LITERATURA / NATEČAJI / MLADA LITERATURA URŠKA 2023

NATEČAJ REVIJE MENTOR ZA MLADE LITERARNE USTVARJALCE in USTVARJALKE

 

FESTIVAL MLADE LITERATURE URŠKA 2023

Slovenj Gradec, 13.-14. oktober 2023

 

Letošnja zmagovalka Festivala mlade literature Urška 2023 ANA KUMPERGER. Naziv uršljanke je prejela v petek, 13. oktobra 2023, na sklepni prireditvi festivala »Ko se nebo spusti nižje«, ki je potekala v Slovenj Gradcu.

O poezije Ane Kumperger je državna selektorica Alja Adam zapisala:

» Pesmi lepo tečejo, so jasno zgrajene, z izdelanim koncem, pogosto se izlijejo v »poanto« ali »izjavo«. Svežina, ki jo pesmi prinašajo, se med drugim zrcali prav v strnjenih verzih, ki pesmi zaokrožajo na način odpiranja »prevratniške« perspektive, nečesa novega, kar bralko_ca preseneti, celo šokira. Vsebinsko pesmi odslikavajo zrel pogled na svet, opisujejo temne in svetle plasti bivanja, brez poskusa bežanja, ali zastiranja. Prav zaradi zmožnosti vztrajanja v neprijetnih situacijah skozi zavračanje pozicije žrtve, pa se znotraj verzov odpirajo prostori, reže, ki presevajo svetlobo. Avtorica pravi, da je postala pesnica takrat, ko se je spotaknila ob kamen in si ranila koleno. V pesmi Sence pa zapiše: .. vsaka rana pusti za sabo brazgotino, neizbrisljivo znamenje bitke. Krasta se nikoli povsem ne zaceli in iz posušenega panja ne zraste nov hrast. Prav v to rano se je naselilo »spominjanje«, »črke, ki pričajo o pozabljenih«, ki poglabljajo zavedanje in omogočajo uvid v širšo, univerzalno izkušnjo bivanja. Pesem Navadila sem se krikov vrabcov govori o izgubi ljubljene osebe. Avtorica na inovativen način prepleta čustvene plasti notranjega doživljanja z opisi (ponekod banalnega) vsakdana - motiv pokvarjenega pralnega stroja, ki posodo le še bolj umaže, je vpet v verze na posrečen način.

Ana Kumperger, rojena 2005, je dijakinja  Gimnazije Celje – Center, prihaja iz Šempetra v Savinjski dolini.  

Že 5. razredu osnovne šole se je preizkusila v pisanju poezije in od takrat se vsako leto prijavlja na literarne natečaje, na katerih sodeluje tako s pesmimi kot s proznimi besedili. Med najpomembnejše oz. take, ki so pripomogli k njeni osebnostni in pesniški rasti, zagotovo spadajo Festival mlade literature Urška, Pesniški turnir, na katerem je bila lani ena izmed dvanajstih finalistov, Župančičeva frulica in mala Veronika, na katerih je zadnji dve leti obakrat prišla med pet nominirancev, ter Mlade oči v pesmih in Evropa v šoli, na katerih je v lanskem šolskem letu osvojila 1. mesto.

Je velika oboževalka vseh vrst umetnosti. Poleg literarnega ustvarjanja v prostem času rada posluša ali poustvarja glasbo, slika z akvarelnimi barvami, bere in si iz knjig izpisuje citate ter se na pamet učim pesmi ali izseke proznih besedil najpomembnejših slovenskih in tujih literarnih ustvarjalcev.

Krumpergerjeva je bila ena od petih finalistk, poleg nje so to bile še:

Marija Kisilak (Ljubljana)

Ana Štular (Kranj)

Zigi Omerzel (Žiri)

Karmen Petric (Velike Lašče)

Besedila vseh petih finalistk bodo objavljena v reviji Mentor 3/2023.

Skupno se je na letošnji natečaj prijavilo 76 literarnih ustvarjalcev iz Slovenije in zamejstva.

 

 

Dodatne informacije

Literarna dejavnost JSKD

Tatjana Vidmar,
producentka za literarno dejavnost pri JSKD,

01 320 95 72

E-pošta: tatjana.vidmar@jskd.si

 

 

 

 

 

 

razpis

razpis

razpis

fotogalerija

 

 

 

programska knjižica
(datoteka PDF)

 

 

KOREOGRAFSKI NATEČAJ »BESEDE PLEŠEJO«
v okviru Festivala mlade literature URŠKA  2023