LITERATURA / NATEČAJI / MLADA LITERATURA URŠKA 2022

NATEČAJ REVIJE MENTOR ZA MLADE LITERARNE USTVARJALCE in USTVARJALKE

 

FESTIVAL MLADE LITERATURE URŠKA 2022


Aprila letos smo zaključili šesto regijsko srečanje mladih literatov med 15. in 30. letom starosti za 21. FESTIVAL MLADE LITERATURE URŠKA 2022.

Na natečaj se je prijavilo 87 literarnih ustvarjalcev iz Slovenije in zamejstva, 20 mladih literatov in 67 mladih literarnih ustvarjalk, od tega je 49 piscev in pisk sodelovalo prvič.

Šest regijskih srečanj smo ponovno izvedli v živo, na delavnicah in javnih branjih za SV Slovenijo (16 udeležencev, izvedba JSKD OI Lenart), Dolenjsko, Belo krajino in Posavje (10; JSKD Krško); Primorsko (15; JSKD Koper); Gorenjsko (14; JSKD Škofja Loka); Celjsko-Koroško (8; JSKD Žalec) in Osrednjo Slovenijo (24; JSKD OI Ljubljana). Strokovno so pogovore vodili in besedila komentirali dolgoletni, izkušeni mentorji: Nino Flisar, dr. David Bedrač, mag. Ana Porenta, mag. Gabriela Babnik, Barbara Korun, dr. Zoran Pevec. Selektorji so vsa prispela besedila (49 proznih besedil, 430 pesmi in 3 drame) prebrali v  šifrah in na podlagi literarnih kriterijev za finale Urške 2022 nominirali naslednje ustvarjalke in ustvarjalce po abecednem redu:

Neža Cerinšek, Šentjernej
Ester Gomisel, Trst
Vid Karlovšek, Koper
Tjaša Kladnik, Dol pri Hrastniku
Katja Kožuh, Škofja Loka
Nada Kos, Ljubljana
Gregor Kraljič, Velenje
Ana Kumperger, Šempeter
Maša Kuzma, Črnomelj
Jona Levar, Škofja Loka
Manca Marinčič, Leskovec pri Krškem
Mojca Petaros, Trst
Ema Odra Raščan, Ljubljana
Katja Rijavec, Nova Gorica
Jaka Šoster, Slovenj Gradec
Sara Štern, Prevalje
Ines Tobias, Maribor
Aljoša Toplak, Markovci
Uršula Vratuša, Ljubljana
Anamarija Zorč, Kranjska Gora

Č  E  S  T  I  T  A  M  O !

Slovenski dnevi knjige 2022
foto: Matej Maček

Vse letošnje nominirane avtorje smo junija povabili k predstavitvam na javna branja in podelitev srebrnih priznanj v okviru Slovenskih dnevov knjige v Ljubljani (istočasno s Tednom ljubiteljske kulture v izvedbi JSKD) in na TrojicaFest, ob 50-letnici srečanj pesnikov in pisateljev začetnikov, v Sveto Trojico v Slovenskih Goricah (skupaj z JSKD OI Lenart).

TrojicaFest 2022
foto: arhiv JSKD OI Lenart

Državni selektor Gregor Podlogar, pesnik, prevajalec in urednik, je v začetku maja prejel v branje izbrana besedila 20 nominiranih avtorjev in avtoric v šifrah. Izbral je pet finalistov oz. besedil pod šiframi, ki smo jih razglasili na 50-srečanju pesnikov in pisateljev začetnikov v petek, 17. junija 2022, v Sveti Trojici v Slovenskih Goricah.
Finalisti Festivala mlade literature Urška 2022 so:

Vid Karlovšek, Koper
Katja Kožuh, Škofja Loka
Ema Odra Raščan, Ljubljana
Mojca Petaros, Trst
Ines Tobias, Maribor

Finaliste in vse mlade literate bomo povabili na finale Urške 2022, predvidevamo v živo - sredi oktobra 2022 v Slovenj Gradec, ko bomo izvedli 21. festival Urška 2022. Besedila finalistov bomo objavili v oktobrski reviji Mentor 3/2022.

Festival mlade literature – Urška 2022 bo potekal v sodelovanju z JSKD OI in ZKD Slovenj Gradec v petek in soboto, 14. in 15. oktobra 2022, na različnih lokacijah v Slovenj Gradcu (Knjižnica Ksaverja Meška Slovenj Gradec, Čajnica Peč, Koroška galerija likovnih umetnosti ….). Vseh pet finalistov bomo predstavili na festivalu v petek zvečer na zaključni prireditvi, dopoldne bodo potekale literarne matineje z dijaki, v soboto pa se bo vseh pet izbranih avtorjev družilo s selektorjem na literarni delavnici.  Zmagovalcu oz. zmagovalki Urške 2022  bomo v založništvu JSKD in Revije Mentor v letu 2023 izdali knjižni prvenec in ga povabili na mednarodno literarno gostovanje v tujino.

Več z naslednjimi obvestili!

Prijetno in ustvarjalno poletje! 

Barbara Rigler/
Literarna dejavnost JSKD in Revija Mentor

Dodatne informacije

mag. Barbara RIGLER

producentka za literarno dejavnost

T: (01) 2410 516
E: barbara.rigler@jskd.si

 

 

 

 

razpis

razpis

 

prospekt

prospekt (datoteka pdf)

Predstavitev na
Dnevih slovenske knjige in na
Sveti trojici

dsk

e-vabilo (datoteka pdf)