FOLKLORNA DEJAVNOST


TRIDNEVNI OTROŠKI FOLKLORNI TABOR
Planica, od 21. do 23. septembra 2012

R A Z P I S

Pozdravljeni!
Otroški folklorni tabori predstavljajo gonilo razvoja otroških folklornih skupin in jih pripravljamo vsako leto. Na njih se rojevajo nove ideje poustvarjanja otroškega in otrokom primernega izročila, pripravljajo se zanimivi programi, izkušnje starejših plemenitijo delo mlajših in podobno. Zelo prijetne lanskoletne izkušnje, ko smo prvič gostovali v Planici, so nas vodile, da se pod skakalnice v Planico ponovno vrnemo. Tam se bomo letos ukvarjali s pripravo novih odrskih postavitev in razvijanjem programov otroških folklornih skupin.

Zaradi več vzrokov bomo tokrat pripravili tabor, ki ne bo trajal štiri dni, kot vsi dosedanji, temveč tri. Delo bomo začeli v petek v popoldanskih urah in ga zaključili v nedeljo v popoldanskih urah, kar bo – upamo – bolj ustrezalo tistim, ki si tabora zaradi službenih obveznosti v četrtek težko udeležijo. K tej odločitvi nas je vodilo tudi delo na odraslem folklornem taboru, ki je kljub manjšemu časovnemu obsegu zelo učinkovito.
           
Na tabor vabimo vse, ki izpolnjujete vsaj enega izmed spodaj navedenih kriterijev:

  1. ste uspešno končali začetni seminar za vodje folklornih skupin in pridobili naziv strokovni vodja folklorne skupine;
  2. ste vodja otroške folklorne skupine (v vrtcih, šolah, društvih) in ste v preteklih letih že bili na otroškem folklornem taboru;
  3. ste vodja otroške folklorne skupine in ste se v zadnji sezoni uvrstili na regijsko ali državno srečanje v organizaciji JSKD;

Vabljeni seveda tudi člani otroških folklornih skupin (od 2 do 5 iz vsake skupine; glasbeniki, plesalci, pevci …). Želimo, da vsak vodja s seboj pripelje dva otroka; še posebej vabljeni inštrumentalisti. Prijavite lahko tudi celo skupino.

Sistem dela:
Udeleženci tabora boste razdeljeni v več skupin. Med prijavljenimi bomo izbrali vodje posameznih skupin in jih poprosili za organizacijsko vodstvo, za strokovno pomoč in vodenje tabora pa smo ob Nežki Lubej, mag. Metki Knific in Petri Nograšek zaprosili Sašo Meglič, ki bo predvidoma v letu 2013 strokovno spremljala regijska srečanja otroških folklornih skupin.  Delo godcev bo usmerjal Adrijan Novak, ki je v letu 2013 prav tako predviden za strokovno spremljanje regijskih srečanj otroških folklornih skupin. K sodelovanju smo povabili še dva godca – Petra Vendramina in Andraža Trampuša.

Vsebinski načrt:

  1. spoznavanje slovenskih ljudskih plesov in možnosti postavljanja le teh na oder;
  2. povezovanje plesov z vsebinami, primernimi otrokom;
  3. sestavljanje odrskih postavitev.

Tema tabora: »OD PLESA K VSEBINI ODRSKE POSTAVITVE«.

 

OKVIRNI URNIK:


petek

 

15.00–16.00

Prihod in namestitev.

17.30

Bojan Knific: predstavitev hišnega reda, dela...

18.00

Večerja.
Vodje tabora: uvodni razgovor.

19.00– (20.00) 21.00

OTROCI IN ODRASLI: Vodeno učenje viž in plesov.

21.00

Odrasli (po želji in potrebi): voden pogovor o programih otroških folklornih skupin; petje ljudskih pesmi.

sobota

 

8.00

Zajtrk.

9.00–12.00

Delo po skupinah.

12.30

Kosilo. Počitek ter proste aktivnosti v lastni organizaciji.

16.00–18.30

Delo po skupinah.

19.00

Večerja.

20.00

Skupni večer otrok in odraslih.

nedelja

 

8.00

Zajtrk.

9.00–12.00

Delo po skupinah.

12.00

Kosilo in pospravljanje sob.

13.30–14.30

Priprave na zaključno predstavitev.

14.30

Zaključna predstavitev, kratka analiza videnega.

15.30

Odhod domov.

Kotizacija za vodje skupin in odrasle znaša 55 evrov (DDV je vključen) in jo boste plačali na podlagi izdanega predračuna.

Bivanje in prehrana:
V centru šolskih in obšolskih dejavnosti v Planici smo za udeležence tabora rezervirali 100 ležišč. Glede na to, da so cene različne glede na kakovost opreme, vas tokrat prosimo, da si prenočišče in prehrano rezervirate SAMI, in sicer na telefonski številki 04 5884 570, 041 700 917 (recepcija doma) ali elektronski naslov planica@csod.si. Predlagamo vam, da se odločite za polni penzion, katerega cena je odvisna od starosti in lokacije sobe (cena dveh polnih penzionov vključujoč popuste za otroke in društva skupaj znaša od 60 do 100 evrov). Več na http://www.osc-planica.si/?str=kontakt.    

Kaj morate še vedeti?

  1. Prihod udeležencev je predviden v petek, 21. septembra 2012, med 15. in 16. uro, in sicer za vse pred Centrom šolskih in obšolskih dejavnosti, Rateče 167.
  2. Bivali in delali bomo v Planici, in sicer v Centru šolskih in obšolskih dejavnosti, Rateče 167, 4283 Rateče – Planica.
  3. Vsi (tudi otroci) imejte s sabo osebni dokument (zaradi vpisa v knjigo obiskovalcev).
  4. S seboj ne pozabite prinesti naročilnice, udobne obutve in obleke za ples.

Rok prijave:
Vaše prijave pričakujemo do petka, 7. septembra 2012 na naslov JSKD, Štefanova 5, 1000 Ljubljana /za otroški folklorni tabor/. Prosimo vas, da se na seminar prijavite prek območne izpostave JSKD, oz. da jih s prijavo seznanite. Če bo prijavljenih več kot imamo prostih mest, bomo upoštevali prijave, ki bodo na naš naslov prišle prej. Če boste na tabor sprejeti, dodatnih obvestil ne bomo pošiljali, če pa bo vaša prijava zavrnjena, vas bomo o tem obvestili.

Franci Cotman,
strokovni sodelavec za
multimedijsko dejavnost

 

dr. Bojan Knific,
samostojni strokovni svetovalec
za folklorno dejavnost

 

 

Informacije:

dr. Bojan Knific,
samostojni strokovni svetovalec za folklorno dejavnost
e-pošta: bojan.knific@jskd.si

 

 

Prijavnica

 

Prijavnica