FOLKLORNA DEJAVNOST

FOLKLORNI TABOR ZA ODRASLE 2012
Maribor, od 28. do 30. septembra 2012

R A Z P I S

V letošnjem letu folklorni tabor za odrasle še pripravljamo skupaj z drugim delom državnega srečanja odraslih folklornih skupin, v prihodnjem letu pa bosta dogodka zaradi prestavitve lokacije državnega srečanja v Sežano predvidoma potekala ločeno.

Povabilo na folklorni tabor za odrasle velja vsem, ki so na njem že bili, in drugim, ki bi se nam želeli priključiti pri družabno-ustvarjalnem delu. Na njem bomo spoznavali plesno in z njim povezano izročilo ter iskali ustrezne možnosti za njegovo poustvarjanje v folklornih skupinah. Tako kot vsako leto bomo tudi letos iskali nove poti njegove odrske interpretacije in se menili o boljših in slabših praksah delovanja odraslih folklornih skupin. Ustvarjali bomo nove odrske postavitve, v njih pa prvič doslej največji poudarek namenili predstavitvam plesov iz različnih obdobij. Tako se bomo posvetili rekonstrukcijam plesov in z njimi povezanih dogodkov iz prve in druge polovice 19. stoletja, poustvarjanju plesov izpred prve svetovne vojne, iz časa med obema svetovnima vojnama in iz sredine 20. stoletja. V uvodnem predavanju se bomo seznanili z rabo nacionalnih simbolov in ustvarjanjem ustrezne zunanje podobe folklorne skupine.

Tema tabora: »PLES V RAZLIČNIH ZGODOVINSKIH OBDOBJIH«.

Potek dela in strokovno vodstvo:
Po uvodnem predavanju Stanislava Jesenovca, znanega publicista, ki pogosto piše o folklornih skupinah, boste prijavljeni plesalci skupaj z godci razdeljeni v manjše skupine. Izmed prijavljenih bomo posameznike prosili, da prevzamejo delo organizacijskih vodij, celoten potek tabora pa bodo usmerjali Mirko Ramovš, Neva Trampuš, Nina Volk, mag. Metka Knific, Tomaž Simetinger in Katarina Šetinc. Delo godcev bodo predvidoma vodili Tomaž Rauch, Gregor Volk, Klemen Dovč, Mile Trampuš in Peter Vendramin. V sobotnem večeru si boste udeleženci tabora v Unionski dvorani v Mariboru ogledali prireditev Le plesat me pelji, nedeljsko dopoldne pa bo namenjeno predstavitvi nastalih programov in analizam videnega.

Na tabor ste vabljeni:

  1. vodje odraslih folklornih skupin,
  2. vodje veteranskih in upokojenskih folklornih skupin,
  3. člani odraslih, veteranskih, upokojenskih … folklornih skupin (plesalci, inštrumentalisti, pevci …).

Vabljeni ste tako začetniki, ki bi morda vodje radi šele postali, pa tudi izkušeni vodje, ki ste svoje znanje pripravljeni sprejemati od drugih in ga med druge tudi deliti.
Na tabor se lahko prijavite tudi vodje in člani skupin, ki boste nastopali na prireditvi Le plesat me pelji 2012, saj bomo delo organizirali tako, da se boste v soboto popoldne lahko udeležili generalke.

 

Okvirni urnik:


petek

15.30 – 17.00

Prihod in namestitev.

 

17.30 – 19.00

Stanislav Jesenovec: Boljše in slabše prakse uporabe nacionalnih simbolov ter ustvarjanje prepoznavnosti folklorne skupine.

 

19.00

Večerja.

 

20.00 – 21.00

Mirko Ramovš, dr. Bojan Knific: Predstavitev tabora, razpisane teme in načrta dela ter delitev v skupine.

 

21.00 – 22.00

Spoznavanje, učenje izbranih plesov in viž.

sobota

8.00

Zajtrk.

 

9.00 – 11.30

Delo po skupinah (utrjevanje plesnega znanja, improvizacija).

 

11.30 – 12.30

GODCI: Nina Volk: Kaj je ključno za dobro poustvarjanje inštrumentalnoglasbenega izročila?
VSI DRUGI: Delo po skupinah.

 

13.00

Kosilo.

 

15.00 – 18.30

Delo po skupinah (oblikovanje programa za nastop).

 

18.30

Večerja.

 

20.00

Ogled prireditve Le plesat me pelji 2011, 2. del.

nedelja

8.00

Zajtrk.

 

9.00 – 10.00

Delo po skupinah; priprava za predstavitev.

 

10.15 – 11.00

Predstavitev nastalih programov.

 

11.00 – 12.00

Pogovor o programih, ki so nastali na taboru.

 

12.30

Kosilo.

 

13.00

Odhod domov.

Zavedajte se, da je delo na taboru skupinsko, odgovornost zanj pa nosimo organizatorji in vsi prijavitelji. Zato vas prosimo, da na tabor pridete pravočasno in ostanete na njem do konca.

Kje? Dijaški dom Lizike Jančar v Mariboru (Titova cesta 24a, 2000 Maribor).

Kdaj? 28. do 30. september 2012. Pričakujemo vas v petek, ob 15.30.

Kotizacijaza vse udeležence tabora (razen za godce – ti so plačila kotizacije opravičeni) znaša 45 evro (DDV je vključen).

Nastanitev: Stroški celotnega bivanja in prehrane, ki jih boste poravnali ob prihodu v dom z naročilnico (ali izjemoma z gotovino),  znašajo 62 evrov na osebo v dvo ali triposteljnih sobah. Cena za enoposteljno sobo je 70 evrov. Drugačen način plačila ni možen, zato vas prosimo, da naročilnic ne pozabljate in da stroške poravnate takoj ob prihodu.

Rok prijave: Vaše prijave pričakujemo najkasneje do petka, 14. septembra 2012, na naslov JSKD, Štefanova 5, 1000 Ljubljana /za folklorni tabor/. Število udeležencev na taboru je omejeno, zato vas prosimo, da s prijavami pohitite. Še posebej vas pozivamo, da prijavite inštrumentaliste. (Če bo potrebno usklajevanje števila prijavljenih, vas bomo o tem pravočasno obvestili, sicer pa dodatnih obvestil, da ste na tabor sprejeti, ne bomo pošiljali.)

Prosimo vas, da se na seminar prijavite prek območne izpostave JSKD, oz. da jih s prijavo seznanite.

Kaj morate še vedeti?

S seboj ne pozabite prinesti naročilnic za pokritje stroškov bivanja in ustrezne obleke in obutve za ples.

Morebitno odsotnost, kasnejši prihod ipd. nam nujno sporočite vsaj tri dni pred začetkom seminarja (na tel. št. 031/272-792)!!!


Franci Cotman,
strokovni sodelavec za
multimedijsko dejavnost

 

dr. Bojan Knific,
samostojni strokovni svetovalec
za folklorno dejavnost

 

 

Informacije:

dr. Bojan Knific,
samostojni strokovni svetovalec
za folklorno dejavnost
e-pošta: bojan.knific@jskd.si

 

 

Prijavnica

 

Prijavnica