PLES / DELAVNICE, IZOBRAŽEVANJA

 

DELAVNICA PLESNE TEHNIKE
SKINNER RELEASING
z Ano Stegnar

 

Studio Cepetka, Cankarjeva 5, Ljubljana 2., 3. in 4. november 2021 od 10 do 13h

Skinner Releasing Technique je praksa umetniškega ples. ki jo je razvila ameriška plesalka in plesna pedagoginja Joan Skinner v začetku sedemdesetih let. Temelji na plesni improvizaciji in v zadnijh 10. letih jo uvraščamo med somatske prakse. 

Njena posebnost je, da razvija gibalne in plesno-tehnične sposobnosti medtem ko spodbuja ustvarjalnost. Uporablja namreč poetične podobe, ki prebujajo spontano gibanje. Uči nas, kako se z globokim sproščanjem in z razvijanjem domišljije lahko gibjemo bolj svobodno, z večjo močjo in izraznostjo. Dolgoročna praksa vodi v globoko utelešeno zavedanje novih možnosti gibanja - tako v studiju kot tudi v vsakdanjem življenju.

Med uro tehnike Skinner Releasing je vzdušje nežno in pomirjujoče tako, da lahko vsak sledi svojim notranjim ustvarjalnim vzgibom. Zvok učiteljevega glasu podaja izbrane poetične prispodobe, glasba je prisotna, tišina prav tako. Gibalnim in plesnim solo improvizacijam sledijo specificne manipulacije, ki se izvajajo v dvoje in omogočajo sprostitev določenega dela telesa.

Tehnika ima natančno dognano metodologijo in je odličen primer celostne plesne pedagogike. Dostopna je vsem, ne glede na izkušnje s plesom ali gibanjem, Na urah lahko na  svojstven način profesionalni plesalci in plesni novinci vadijo drug ob drugem in se učijo drug od drugega. Posebno primerna je za plesalce, ki želijo razviti ustvarjalnost in občutljivost za svoje kinestetične in domišljijske izkušnje. Za tiste, ki se vračajo k plesu po daljšem premoru, kot tudi za igralce, glasbenike, vizualne umetnike, terapevte, socialne delavce in pedagoge.

Tehnika Skinner Releasing pomaga začutiti svoje telo in notranjo izkušnjo pri plesu. Zahteva sposobnost koncentracije, zato je dostopna odraslim nad 18 let.

Vec informacij :  https://skinnerreleasingnetwork.org/;

Video : https://youtu.be/BE64emKXDmU; https://skinnerreleasingnetwork.org/resources/videos/ 

 

Ana Stegnar

Ana Stegnar

Ana Stegnar je slovenska plesalka, koreografinja in pedagoginja, ki živi in dela v Belgiji. Plesati je začela na oddelku za izrazi ples, se izobraževala najprej na tečajih v Ljubljani, nato pa na francoski šoli CNDC d’Angers. V devedesetih je plesala v belgijski skupini Ultima Vez Wima Vandekeybusa potem pa študirala Odrske umetnosti na UCL. Naslednijh 10 let je koreografira plesno-gledališke predstave skupaj s slepim plesalcem Saïdom Gharbijem, od katerih sta bili ‘Skok v skodelico čaja’ in ‘Žeja’ predstavljeni tudi v Ljubljani. Že veliko let uči ples in gib na različnih institucijah, zavodih in studijih.

Leta 2008 odkrije tehniko Skinner Releasing, ki jo intenzivno študira, predvsem z Gaby Agis, Lily Kiara in Marie-Clare McKenna, preden gre na tečaj za certifikacijo. Leta 2017 postane ena od 50 učiteljev  po svetu. Je edina učiteljica v Belgiji in edina, ki jo v Evropi poučuje v francoščini. Slovenski prevod ji predstavlja nov, svojevsten izziv.

Cena: 

60€ ( za zgodnje prijave do 13.10. je cena 50€).

Število udeležencev je omejeno na 10 oseb.

V primeru nezadostnega števila prijav bo možna tudi udeležba zgolj en dan za ceno 30€.

 

prijavnica

 

 

DODATNE INFORMACIJE IN KONTAKT

 

 

 

 

 

Nina MEŠKO

producentka za ples


Tel: 01/ 2410 522
E- pošta: nina.mesko@jskd.si

     

 

 

 

izobraževanje plesna

prijavnica