mentorja, rezultat skupnega dela pa je njihov knjižni prvenec. Alex Kama Devetak bo svojo priložnost ustvarjal skupaj z mentorico Natašo Kramberger, poleg tega pa za nagrado potuje še na mednarodni literarni festival Evropski pesniki v živo na Češko.

Branje uršljanske poezije.
Foto: Matej Maček

Na Urški vsako leto svoja peresa ostri blizu sto mladih literatov in literatk

Festival mlade literature Urška vsako leto k sodelovanju privabi blizu sto mladih, še neuveljavljenih literatov in literatk, ki s svojim pisanjem poskušajo prepričati regijske selektorje. Letos se je natečaja udeležilo 86 piscev in pisk, starih med 15 in 30 let, ki so se poskušali prebiti skozi sito šestih regijskih srečanj. Regijski selektorji so izmed njih izbrali 19 nominirancev, ki so se uvrstili v polfinale natečaja, tam pa je besedila pod drobnogled vzela državna selektorica, priznana in večkrat nagrajena pisateljica Nataša Kramberger, tudi sama imetnica naziva uršljanka leta 2006. Po premišljenem in večkratnem branju je izbrala pet finalistov. Letošnjo bero najbolj perspektivnih mladih peres po mnenju selektorice predstavljajo Alex Kama Devetak (Gorica), Tadeja Logar (Ilirska Bistrica), Veronika Razpotnik (Kresnice), Aljoša Toplak (Markovci) in Zala Vidic (Kranjska Gora).

Mlada plesalka Tjaša Bucik je z gibom interpretirala poezijo Zale Vidic.
Foto: Matej Maček

Dvajset let Urške obeležili z dokumentarnim filmom Sklekljam svoj jezik in fotografsko razstavo V ostrem kotu

Slovenj Gradec je Festival mlade literature gostil že dvajsetič zapored, poleg zaključne prireditve z razglasitvijo zmagovalca pa so organizatorji, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) z Območno izpostavo JSKD Slovenj Gradec in Knjižnico Ksaverja Meška Slovenj Gradec, v sodelovanju z revijo Mentor, pripravili več literarnih dogodkov, ki v mesto na Koroškem vsako leto privabljajo ustvarjalce in druge ljubitelje literature. Ves mesec je na Trgu svobode v Slovenj Gradcu, ki se za nekaj časa prelevi v mesto literature, na ogled fotografska razstava V ostrem kotu, ki prikazuje dvajsetletno festivalsko dogajanje, že v četrtek pa se je kot gost festivala predstavil ameriški pesnik Jake Bauer, letošnji prejemnik nagrade Tomaža Šalamuna, ki jo od leta 2016 podeljujejo v Združenih državah Amerike. Bauer, ki trenutno ustvarja v Sloveniji v okviru rezidence JSKD, je predstavil svojo pesniško zbirko Veliki bazen, Uh, ki je izšla tudi v slovenskem jeziku v prevodu Iztoka Osojnika.

V četrtek so pripravili tudi predstavitev zvočnice uršljanke 2019 Nine Medved po njeni pesniški prvenki Drseči svet, dan pa se je zaključil s projekcijo dokumentarnega filma Sklekljam svoj jezik režiserja Toma Novosela s portreti ustvarjalcev Urškinega festivala ob njegovi 20. obletnici.

Petkov dopoldan so zaznamovale literarne matineje s finalisti Urške 2021, na katerih so se mladi literati družili z dijaki Šolskega centra Slovenj Gradec in njihovimi profesorji, popoldan pa je postregel z literarnimi kramljanji in predstavitvijo prvenca lanske zmagovalke Selme Skenderović. Uršljanka 2020 je namreč pod mentorskim vodstvom Suzane Tratnik, lanske selektorice festivala, napisala zbirko kratkih zgodb z naslovom Zakaj molčiš, Hava?, ki jo je JSKD izdal prav pred letošnjim festivalom.

Uršljanka 2020 je v pogovoru z mentorico in lansko državno selektorico Suzano Tratnik predstavila pravkar izdano prvenko Zakaj molčiš, Hava?
Foto: Matej Maček

Večer je prinesel najbolj pričakovani dogodek festivala, osrednjo prireditev z razglasitvijo uršljana 2021. Dogodek je nastal pod režijskim vodstvom Drage Ropič, ki je sledila tradiciji, da se mlada literatura predstavi v besedi, glasbi in plesu. Občinstvo je finaliste spoznalo skozi filme Toma Novosela, njihova besedila pa so na odru Kulturnega doma Slovenj Gradec interpretirali Karin Šnabl, Leoni Jošt, Aleša Založnik, Rebeka Mlakar, Nina Kodrun, Patricija Pogorelčnik in Vid Slemenik. Plesno videnje ene od pesmi Zale Vidic je prikazala mlada plesalka Tjaša Bucik, nekaj besedil pa je zazvenelo tudi v glasbeni obliki, v uglasbitvi in interpretaciji skupin Suha južina band ter Hedera Vento.

Natečaj Mentorjev feferon praznuje deset let

Na festivalu Urška že tradicionalno razglasijo zmagovalca natečaja Mentorjev feferon za najboljšo protestno pesem, ki jo na zaključni prireditvi predstavijo tudi v glasbeni obliki. Letošnja zmagovalka je Veronika Gradišek, ki si je nagrado prislužila s pesmijo Sodelovanje. Posebej za festival Urška sta jo uglasbila in aranžirala Benjamin Pirnat in skupina Suha južina, interpretiral pa jo je Teodor Pirnat. Ker pa letos natečaj za Mentorjev feferon praznuje deset let, so organizatorji ob tej priložnosti izdali zgoščenko z vsemi zmagovalnimi pesmimi, ki so jih obiskovalci lahko tudi slišali na koncertu skupine Suha južina band, ki je sledil razglasitvi uršljana 2021. Besedila so uglasbili Suha južina band, Alina Hirtl in Hedera Vento.

Urškino druženje v Slovenj Gradcu se je zaključilo s koncertom Mentorjev feferon.
Foto: Matej Maček

V soboto, dan po razglasitvi zmagovalca, je organizator za finaliste pripravil literarno delavnico pod vodstvom Nataše Kramberger.

Urška po Urški
Ljubljana, 21. oktober 2021

Festival se bo zaključil v četrtek, 21. oktobra, ko se bo dogajanje preselilo v Ljubljano. V sklopu dogodka Urška po Urški bo v Skladovnici na Beethovnovi 5 ob 17. uri ponovitev projekcije filma Sklekljam svoj jezik, ob 18. uri v Centru poezije Tomaža Šalamuna na Cankarjevi 5 literarni večer s finalisti Urške 2021, ob 19. uri pa še predstavitev prvenke Selme Skenderović Zakaj molčiš, Hava?

 

Dodatne informacije

mag. Barbara RIGLER

producentka za literarno dejavnost

T: (01) 2410 516
E: barbara.rigler@jskd.si