FILM \ Izobraževanje

 

PRVI FILM – delavnica filmske pedagogike
mentorica: Hanna Szentpeteri

 

Ljubljana, od 4. marca do 8. aprila 2023

Delavnica je namenjena vsem mentorjem otroških in mladinskih filmskih skupin ter učiteljem filmske vzgoje in predmeta umetnost. Delavnica bo obdelala celoten proces ustvarjanja filma, od prve ideje, izdelave scenarija, osnov filmske režije ter montaže. Hkrati po podala osnovni pregled filmske zgodovine in teorije ter filmskega opismenjevanja otrok in mladine.

Delavnica bo potekala pet sobot: 4., 11. in 18. marca ter 1. in 8. aprila 2023 med 10. in 17. uro. Delavnica bo potekala v dvorani JSKD Kletka, Cankarjeva 5 v Ljubljani.

Izobraževanje traja 40 pedagoških ur. V skladu s 16. oz. 19. členom Pravilnika o napredovanju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v nazive se izobraževanje ovrednoti z 2 točkama.

Izobraževanje bo potekalo v petih sklopih:

I. Zelo kratka zgodovina in teorija filma + tri delna scenaristična struktura

V prvem srečanju bomo predstavili kratko zgodovino svetovnega in slovenskega filma ter raziskali, kaj film sploh je. S pomočjo slikovnega in predvsem video materiala bomo preleteli razvoj filma.

V drugem delu srečanja se bomo spoznali s tri delno scenasristinčno strukturo in začeli pripravljati svoje scenarije.

II. Scenaristika in režija

V drugem srečanju nadaljujemo s scenaristiko. Spoznali bomo program KIT SCENARIST, namenjen pisanju scenarijev. Sledilo bo praktično delo, kjer bo vsak napisal svoj scenarij za kratki film. Spoznali se bomo z osnovami filmske režije: kadriranje, snemanje, delo z igralci, filmske sektorje in vlogo režiserja na setu.

III. Režija in kamera

Tretje srečanje bo posvečeno filmski režiji. V tem srečanju bomo zaključili svoje scenarije za svoj kratki film, izdelali zgodboris in začeli snemat.

IV. Montaža

V četrtem srečanju  se bomo spoznali z aplikacijo za montažo video materiala Openshot in aplikacijo za pametne telefone VivaVideo. Osvojili bomo osnove filmske montaže ter že v naprej posnete posnetke zmontirali v kratke filme. Naučili se bomo tudi teorijo montaže in si pogledali par primerov dobrih filmskih rezov.

V. Premiera

V prvem delu srečanja bomo zaključili montažo in naredili napise, po odmoru pa bomo imeli svečano premiero, kjer bomo udeležencem in svojim bližnjim pokazali svoje filme. Projekciji bo sledil Q and A z ustvarjalci.

Tekom celotnega izobraževanja bomo iskali primere, kako posamezne faze ustvarjanja filma prilagoditi za delo z otroki in mladostniki in kako s po močjo praktičnih vaj spodbuditi njihovo ustvarjalnost. Predstavili bomo tudi seznam filmov za otroke in mladino z močno vzgojno-izobraževalno noto ter kako z otroki/mladostniki opraviti analizo filma in voditi pogovor o ogledanem filmu.

O MENTORICI

 

HANNA SZENTPETERI

 

HANNA SZENTPETERI, scenaristka in režiserka, je z odliko diplomirala filmskih študij na Univerzi Kingston, magisterij iz filmske režije pa je končala na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani. Kot scenaristka in režiserka je podpisala kratka igrana filma Maruška in Iva, 24 ter dokumentarni film Bend vs Brand.

Hanna ima sedem let izkušenj s predavanjem scenaristike, dokumentaristike, režije, in videa. Vodi filmske delavnice za otroke in odrasle po vsej Sloveniji. Ima tudi dolgoletne izkušnje z mentorstvom in vodenjem filmskega tabora za otroke. Trenutno pripravlja svoj prvi celovečerni film Mali petek in svojo prvo serijo za mlade Potapljanje Lune Tjulen.

URNIK

Delavnica potekala pet sobot: 4., 11. in 18. marca ter 1. in 8. aprila 2023 med 10. in 17. uro. Delavnica bo potekala v dvorani JSKD Kletka, Cankarjeva 5 v Ljubljani.

CENA

Cena izobraževanja je 120,00 EUR (z že vštetim DDV) za vseh 5 terminov.

PRIJAVE

E-prijavo za delavnico PRVI FILM najdete na spodnji povezavi:

e-prijava

Rok prijave: 27. februar 2023.

INFORMACIJE

Kontaktna oseba:

Matjaž Šmalc

tel.: 01 24 10 511

e-mail: matjaz.smalc@jskd.si

 

 

 

 

 

 

e-prijava