INSTRUMENTALNA GLASBA /IZOBRAŽEVANJA / SEZONA 2015/16

Naziv seminarja:

 

MUSICA CREATIVA

36. tradicionalni poletni godbeni tabor Zveze slovenskih godb

     

Kraj izvedbe:

 

Izola

Termin:

 

21.–28 avgust 2016

Mentorji:

 

Irena Rovtar, Gašper Salobir, Boštjan Dimnik, Pavel Kac, Miha Petkovšek, Jan Gričar, Aleš Klančar, Nikica Banjac, Mirko Orlač, Rok Vilhar, Mitja Tavčar

Cena:

 

Kotizacija znaša 150 € ali 230 € na osebo.

Rok prijave:
 

30. maj 2016

 

 

Tradicija taborov, ki jih Zveza slovenskih godb organizira za mlade godbenice in godbenike, je dolga, saj se na njih vsako poletje zbirajo že več kot 35 let. V vsem tem času so organizatorji udeležencem ponudili številna nova znanja, izobraževanje pri vrhunskih mentorjih in možnost delovanja na področju godbeništva na višji ravni.

Verjamemo, da boste ob tem izjemnem dogodku tudi letos lahko uživali v vrhunski glasbi in zaigrali skupaj z odličnimi mentorji! Dirigenta Gregor Kovačič in Matjaž Meden bosta ob pomoči vrhunskih in uveljavljenih mentorjev za posamezne sekcije z mladimi godbeniki na visoki strokovni ravni pripravila zahteven, a nedvomno privlačen koncertni program, s katerim boste nato nastopili na koncertnih odrih. Sodelovanje z dirigentoma in mentorji bo za udeležence Musice creative gotovo neprecenljiva izkušnja in svojevrsten izziv, hkrati pa tudi prijeten poletni utrinek, ki se ga boste tudi zaradi bogatega spremljevalnega programa še dolgo spominjali.

 

ORKESTRA:

 

SLOVENSKI MLADINSKI PIHALNI ORKESTER

dirigent: Gregor Kovačič
težavnostna stopnja: 4-5

 

PIHALNI ORKESTER MUSICA CREATIVA

dirigent: Matjaž Meden
težavnostna stopnja: 2

Orkester je namenjen mlajšim godbenicam in godbenikom, ki se spogledujejo z godbenim svetom. Orkester bo imel vaje samo v dopoldanskem času, popoldne pa bo rezervirano za sprostitev in zabavo.

 

KONCERTI:

sobota, 27. avgust 2016, Lonka, Izola

nedelja, 28. avgust 2016, Avditorij Portorož

 

MENTORJI:

Flavta                   Irena Rovtar
Klarinet                Gašper Salobir, Boštjan Dimnik
Oboa                    Pavel Kac
Fagot                    Miha Petkovšek
Saksofon              Jan Gričar
Trobenta              Aleš Klančar
Rog                     Nikica Banjac
Pozavna              Mirko Orlač
Bariton & tuba     Rok Vilhar
Tolkala                 Mitja Tavčar

 

PRIJAVA IN ČLANARINA:

Prijavite se s prijavnico, ki jo pošljite na:

Zveza slovenskih godb, Pisarna Cerknica, Gerbičeva ulica 19, 1380 Cerknica ali po elektronski pošti na info@zvezaslovenskih-godb.si najkasneje do 30. maja 2016.

Če je plačnik članarine ustanova, mora prijavnico potrditi s podpisom odgovorne osebe in žigom.

 

Za člane ZSG

Članarina znaša 150,00 na osebo.

Na prijavnico v ustrezno rubriko obvezno vpišite, v katero godbo ste včlanjeni. Za člane ZSG se štejejo tisti, ki so včlanjeni v matično godbo, vpisani v register ZSG in katerih matična godba ima do ZSG poravnane vse obveznosti.

 

Za nečlane ZSG

Članarina znaša 230,00 na osebo.

 

Učenci glasbenih šol, ki še niso člani godb, bodo ob predložitvi potrdila glasbene šole, da so njeni učenci, dolžni plačati članarino v znesku 150,00 € na osebo.

 

Po plačilu celotne članarine boste udeleženci po e-pošti prejeli podrobnejši program tabora z okvirnim urnikom aktivnosti ter notni material.

 

BIVANJE (prenočišče in prehrana):

Udeležencem predlagamo bivanje v Dijaškem domu SŠ Izola, kjer so vsem na voljo triposteljne sobe in trije obroki na dan. Polni penzion za člane Musice creative znaša 28,00 € na dan. Občina Izola je tudi letos vse člane oprostila plačila turistične takse.

Če želite bivati v domu, to ustrezno označite na prijavnici in v ZSG bomo v primeru pravočasne prijave in plačila 1. obroka poskrbeli za rezervacijo namestitve, ki je nato obvezujoča.

 

PLAČILO ČLANARINE IN BIVANJA

Po prijavi boste na naslov plačnika prejeli račun za plačilo članarine v orkestru. V primeru rezervacije bivanja boste prejeli račun Dijaškega doma SŠ Izola. V kolikor plačnik članarine in bivanja ni isti, podatke o plačniku bivanja dopišite na prijavnico.

Zaradi pravočasne priprave tabora je potrebno najkasneje do 3. junija 2016 plačati:

  • 1. obrok članarine, ki znaša za osebo 50,00 €,

  • 1. obrok stroškov bivanja, ki znaša za osebo 50,00 € (v primeru bivanja).

1. obrok članarine in stroškov bivanja se v primeru odjave vrne le ob predložitvi zdravniškega potrdila.

Opozorilo: V primeru neplačila 1. obroka ZSG ne jamči več za organizacijo bivanja in prehrane. Udeleženci bodo morali v tem primeru za bivanje in prehrano poskrbeti sami.

Zadnji rok za plačilo preostalega zneska članarine je 30. junij 2016.

Plačilo preostalih stroškov bivanja bo možno plačati na recepciji dijaškega doma ob začetku bivanja. V primeru, ko bivanje plača društvo, podjetje ipd. je potrebno dijaškemu domu poslati naročilnico najkasneje en teden pred začetkom bivanja na naslov:

Dijaški dom Srednje šole Izola

Ulica Prekomorskih brigad 7

6310 Izola

  • +386 (0)5 66 21 720

 

DODATNE INFORMACIJE:

Alenika Žnidaršič, (: 064 185 219, e-pošta: info@zvezaslovenskih-godb.si 

 

Vse informacije in prijavnica v elektronski obliki so dostopni tudi na naslednjih povezavah:
www.musicacreativa.weebly.com
www.zvezaslovenskih-godb.si
www.jskd.si
www.slovenski-godbenik.si

Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa.

 

PREDSTAVITVE DIRIGENTOV IN MENTORJEV:

 

Slovenski mladinski pihalni orkester in Pihalni orkester Musica creativa

Klarinetist in dirigent Gregor Kovačič (1977) je študij klarineta končal na Akademiji za glasbo v Ljubljani ter se nato izpopolnjeval v New Yorku. Deloval je kot solist, komorni glasbenik (s skupino Clavimerata je med drugim prejel študentsko Prešernovo nagrado in posnel štiri zgoščenke) in kot član mnogih orkestrov (Opera SNG Maribor, Mariborska filharmonija, European Opera Orchestra idr.). Uspešno je zaključil Dirigentsko šolo Zveze slovenskih godb. Intenzivno se izpopolnjuje v dirigiranju, končal pa je študij dirigiranja pri Janu Cobru na konservatoriju v Maastrichtu. Je dirigent Pihalnega orkestra Železarjev Ravne,  Stadskapelle Villach in JTK Loibach.

Trobentač in dirigent Matjaž Meden (1989) je junija 2012 diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Med šolanjem se je udeležil mnogih mojstrskih tečajev ter uspešno nastopal na tekmovanjih doma in v tujini. Zaposlen je kot učitelj in dirigent na Glasbeni šoli Logatec, kjer vodi pihalni in simfonični orkester. Dirigentsko znanje je izpopolnjeval na Dirigentski šoli Zveze slovenskih Godb pri Janu Cobru, kjer je uspešno zaključil 2. stopnjo.

Flavtistka Irena Rovtar (1987) je svoje glasbeno izobraževanje začela v pri prof. Mariji Grasselli, nadaljevala pa pri prof. Dragi Ažman. Z odliko je diplomirala v razredu red. prof. Karoline Šantl-Zupan. Izobraževala se je še pri drugih priznanih profesorjih. Na tekmovanjih TEMSIG je prejela več zlatih plaket. Bila je absolutna zmagovalka tekmovanja Svirel in mednarodnega tekmovanja v Valjevu. Je dobitnica nagrade Antonia Tarsie, Škerjančeve nagrade in dveh Prešernovih nagrad. Kot solistka je nastopila s simfoničnimi orkestri KGBL, SNG Maribor, SF in RTV Slovenija. Veliko nastopa kot članica komornih skupin, dve leti je bila članica EUYO, zaposlena pa je v orkestru RTV Slovenija in KGB Ljubljana.

Klarinetist Boštjan Dimnik (1977) je že med šolanjem solistično in v komornih sestavih uspešno nastopil na številnih tekmovanjih ter prejel študentsko Prešernovo nagrado Akademije za glasbo. Med drugim je sodeloval s simfoniki RTV Slovenija, z München Jugend Philharmonie in Orkestrom Slovenske vojske. Uspešno je zaključil Dirigentsko šolo Zveze slovenskih godb. Lani pa je diplomiral dirigiranje pri Janu Cobru na konservatoriju v Maastrichtu.

Klarinetist Gašper Salobir (1988) je študij klarineta zaključil pri Slavku Goričarju na ljubljanski Akademiji za glasbo. Tekom izobraževanja je prejel števila priznanja in nagrade na nacionalni in in mednarodni ravni. Vodi Laško pihalno godbo, obiskoval je tudi Dirigentsko šolo Zveze slovenskih godb pod mentorstvom Jana Cobra, sedaj nadaljuje študij orkestrskega dirigiranja na ljubljanski Akademiji za glasbo v razredu prof. Marka Letonje.

Oboist Pavel Kac (1988) je diplomiral v razredu Boža Rogelje na Akademiji za glasbo v Ljubljani ter se med študijem udeležil tudi številnih mojstrskih tečajev. Uspešno je nastopil na tekmovanjih doma in v tujini ter sodeloval z mnogimi orkestri in komornimi sestavi. Deluje kot profesor oboe na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani.

Fagotist Miha Petkovšek (1984) se je po maturi na Srednji glasbeni šoli v Ljubljani leta 2003 vpisal na tamkajšnjo Akademijo za glasbo in na Mozarteum v Salzburgu ter istega leta zasedel mesto drugega fagotista v Slovenski filharmoniji. Med šolanjem se je izpopolnjeval na različnih seminarjih, uspešno nastopal na tekmovanjih ter sodeloval v mnogih komornih in večjih zasedbah.

Saksofonist Jan Gričar (1992) je z odliko 'summa cum laude' zaključil študij na AG v Ljubljani (prof. Matjaž Drevenšek in prof. Miha Rogina). Vzporedno se je izobraževal tudi na Regionalnem konservatoriju v Versaillesu (prof. Vincent David), kjer je ob koncu študija prejel najvišjo oceno 'Prix de Perfectionnement à l'unanimité avec félicitations du jury'. Trenutno opravlja magistrski študij na prestižnem Conservatoire national supérieur de musique et de danse de Paris v razredu svetovno znanega profesorja saksofona Clauda Delangla. 
Redno nastopa na številnih glasbenih odrih po Sloveniji in Evropi. Je nagrajenec številnih državnih in mednarodnih tekmovanj in tudi prejemnik Škerjančeve nagrade (2010), Prešernove nagrade Univerze v Ljubljani (2013), Prešernove nagrade AG kot član Kvarteta saksofonov ColorFour (2014) in Svečane listine za najboljše študijske dosežke Univerze v Ljubljani (2015).

Trobentač Aleš Klančar (1981) je začel igrati trobento v Glasbeni šoli Postojna. Po zaključenem šolanju na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani je študij nadaljeval na Akademiji za glasbo v Malmöju na Švedskem pri svetovno priznanem solistu in profesorju Håkanu Hardenbergerju, kjer je diplomiral leta 2005. Pogosto nastopa kot solist ali v komornih zasedbah, v zadnjem času pa sodeluje zlasti z mednarodnimi komornimi zasedbami in se posveča poučevanju mladih glasbenikov.

Rogist Nikica Banjac (1980) je svojo glasbeno pot začel na glasbeni šoli Postojna pri prof. Josipu Grgasoviću in prof. Rudolfu Kocmanu (1993-1995). Končal je Srednjo glasbeno in baletno šolo v Mariboru in nadaljeval študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Jožetu Faloutu in prof. Boštjanu Lipovšku ter ga končal z odliko leta 2004. Znanje je izpopolnjeval tudi na glasbeni Akademiji v Kolnu (Nemčija) pri prof. Erichu Penzlu. Zaposlen je v Orkestru Slovenske vojske.

Pozavnist Mirko Orlač (1981) je študij pozavne zaključil na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Borisu Šinigoju. Je prvo nagrajenec TEMSIG tekmovanja v 3. kategoriji s posebno nagrado DSS za izvajano delo slovenskega skladatelja. Dodatno se izpopolnjuje na seminarjih pri svetovno znanih pozavnistih in pedagogih, bil je član Slovenskega kvarteta pozavn, sodeloval je tudi z raznimi komornimi zasedbami in priznanimi slovenskimi orkestri. Leta 2004 je z Mediterranean Youth Orchestra iz Marsseilla kot edini predstavnik predstavljal Slovenijo na turneji po Franciji ter Italiji. Po diplomi se je zaposlil v SNG Maribor, od leta 2005 pa poučuje trobila na podružnicah GŠ Koper.

Tubist Rok Vilhar (1986) je diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Trenutno je vpisan na master program na Mozarteumu v Salzburgu. Od leta 2010 poučuje tubo in evfonij tako na Glasbeni šoli Koper kot tudi na Umetniški Gimnaziji Koper. Svoje znanje je izpopolnjeval tudi na številnih mojstrskih tečajih doma in v tujini. Sodeluje s številnimi komornimi oz. večjimi zasedbami, predvsem v tujini. Sodeluje tudi z Slovensko filharmonijo, orkestrom SNG Maribor, tržaško opero - Teatro Verdi di Trieste ter milansko Scalo - Teatro alla Scala di Milano - iz Italije.

Tolkalist Mitja Tavčar (1977) poučuje tolkala na glasbenih šolah v Novi Gorici in Postojni in kot mentor že vrsto let sodeluje na poletnih godbenih taborih. Tolkala je študiral na konservatorijih v Trstu in Adriji pri Benetkah, kjer je diplomiral tako iz klasične kot tudi jazzovske tolkalske igre.