LITERATURA / NATEČAJI / MLADA LITERATURA URŠKA 2022

NATEČAJ REVIJE MENTOR ZA MLADE LITERARNE USTVARJALCE in USTVARJALKE

 

FESTIVAL MLADE LITERATURE URŠKA 2022

Slovenj Gradec, 14.-15. oktober 2022

 

Letošnji uršljan, zmagovalec Festivala mlade literature Urška,  je Vid Karlovšek. Naziv uršljan 2022 je prejel v petek, 14. oktobra 2022, na sklepni prireditvi festivala v Slovenj Gradcu. Poezija Vida Karlovška je selektorja Gregorja Podlogarja "prepričala zato, ker ima poenoten in prodoren pesniški glas, skratka, ima tisto, kar je bistveno za neko dobro poezijo. Karlovšek se tako s svojim pesniškim glasom suvereno uvršča v najmlajšo, prihajajočo pesniško generacijo. Najpomembneje pri tem je, da je njegova poezija že izoblikovana, posebej pa izstopa intenziven ritem njegovih pesmi, ki deluje gibko in gladko. Prepričan sem, da lahko ustvari prepričljivo in samosvojo pesniško zbirko," je v obrazložitvi zapisal Gregor Podlogar, letošnji državni selektor festivala, sicer pa pesnik, prevajalec in urednik.

Vid Karlovšek

foto: Matej Maček

Vid Karlovšek, rojen aprila 2000, je študent primerjalne književnosti in slovenistike na ljubljanski Filozofski fakulteti. Razpet je med Koprom in Ljubljano. Pogosto nastopa in sodeluje pri organizaciji kulturnih dogodkov. Ukvarja se z ustvarjanjem poezije, preizkusil pa se je tudi v pisanju različnih recenzij in kratke proze. S svojo poezijo je nastopil na dogodkih, kot so Mlade rime, Ignor, Obalne rime, ljubljanski pesniški maraton ipd. Svoje pesmi občasno objavlja na portalih LUD Literatura in Vrabec Anarhist ter v revijah Mentor in Novi zvon. Je ponosen član koprskega pesniškega kolektiva Pêro Sŕce, ki poezijo na nekonvencionalen način povezuje z drugimi umetnostmi in uprizarja pesniške performanse po vsej Sloveniji.

Karlovšek je bil eden od petih finalistov festivala, poleg njega so to bile še Katja Kožuh iz Škofje Loke, Ema Odra Raščan iz Ljubljane, Mojca Petaros iz Trsta in Ines Tobias iz Maribora.

Besedila vseh petih finalistov so objavljena v reviji Mentor 3/2022.

Skupno pa se je na letošnji natečaj prijavilo 87 literarnih ustvarjalcev iz Slovenije in zamejstva, 20 mladih literatov in 67 mladih literarnih ustvarjalk, od tega je 49 piscev in pisk sodelovalo prvič.

Festival v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti z območno izpostavo Slovenj Gradec, revije Mentor ter soorganizatorjev (Knjižnica Ksaverja Meška Slovenj Gradec, Šolski center Slovenj Gradec, ZKD Slovenj Gradec) poteka že enaindvajseto leto.

Dodatne informacije

mag. Barbara RIGLER

producentka za literarno dejavnost

T: (01) 2410 516
E: barbara.rigler@jskd.si

 

 

 

 

razpis

razpis

razpis

razpis

 

 

<Urška 2022 - programska knjižica

proogramska knjižica
(datoteka pdf)

dsk

e-vabilo (datoteka pdf)